ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Onderzoeker Nardy Cramm schrijft over de klokkenluiders op het eiland.

Met liefde zouden we dolgraag vertellen over ons werk als onderzoekers en wat we voor jullie kunnen betekenen. Dat we jullie niets kosten.

Graag zou ik vertellen over de tegenslagen, over jarenlang doorzetten, maar vooral over de (uiteindelijk) geweldige successen van succesvolle klokkenluiders. Die vrijwel altijd in teamverband tot stand komen. Teamleden, waarvan we de namen (doorgaans klokkenluiders, schrijvers, journalisten, cartoonisten, advocaten, een enkele politicus, en zeker ook informanten, onderzoekers en mensen die het lef hebben om te getuigen) juist moet verzwijgen.

De grootste successen in dit werk worden vaak achter de schermen behaald. Door jullie. De andere kant van ons werk is dat er vaak iemand of een groepje wordt aangepakt die dat juist niet prettig vindt. Voor de populariteitsprijs moet je nooit Klokkenluider of onderzoeker worden. Tegen de grootste bagger aan leugens van door aan corruptie en fraude verdienende belanghebbenden ingeschakelde PR-bureaus en politici dien je eelt te creëren. Zelfs voor onderzoekers is het van tijd tot tijd soms nodig ons onzichtbaar te maken.

Leuk is het niet altijd, want je kunt je niet altijd publiekelijk verdedigen omdat je dan waardevolle informatie moet prijsgeven in een ‘case’. Sommige mensen hebben daadwerkelijk bescherming nodig. Maar al met al ik kan jullie in ieder geval verklappen dat strijden voor een stukje rechtvaardigheid en het bereiken van totaal rechtvaardige vonnissen (met verhaal) voor zulke hoogtepunten zorgt. Dat ondanks maandelijkse doodsbedreigingen, regelmatige achtervolgingen, het afluisteren, de geniepige hackpogingen, de stroom aan valse aangiftes, ontslag van werk, de klappen, de inbraken, krassen op je auto, onrechtmatige beslagen, stuitende belasteringen via pers & media van (soms) vermogende criminelen of goud verdienende corrupte tegenstanders die rechtvaardigheidsstrijders koste wat kost proberen het zwijgen op te leggen, het uiteindelijk vaak allemaal waard blijkt.

Soms dankzij perfect waarheidsgetrouwe publicaties, regelmatig ook in een uiterst rechtvaardig vonnissen. De waarheid overwint vaker als men het stilzwijgen doorbreekt. Althans, dat is mijn (onze) ervaring.

De cherry on the pie: dankzij jullie redden we daadwerkelijk levens. Onlangs vermoedelijk nog zes. Dankzij jullie wordt fraude en corruptie geminimaliseerd. Dankzij jullie verbetert onze samenlevin, worden levenskosten een stuk lager, want corruptie kost de Curaçaose burgers en onze hele samenleving erg veel geld dat anders in andermans zakken verdwijnt. Weten dat je bijgedraagt aan een beter eiland.

Ja, de prijs is soms hoog. Ontslag, isolatie, intimidaties. Maar alleen sta je niet als je het juiste team om je heen weet te creëren. Dat biedt een mate van bescherming en steun. We weten wat jullie doormaken, en we weten dat met een rechte rug en gefocuste aanpak veel andere slachtoffers en een corrupte samenleving wordt voorkomen.

Masha danki Teamers, dank voor het werk en de inzet die niet betaald wordt en geen roem oplevert. Masha danki Curaçaose klokkenluiders. Jullie weten wie ik bedoel en jullie weten wat ik bedoel. Masha danki namens Curaçao, de teams en mijzelf.
Please keep up the great work!

21 reacties op “Ingezonden: ‘De klokkenluiders van Curaçao’”

 1. Klokkeluiders,

  Pffff.
  We zijn al lang doof.
  Van al die herrie.
  Waneer gaan we er nu eens iets aan doen.

 2. @Nardy, Bedoel je nu dat klokkenluider Norbert George bescherming nodig heeft ondanks dat hij nu al 18 maanden thuis zit en 15.000 per maand vangt voor niets?

 3. @Marie Montreux, dank je wel, dat was een gouden tip: voorstel ingeleverd, duimen 🙂

 4. @ Nardy Hier is je kans. stel de Qui tam voor!
  https://www.versgeperst.com/nieuws/244338/ajv-doet-oproep-aan-volk-voor-ideeen-nieuwe-wetten.html

  haha en sommige ‘klokkenluiders’ worden wel beloond. kijk maar naar Norbert met zijn overheidssalaris voor redu en geruchtverspreiding!

 5. @ Stank. De klokkenluiders zijn zelf niet aan het woord geweest. Wat heb jij gedaan?

 6. @ Stank. Een variant daarop is: “Be good, and tell it!”.

 7. @ tsjatsja. Heel herkenbaar. Het blijft riskant. Heb het zelf in NL ook meegemaakt. Politie wil graag formeel aangifte en is per email of fax niet bereikbaar soms. Wat ik deed is de zaak per brief melden. Kan anoniem. Brief die binnenkomt wordt meestal voorzien van “datum ontvangst”. Zo weet je dat de info in elk geval “het systeem” ingaat. Wat ik ook heb meegemaakt is dat ze telefonisch zaken proberen af te houden (belt u later nog eens), want dan hoeft er geen dossier gemaakt te worden.
  In Nederland is er voor lekken naar de pers
  https://www.publeaks.nl/
  Misschien willen die ook wel over Curacao worden geinformeerd?
  Bijvoorbeeld over de verblijfplaats van in Nederland veroordeelde criminelen.

 8. Eigen roem stinkt, en dit stukje doet dat behoorlijk.

 9. Klokkenluiders zijn super belangrijk.
  Hun bescherming moet beter geregeld worden.
  In andere landen worden ze bijna op handen gedragen , hier worden ze bedreigd.

  Onze denken over Klokkenluiders moet snel veranderen. Hun leggen de corruptie bloot.

 10. Weet niet wat ik hiervan moet denken vindt het allemaal nogal onduidelijk eerlijk gezegd op de noodzaak tot bescherming na dan.

 11. @ Freek. En oh ja Zorro, Tromp deugt wel,

  Waar staat dat geschreven? Ik heb de pro’s en contra’s van Tromp beschreven en dan is waar de balans doorslaat voor mij duidelijk, want er moet een belangrijke instelling maffialoos zijn en blijven. Ik ken zeker 1 persoon, die echt naief is en niet kan lezen.

 12. Even dacht ik dat mevr. Cramm Norbert George als klokkenluider bedoelde. Gelukkig snel rechtgezet toen George als ene Freek opdook.

  Onze buurvrouw was een klokkenluider. Geen pretje. Gebeurde niet met opzet, maar per ongeluk werd haar naam genoemd in de media en daar begon de ellende. Familie die niet meer belt, niemand in de supermarkt die je herkent, geen feestjes meer. En als ze de kids naar school bracht bleef men uit de buurt. Gelukkig is het weer bijgetrokken. Maar dat is denk wel bijna overal zo. Maar hier toch wel erger.

 13. Dat Freek geen onderzoeker cq klokkenluider is, moge duidelijk zijn. Wel eensdat we hard een Klokkenluiders-regeling kunnen gebruiken. Dat Qui Tam wetgeving klinkt interessant maar ik had er nog nooit eerder over gehoord en wil eerst graag ervaringen horen, want ik vertrouw advocaten momenteel niet zo begrijp je?

 14. Wat een vaag stukje zeg, waarschijnlijk ook de reden dat er niks voor de rechter komt. Wat kopen we daarvoor? Ik zeg niet dat er niks aan de hand zou kunnen zijn, maar hou je muil als je het niet hard kan maken. En oh ja Zorro, Tromp deugt wel, het zijn al die anderen die stout zijn, hoe naïef kun je zijn…

 15. Fyi: Begin vorig jaar heb ik Minister van Justitie tbv de Klokkenluiders-regeling middels een memo geattendeerd op deze Klokkenluiders-regeling, die erg succesvol is gebleken. Ik dacht dat Navarro/PAIS er wel oren naar had omdat deze wetgeving de overheid niets kost, en het corruptie-effect snel zal zijn. Het is niets exclusiefs, het OM krijgt eerst 3 maanden zelf onderzoek te doen. Vindt het OM de case niets, of te groot, kunnen advocatenkantoren Klokkenluiders gaan helpen en gezamenlijk tegen een beloning de culprit aanpakken.

  Niets meer gehoord. Toch hebben we een Klokkenluiders-beschermingswetgeving nodig.

 16. Misschien moet ik er nog even bijzeggen: Laat ik heel duidelijk zijn: Ik heb het over echte Klokkenluiders. Niet over bepaalde politieke salamanders die om opportunistische redenen meehelpen haat zaaien of aanzetten tot geweld. Of de democratie of consensuswetten trachten te dereguleren.

  Echte Klokkenluiders zijn onmisbaar. Zonder Klokkenluiders worden misstanden binnen bv de overheid niet openbaar en kosten hopi plaka. Ik ben dan ook voorstander van de Qui Tam act voor Klokkenluiders. Daarin worden Klokkenluiders niet alleen beschermd, maar zelfs beloond. Qui Tam – of False Claims Act- procedures worden in Australie, Nieuw Zeeland, Canada, in de UK, Ierland, USA en Canada veel gebezigd.

  In Qui Tam is kort voor “qui tam pro domino rege quam pro sic ipso in hoc parte sequitur” Vrij vertaald: “hij die de procedure aanspant zowel voor de koning als voor zichzelf”. Nog vrijer vertaald: klokkenluiders krijgen onder de “False Claims Act” een deel (10-30%) van de opbrengsten, die anders verloren zou gaan in de handen van politieke corruptie.

  De burger die de taak op zich neemt namens de overheid fraudeurs civielrechterlijk te vervolgen, kan een beloning van 15% tot 30% voor de gouden tip tegemoet zien bij een succesvolle privaatrechterlijke vervolging.

  Dit particuliere opsporings- en vervolgingsbevoegdheid is niet exclusief en kan de overheid nimmer buiten spel zetten.

  Ook voor Curacao is het qui tam-mechanisme de moeite van het overwegen waard. Want een deels geprivatiseerde rechtshandhaving zou alhier verfrissende en heilzame werking kunnen hebben. Dus niet wachten op politie of OM voor strafvervolging, geen jarenlange ambtelijke onderzoeken en ondoorgrondelijke sepots. Geen slopende en orde-verstorende parlementaire enquêtes, maar gewoon een keiharde privaatrechtelijke procedures voor de rechter.

  Bij Qui Tam procedures moet altijd worden gedacht vanuit de overheid, jegens de overheid. Dus niet alleen de bedrijven die fraude plegen, maar ook bestuurders en ambtenaren die zich niet aan de wet houden. Voorbeelden van Qui Tam procedures, geïnitieerd door particulieren/bedrijven namens de overheid:

  – Contract fraude (leasingscontracten, huurcontracten, adviseur/consultancy-contracten etc)
  – Bouw fraude (wegen, gebouwen, project-ontwikkeling)
  – Vergunningen fraude
  – Ziektekosten en medische fraude (jegens bv SVB en BZV bijvoorbeeld)
  – Handelen met voorkennis (overheidsterrein-aankopen, aandelen etc)
  – Belasting fraude (inkomsten-, winst- en onroerendgoed belasting)
  – Subsidie fraude (Korpodeko, geleende gelden uit APNA fondsen etc)

  Het zijn natuurlijk appels en peren, maar als de Amerikaanse cijfers enigszins als richtlijnen kunnen dienen, zou ook in Curacao met fraude jegens de overheid vele miljoenen guldens gemoeid moeten zijn. Hiermee zouden heel wat begrotingsproblemen, politie en OM-capaciteitsproblemen, en zware vormen van corruptie en fraude jegens de overheid aangepakt kunnen worden.

  Tussen 1986 en 2008 hebben dergelijke procedures (die in sommige gevallen worden overgenomen door het Department of Justice) in totaal 13,7 miljard dollar opgeleverd en is 2,2 miljard dollar aan beloningen uitgekeerd.

  Als de particuliere sector net als in Amerika een effectief verhaal van ruim 80% corruptiebesparing dankzij een dergelijke Klokkenluidersregeling kan realiseren, dan levert dat voldoende extra bestedingsruimte op om onze overheid snel schoon te vegen.

 17. Nardy, ik hoop dat je zo veel input krijgt om ontmaskeringen te kunnen doen, dat je 80 uur per week moet werken zonder vervelende bijverschijnselen en je bent daarvoor nog jong genoeg.

 18. @ Philippe Maaskant. figuren die het eiland willen destabiliseren.

  Cooper wil Emsley Tromp geschorst hebben, maar ondankis meer redenen wil hij niet, dat dat bij Schotte gebeurt. Zijn reden: Schotte heeft aan de huiszoeking meegewerkt en de Centrale bank niet aan een onderzoek. M.a.w. als een moordenaar maar meewerkt, moet hij vrijspraak krijgen. Cooper is echt gek geworden. We kunnen zeggen van Tromp wat we willen en hij zal best goed voor familie hebben gezorgd, maar dankzij alle pogingen van o.a. Schotte, Wiels en Cooper om de bank te destabiliseren is het dankzij hem dat de maffia niet onze Centrale Bank onder controle heeft en Tromp is natuurlijk een zeer kundig bankdirecteur, waarvoor geen vervanger hier aanwezig is. Laten we hopen, dat het zo blijft.

 19. Het OM zou de klokkenluiders beter moeten ondersteunen en meteen tot actie komen.. Klokkenluiders doen al veel voorwerk maar Om weigert het af te maken..

 20. Wel een hoog Bazelmans gehalte, die schreef ook zo een stuk in de knipselkrant maar ging een stapje verder door te zeggen dat er mensen met info waren/werden vermoord zonder dat we het wisten.
  Gaan we nu allemaal meedoen met lekker vaag en sentimenteel zijn?

 21. Het is duidelijk dat er iets broeit. Navarro heeft kennelijk specifieke informatie gekregen over figuren die het eiland willen destabiliseren. Van MFK en MAN is dat bekend. Cooper was degene die al voor 10-10 ermee begon en Schotte kennen we. Zijn Reforma is anti democratisch en hij gaat met kralen en speigeltjes zieltjes winnen. Het stokje wordt nu verder overgenomem door Sulvaran met zijn KFO. Inderdaad zorgwekkend. Wel slim, want afluisteren van advocaten is een andere zaak dan afluisteren van Schotte Cooper etc.

  Vroeger was de PS ook op die opruiende toer, maar zelfs Asjes snapt nu dat Curacao afglijdt als hij Nederland niet te hulp roept. Hij is er vaak en doet veel “overleg”. Dat is een veeg teken. Kennelijk is nu voor iedereen duidelijk wat er aan de hand is. Een integriteitsonderzoek naar de politiecommissaris kan er nog wel bij. En ja, dan duurt het even voordat je een betrouwbare onderzoekscie hebt samengesteld.

  Laten we er inderdaad voor zorgen als particulieren dat alle signalen die we hebben van deze vreemde praktijken en hun netwerken boven tafel komen.