cursus engelsCURAÇAO – Zestien cursisten hebben een diploma ontvangen voor een basiscursus Engels. De groep kreeg onderricht in de Engelse taal in het kader van project Horecatraining Werkzoekenden. De cursus moet de deelnemers mede voorbereiden op de arbeidsmarkt in de toeristische sector.

De cursus is gegeven door MCO Training Center en is gefinancierd met subsidie uit Nederland voor ontwikkelingsprojecten. De gelden zijn beheerd door USONA. De ceremonie vond plaats bij Tutu Tango.

DSC_9858

16 reacties op “Basiscursus Engels voor horecamedewerkers”

 1. @ horeca boy. Latinos werken voor een lage loon want het geld dat ze hier verdienen is toch hoger dan wat zij in hun eigenland zouden verdienen. Wie is dom om in een land te werken waar je niks terug van kan ontvangen?
  Meeste nederlanders die hier in horeca werken zijn stagiaires, jongeren die voor een jaartje weg uit Nederland willen of eigen baas zijn.
  Behalve lonen is waardering (niet in geld), development cursussen en teambuilding belangrijk.

 2. @Wendy, Als je hoge lonen wilt moet je advocaat worden of belastingadviseur. en als je wat wilt verdienen moet je hard werken en vriendelijk zijn.. Krijg je hoge tips! Vraag me af waarom de YDK hier een probleem mee heeft en Nederlands en Latino personeel niet?
  Horeca is gewoon hard werken voor veel geld zo simpel is het!

 3. @horeca boy. Waarom denk je dat mensen niet gemotiveerd zijn?
  Wat denk je van lage lonen, geen opleidingsmogijkheden in bedrijven, geen teambuilding activiteiten, geen waardering van werkgever

 4. @Lynn, Heeft geen belastingtechnische redenen maar meer redenen dat men niet gemotiveerd is en niet snel leert… Klantvriendelijkheid is zeer belangrijk in de HORECA.. Op tijd de klanten helpen. ze een drankje aambieden, als het eten te lang wacht dit aan de klant melden.. niet bij de bar hangen en bezig zijn met je BB als er klanten binnenkomen

 5. What about customer service? Je kan 100 talen spreken maar als je niet weet hoe je met klanten om moet gaan dan ben je even ver.

  @Edgar. Inkoop heb je zelf in de handen. Als je goede suppliers hebt en je bent goed in negotiation dan kan je altijd negotiate about the price.
  Om klanten naar je restaurant te lokken moet je toch iets anders bieden dan je concurenten.

  Basis cursus Engels is leuk en aardig maar customer care is toch belangrijker zodat mensen als Edgar can keep their customers coming in.

 6. @ Lynn,

  Echt veel van de horeca heb je niet begrepen of wel soms ?

  Naast personeelskosten heeft men nog te maken met een lading andere kosten zoals de inkoop, water/electriciteit, huur, belastingen, afschrijvingen op apparatuur, vaak nog leningen voor de aanschaf van apparatuur, onderhoud, verliezen (bv bederfelijke waar moeten weggooien i.p.v. verkopen) etc etc.
  Al die kosten moeten worden opgebracht door de verkoop van de producten en wanneer de omzet achterblijft dan zal men al snel moeten bezuinigen. Helaas denken de huiseigenaren dat de zegen nog steeds van boven komt, dus de huurprijzen dekken de lading al lang niet meer. Veel te hoge huren, waardoor onrealistische omzetten moeten worden gedraaid.
  Wanneer je dan ook nog eens te maken hebt met personeel wat niet vooruit te branden is dan zit je met een aardig probleem. Helaas is het een publiek geheim dat de lokale werknemers nu niet echt van aanpakken houden. Gevolg ?
  Klanten ontevreden, klanten komen niet meer terug en tent gaat failliet.
  Helaas de realiteit van de dag op Curacao.

  En kom nu niet bij me aan dat alle werknemers in de horeca die jij kent zo fantastisch zijn. Als dat zo is moet je een uitzendbureau gaan beginnen, want de horeca zit om goed personeel te springen.

 7. Petje af voor de deelnemers, persoonlijke ontwikkeling gaat altijd voor! Goed gedaan!!!

  Nu afwachten of ze teleurgesteld worden wanneer blijkt dat de horeca eigenaars, door belastingontduiking, hen geen werk kunnen aanbieden.

 8. Pep en Kok,

  Als het aan mij lag, geen ene cent meer richting de West!

 9. Nu weten we , hoeveel mensen hadden gefalsificeerd in hun sollicitatieformulier .
  Want , zeker weten dat alle Scholen in Curaçao geven Engelse lessen op hoge niveau

 10. De cursus is gegeven door MCO Training Center en is gefinancierd met subsidie uit Nederland voor ontwikkelingsprojecten…

  Vorm van kolonisatie toch.. weg met de makambas!

 11. That hits side nor shore..

 12. ‘I can recommend our red snapper’, It tastes like a small angel is pissing on your tongue’.

  “I see you have had enough. You can’t say chicken anymore.’

 13. @Edgar, veel scholen op Curacao geveb geen goede lessen Engels.. Goed inititief dus!

 14. Zie hier het resultaat van de Papiamenstalige opleiding.

 15. Goed initiatief. Nu nog een customer care training.

 16. Basis cursus Engels ????

  Zou beter opletten op school niet een slimmere oplossing zijn ?