• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ziekenhuisCURAÇAO – Chirurg Patrick Fa Si Oen heeft tegenover Versgeperst.com gereageerd op de onlangs ontstane ophef over maagverkleiningen in het Sehos. Hij staat open voor een onafhankelijk onderzoek. Wel waarschuwt hij voor een publicitaire schandpaal. Ook het Sehos reageerde.

Fa Si Oen: “Alhoewel (zoals aangegeven) de aangehaalde sterfgevallen niet mijn patiënten waren, assisteer ik op aanvraag bij hoogtechnische laparoscopische operaties, om veiligheids- en kwaliteitsredenen. Dit vanwege de expertise. Zo ook bij meneer Martina.”

Kwaliteitscontrole
Volgens de chirurg zijn alle stappen van de operatie goed na te trekken. “Ter controle van de kwaliteit worden al deze operaties opgenomen. Dit heeft ons eveneens de kans gegeven om ook door onafhankelijke experts de operatie na te lopen. De operatie is goed uitgevoerd, dit garandeert nog geen genezing van de patiënt, het begeleiden hiervan liep via het poliklinisch traject van mijn collegachirurg, die hoofdbehandelaar is.”

Discussie
Fa Si Oen: “Over dit traject bestaat, zoals via de media gekend, discussie en dat moet onafhankelijk uitgezocht worden. Alle betrokkenen, inclusief de hoofdbehandelaar nemen deze casus zeer serieus, wij willen weten of dit traject aberrant gelopen is omdat het de zorg van de afdeling raakt.”

Schandpaal
De chirurg benadrukt dat hij openstaat voor oanfhankelijk onderzoek, maar niets voelt voor een ‘trial by media’. Fa Si Oen: “Wij willen dit wel beoordeeld zien door een onafhankelijke Inspectie van Volksgezondheid via de geëigende objectieve kanalen en niet via de ‘mediaschandpaal’.”

Het ziekenhuis kwam ook met een reactie.

Sehos Persbericht versgeperst

12 reacties op “Arts onder vuur reageert op ophef”

 1. Lynn,
  “Wist je echt niet dat een munt twee platte zijden heeft en een rand”
  Wat je zegt lieverd ! Twee zijden en een rand.
  En dat struisvogelgedrag intrigeert mij zeer zeker ook. Morgen vroeg uit de veren, op naar de struisvogelfarm?
  Hopelijk gaat Zuster ook mee. Die beesten zijn bloed link.

 2. @Arthur,

  ..’Je bent een lieverd. Maar het komt mij over dat je ergens in je leven wel meer dan een lamp op je hoofd hebt gekregen’……
  Haha, ik vind jou ook zo enorm schattig hoor! Maar je vindt het erg moeilijk hè, begrijpend lezen.

  Wist je echt niet dat een munt twee platte zijden heeft en een rand. Of vindt jij de rand geen zijde? Je hebt echt geen bank nodig om het te zien. Je hebt slechts twee ogen en een stel hersenen nodig om te begrijpen wat het is dat je ziet.

  @ Zuster
  Je hebt gelijk van dat struisvogelgedrag. Zoals ik ook eerder zei, ‘het bewijs’.

 3. @lyn, Curacao kent eenmaal een ons kent ons cultuur en nog erger struisvogel gedrag., We doen ons kop in het zand en doen net alsof we niets weten.. en als klap op de vuurpijl we gaan met ons vingertje naar Nederland wijzen en laten alles hoe het is.. Dan is het een zegen dat iemand als Huurman wel zijn mening geeft en dit niet doet in een vaag raportje dat het volk nooit te zien zal krijgen!

 4. Beste Lynn
  Je bent een lieverd. Maar het komt mij over dat je ergens in je leven wel meer dan een lamp op je hoofd hebt gekregen.
  Op 1 punt kan ik echter met je meekomen.

  “Ik moet wel stellen dat wanneer iemand op een dergelijk niveau, zulke ernstige aantijgingen in de media brengt, hij/zij ook bewijslast dient aan te dragen. En zolang deze uitblijft, heeft hij/zij geen gelijk”.
  Inderdaad ! Alvorens je jezelf als excellent bestempeld en beweert dat de operaties naar behoren zijn verricht, eerst objectief zeker stellen dat de verdachte sterfgevallen niet het gevolg zijn van consistent falen van de chirurg, maar als gevolg van consistent vallen van lampen. Maakt nogal een verschil.
  Overigens naar welke bank ga jij Lynn? Drie zijdige munten ? Doen ze daar aan 3 D printen? Relaxt !

 5. Ik weet niet wie waarheid spreekt maar een ding weet ik wel dokters/ specialisten zullen nooit toegeven als iets werkelijk verkeerd is gegaan. They always back up each other.

 6. ALLES in het leven brengt een hoeveelheid eigenrisico met zich mee. Je kunt in je eigen bed het lamp op je hoofd krijgen. En ja, ook ik zou het erg vinden, mocht het met mijn familie betreffen.
  Maar is het waar dat er hier een medische fout heeft plaatsgevonden?

  Wat ik erg typische vind, is dat een groep mensen meteen een ander zwart maken, voordat ze welk bewijs van falen dan ook hebben gelezen. Moet maar een groepslid een beetje hard te schreeuwen, en de rest schreeuwt mee. Geen objectiviteit dus. Grappig om te zien.

  De heer Huurman zou aan de ene kant gelijk kunnen hebben, maar aan de andere kant ook weer niet. Een munt heeft drie zijden, die van de heer Fa Sie Oen, van de heer Huurman en de waarheid.

  Ik moet wel stellen dat wanneer iemand op een dergelijk niveau, zulke ernstige aantijgingen in de media brengt, hij/zij ook bewijslast dient aan te dragen. En zolang deze uitblijft, heeft hij/zij geen gelijk.

  Ik vraag het me trouwens ook af, waarom kiest iemand op het niveau van de heer Huurman, dit soort media om zijn verhaal te vertellen? Kan iemand mij dit verklaren?

 7. @ Jan Huurman. Inspectie Gezondheidszorg Curaçao

  Sinds je vertrek is dat een soort lege BV geworden. Wat nu?

 8. @ Jacinto

  Geen idee wat je ons eigenlijk probeert duidelijk te maken maar hier even een kleine recap..

  “En God zei: Laat Ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis, opdat zij heersen over de vissen in de zee en over het gevogelte aan de hemel en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipende gedierte dat op de aardbodem kruipt. En God schiep de mens naar zijn beeld; naar Gods beeld schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij hen”. (Genesis 1:26; vergelijk 9:6)

 9. @ Jacinto. Maar als het staat dat u door die ziekte moest sterven .

  Is er geen neurochirurg in je buurt, die hersentransplantaties kan verrichten? Wanneer begrijp je, dat het hier niet gaat om een natuurlijke dood maar door medisch falen c.q. het nemen van onverantwoorde risico’s. Ook een goed rapport (achteraf) moet door de juiste personen worden gedaan en publiekelijk gemaakt worden, maar dat is een vervolgstap. Inderdaad krijg je al dan niet desgevraagd een percentage van slagen van de specialist (chirurg) en die prognose is meestal aan de sombere kant, waarna je zelf kan beslissen of je de operatie wilt ondergaan. Zelfs bij een simpele neusoperatie krijg je een 50/50 kans en vergeet daarbij niet een algehele narcose als risico te zien.

 10. Het is altijd duidelijk van tevoren gezegd ,dat sommige operatie te duurste en te gevaarlijk zijn voor bepaalde ziekte .
  En ligt altijd aan jou om de laatste woord en het risico te nemen .
  Maar het lukt bijna altijd in sommige gevallen met Specialisten .
  Maar als het staat dat u door die ziekte moest sterven .
  Wie is die Specialist die het kan u tegenhouden om niet te sterven .
  Vaker zeggen de Specialisten eerst aan jou , dat ze gaat jou proberen te helpen !!
  Want de risico bestaat dat iets kan verkeer gaan .
  Ze zijn ook mensen toch , ze zijn toch geen God

 11. Hij heeft zelf deze discussie via de media opnieuw doen oplaaien, door een interview te geven aan de Amigoe vorige week. Uiteraard reageren andere media daar ook op. Nu het ‘backfired’, is de media opeens het mikpunt. Jammer.

 12. Als het kalf verdronken is…… Voor mijn vertrek als Inspecteur Gezondheidszorg heb ik in april vorig jaar aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. Het onderzoek dat nu is verricht, is uitgevoerd door de afdeling chirurgie van het SEHOS die zelf de hoofdspeler was en is in deze aangelegenheid. Allesbehalve onafhankelijk dus. Het is als de slager die zijn eigen vlees keurt. De enig juiste wijze om uit de huidige impasse te komen is 1) volledig openbaar maken van het uitgevoerde onderzoek; 2) het geven van een opdracht door de Inspectie Gezondheidszorg Curaçao aan een onafhankelijke internationale groep van deskundigen om alle gegevens (dossiers, complicatieregistratie, etc.) volledig te analyseren. Zonder deze stappen blijft het SEHOS, en de afdeling chirurgie in het bijzonder, ongeloofwaardig voor de bevolking, zowel op Curaçao als in Nederland.