• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

MugCURAÇAO – “Het chikungunya-virus is op Curaçao nog niet gesignaleerd”, vertelt Joyce O’Niel, project manager Epidemiologie bij de GGD. Entomoloog Gisette Seferina maakt zich grote zorgen over chikungunya en heeft dit meer dan een jaar geleden aangekaart. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Ik heb de regering gewaarschuwd dat het virus onderweg was naar de eilanden, maar er is niks mee gedaan”. Op Sint Maarten is momenteel een uitbraak van het virus.

Virus
Het chikungunya-virus wordt overgebracht door de aedes aegypti-mug. Dezelfde mug brengt ook dengue over en gele koorts. Voor dit laatste virus wordt men ingeënt. Tot nu toe is er nog geen vaccin tegen dengue of chikungunya. De symptomen van chikungunya zijn onder andere koorts, pijnlijke gewrichten of puntbloedingen.

Bestrijding
Het bestrijden van het chikungunya-virus gaat op dezelfde manier als het bestrijden van dengue: het tegengaan van stilstaand water en muggenbeten voorkomen door de huid te bedekken. De aedes aegypti-mug houdt voornamelijk van vers, stilstaand water.

Virus indammen
Op Sint Maarten zijn inmiddels meerdere mensen besmet. Of het virus dezelfde schade zal aanrichten op Curaçao is volgens O’Niel moeilijk in te schatten. “Het is op geen enkele manier te voorspellen of het virus naar Curaçao komt en of het hier ook gaat zorgen voor een epidemie. Op Sint Maarten is het aantal besmettingen razendsnel gegroeid, maar dit hoeft hier niet hetzelfde te gaan. Als we voorzorgsmaatregelen nemen, kunnen we het virus indammen”. Of de overheid deze maatregelen gaat nemen, kan O’Niel niet zeggen.

Sterfgevallen
Er zijn gevallen bekend van mensen die gestorven zijn terwijl zij besmet waren met het virus. De kans om te sterven aan chikungunya is echter erg klein. “Iemand sterft niet zomaar aan chikungunya”, vertelt Seferina. “De patiënt moet al een aandoening hebben die in combinatie met chikungunya dodelijk is. Iemand met reuma is bijvoorbeeld extra gevoelig voor het virus.”

Blijvende klachten
In tegenstelling tot dengue, kan men maar een keer chikungunya krijgen. Een nadeel van chikungunya is dat de symptomen blijvend kunnen zijn en vergelijkbaar zijn met reuma. “Je gewrichten zitten vast en je kunt niet goed meer bewegen. Het kan maanden duren voor dit overgaat en soms gaat het nooit over”, zegt Seferina.

Verspreiding
Volgens Seferina was het entomologisch al een tijd voorspelbaar dat het virus naar de eilanden zou komen en zelfs naar Curaçao. In december 2012 heeft ze dit aangekaart bij het ministerie van Gezondheid. Minister van Gezondheid Ben Whiteman waarschuwde afgelopen week pas voor het virus. “Ik heb contact met andere entomologen in de regio en zij waarschuwden voor het virus. Nu is chikungunya vorige maand gearriveerd in Sint Maarten. Dit is niet het enige eiland; onder andere op Guadeloupe, Sint Barth’s Martinique is het virus vastgesteld. Ook in Frans Guyana zijn mensen besmet.”

Onontkoombaar
Of de kans bestaat dat Curaçao niet wordt getroffen door het virus betwijfelt de entomoloog. “Ik denk niet dat het te voorkomen is dat het virus uiteindelijk hier terechtkomt. Er gaan dagelijks vluchten tussen de eilanden dus het is een kwestie van tijd. Het is erg zonde dat we ons dit jaar niet hebben voorbereid.”

Elisa Koek in gesprek met Gisette Seferina.

4 reacties op “‘Overheid doet niets tegen chikungunya-virus’”

 1. En er is niets mee gedaan!!

 2. Het is heel erg simpel en gemakkelijk om te zeggen :
  De Overheid doet niks .
  Maar daarom hebben de Overheid bepaalde instanties .
  En dat is Gezondheid Dienst te zakito( GGD ) en die moesten de stappen nemen in zo een geval .
  Want als GGD een overzichtelijk plan met een Begroting formuleerde .
  Hoeveel geld hebt GGD nodig voor medicijnen (vaccin ) .
  Dan zal de Overheid wel zorgen voor de Begroting die GGD nodig hebt

 3. Het is typisch voor Curacao; Nergens op anticiperen en als het kalf aan het verdrinken is moord en brand gaan schreeuwen.

 4. Mijn vrouw vertoonde eind Okt 2013 exact dezelfde symptomen en hield hierna lang een pijnlijke pols aan over. Het is dus beslist al op het eiland. De huisarts (Davelaar) deed het af als reuma.