Tweede KamerCURAÇAO – Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Andre Bosman (VVD) zijn bezorgd over de capaciteit van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ze hebben Kamervragen gesteld aan ministers Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) en Ivo Opstelten (Justitie).

De twee Kamerleden willen dat de ministers opnieuw aangeven of het OM op de drie genoemde eilanden voldoende in staat is om lopende zaken te behandelen en goed af te ronden. Eerder zeiden de ministers van wel. “Blijven er als gevolg van de geringe capaciteit zaken liggen die de recherche en/of OM normaal gesproken wel zou oppakken? Zo ja, om hoeveel zaken gaat het en welk type zaken betreft het?” willen Van Laar en Bosman aanvullend weten.

Samenwerking
Het duo wil ook dat de ministers de Kamer informeren over de actuele stand van zaken van het Convenant samenwerking landsrecherche Curaçao, Aruba en de Nederlandse Rijksrecherche en de opstelling van de Nederlandse regering. “Vindt aanbieden van extra (recherche)capaciteit en capaciteit voor het OM richting Sint Maarten, Curaçao en Aruba behalve reactief ook proactief plaats? Zo nee, waarom niet?”, aldus Van Laar en Bosman.

Gerrit Schotte
Op Curaçao uitte recentelijk burgerorganisatie FAS (Fundashon Akshon Sivil) kritiek op het OM. Die zou de aangifte van FAS tegen oud-premier Gerrit Schotte te traag oppakken. Het OM verweerde zich door te stellen dat het de civiele enquête naar wanbeleid bioj de overheids-nv’s eerst wilde afwachten. Kortgeleden is er alsnog een inval gedaan in onder meer de woning van Schotte, maar die anaklacht was volgens de burgeroganisatie door iemand anders gedaan die niets met FAS te maken heeft.

3 reacties op “Zorgen om capaciteit van Openbaar Ministerie”

  1. http://raadrechtshandhaving.com/main/section/jaarplan

    Zie bovenstaande link.
    Onderzoek naar OM staat in jaarplan 2013.
    Iemand al iets gezien?

  2. Iedereen weet de gang van zaken bij het OM. Daarom blijven mensen als Schotte doorgaan met hun “goed bedoelde” activiteiten.

  3. Het volk van Curacao maakt zich ook ernstige zorgen om het OM…