• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte pietCURAÇAO – Het aantal meldingen over discriminatie van mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst is vorig jaar bijna verdubbeld. Terwijl in 2012 nog 99 uitingen werden genoteerd in deze categorie waren het er vorig jaar 193. De forse stijging is te wijten aan de discussie rond Zwarte Piet.

Het Meldpunt Discriminatie Internet noemt de plotselinge stijging in het maandag verschenen jaarverslag ‘opvallend’. Zwarte Piet en de discussie omtrent zijn verschijning zouden de oorzaak zijn van de stijging. “Die discussie vindt weliswaar elk jaar plaats, maar was in 2013 ongekend heftig. Vooral op sociale media leidde dit tot veel discriminerende uitingen richting mensen met een donkere huidskleur”, zo is te lezen in het jaarverslag.

Strafbare uitingen
Overigens steeg niet alleen het aantal uitingen. Ook het aantal strafbare uitingen nam toe. In 2012 werden nog 43 van de 99 uitingen als strafbaar beoordeeld en vorig jaar waren dat 103 van de 193.

Minder meldingen
In totaal kreeg het meldpunt vorig jaar minder meldingen van discriminatie binnen dan het jaar ervoor. In 2012 werden nog 1033 uitingen geregistreerd, vorig jaar waren dat 924. Op de eerste plek staat discriminatie als gevolg van antisemitisme met 250 uitingen. Opmerkelijk, gezien de kleine omvang van de Nederlands-joodse gemeenschap, zo stelt het jaarverslag.

Nieuw
Op de tweede plaats volgt het discrimineren van Moslims met 222 uitingen. De discriminatie van mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond is nieuw in de top drie. Vorig jaar gingen de categoriën ‘discriminatie op basis van overige afkomst of nationaliteit’ en ‘discriminatie tegen Marokkanen’ nog voor.

29 reacties op “Discriminatie NL verdubbeld door Zwarte Piet”

 1. Beste Yoshi dus jij vind dat: Hetzelfde geldt voor het uitschelden van mensen omdat ze zich ergens over durven uit te spreken. Dat dames en heren, dat is discriminatie.

  Nu vind ik en dat spreek ik dus ook uit dat jij een zeer domme neger bent en dat is dus geen discriminatie volgens jou, dus niks aan de hand toch. En ik baseer mijn denken op wat jij vind dat dat provocerende optreden van dat groepje paisanos onder “zich uitsspreken” valt.

 2. @Yoshi, “Om bij jou voorbeeld te blijven, stel dat een moslima iemand geen hand wil geven: Mogen wij haar dan maar uitschelden omdat ze een minderheid is in het land?”

  Yoshi, mijn punt is dat (in dit voorbeeld) als een moslim minderheid eisen gaat stellen op dit punt en vindt dat de meerderheid zich moet aanpasen, je mag verwachten dat de meerderheid dat ziet als culturele dwang van een minderheid en daarop reageert.

  Dat is universeel in alle landen en alle culturen.

  Het laat natuurlijk onverlet, dat de reactie van de meerderheid diverse vormen kan aannemen.
  In Rusland worden homo’s van de straat geknuppeld, in Afrika christenen in kerken uitgemoord, in weer andere landen krijg je nog steeds zweepslagen.

 3. @Lynn, Wat heeft de slavernij met een kinderfeest te maken? denk je dat het Nederland alleen maar vrede is? elk jaar kwamen er groepen spanjaarden, Fransen, Engelsen of Duitsers naar binnen die hele steden uitmoorde!
  @Yoshi, Deze mevrouw van de VN werd uitgescholden omdat ze vooraf al een mening had.. en mening bleek totaal niets te maken had met de issue. Ze had haar mening al klaar voor het onderzoek en dan kan je geen objectief onderzoek doen! daarnaast schoffeerde ze het Nederlandse volk.. Laat haar maar onderzoek doen naar homohaat in Jamaica!

 4. Hetzelfde geldt voor het uitschelden van mensen omdat ze zich ergens over durven uit te spreken. Dat dames en heren, dat is discriminatie.

 5. @Phillippe Maaskant
  Anno 2014 nog steeds spreken over iets als het “recht van de meerderheid” is
  toch absurd?

  Om bij jou voorbeeld te blijven, stel dat een moslima iemand geen hand wil geven: Mogen wij haar dan maar uitschelden omdat ze een minderheid is in het land?

  Nogmaals: Ik laat in het midden of het Sinterklaasfeest zelf discriminerend is. Maar dat mensen in Nederland een officiele onderzoeker van de VN gaan uitschelden omdat ze daar onderzoek naar doet en (toevallig?) donker van huidskleur is gaat toch te ver?

 6. @Ja dat is Peter!,:
  Wie is “Folverk V” ??

 7. @Phillipe Maaskant

  Blank zijn met in de ene hand een zweep, in het andere hand een geweer en honden aan de lijn ben je in absolute meerderheid.
  Dus ja! De verstandige minderheid heeft zich in 1863 aangepast en eiste haar rechten op!!

 8. Hokjesgeest pur sang!

 9. @yoshi Een minderheid die een meerderheid iets wil doen veranderen.
  Ander voorbeeld: Moslima’s geven mannen niet automatisch een hand.
  Hoor je weinig over.
  Maar wat zou er gebeuren als een islamitische minderheid in een land er een punt van gaat maken dat de rest het wel doet en vindt dat het handen geven aan vrouwen volledig afgeschaft moet worden?
  Zo zie ik de vergelijking, ook als de vrouwen het handen geven als “discriminerend” ervaren.

  @Lynn, “De verstandige minderheid heeft zich in 1863 aangepast en eiste haar rechten op”
  Ben even de draad kwijt. Maar als het gaat over Curacao, de donkere populatie was toen -dacht ik- in de meerderheid, of ging het om wat anders? Wiens rechten bedoel je?

  @All, heeft iemand het webadres van het meldpunt hier, dan kunnen we de lokale situatie ook eens bekijken.

 10. @Peter van Dunge.. Praat niet zo raar met je zwart wit opstokerij!
  Folverk V.. Janmaat allemaal witte autochtonen en niet populair! Mensen van de pedopartij kunnen nergens veilig wonen en veel van blank,,,
  dus je opstook verhaaltjes gaat niet lukken Petertje!!

 11. Laten we eerlijk wezen. Heette Quincy Gairo, Jan van Putten geboren in Medemblik, dan had iedereen hem genegeerd. Wij, de Nederlanders, zijn gewoon heel erg boos dat een zwarte kut YdK iets durft uit te spreken tegen ons Nederlandse cultuur. Het had ook niet uitgemaakt of hij tegen zwarte piet, tegen vuurwerk op oud en nieuw, tegen wintertijd, tegen schaliegas boringen in Groningen, tegen de aanleg van de Noord Zuidlijn in Amsterdam was, iedereen had hem en de hele allochtone gemeenschap verguist. En dat is gewoon de realiteit.

  En om de Nederlanders nu even gerust te stellen, omdat zij het niet prettig vinden om als racist beschuldig te worden, is dit hetze tegen buitenlanders in de meeste westerse landen aanwezig. Zo wordt de onder invloed rijdende alcoholist Justin Bieber gezien als een “misguided individual” terwijl de onschuldig en vermoorde zwarte 17 jarige Travyon Martin gezien wordt als een “thug”.

 12. @Lynn, Jij kan niet beslissen wat jij wilt voor een heel volk! Curacao geniet ook van het Sinterklaas feest! het is onderdeel van onze cultuur! en als jij daar mee problemen mee heeft misschien kan je op Klein Curacao gaan wonen!!

  Een YDK!

 13. Weer zo’n “niets discussie” Gegevens van “meldpunt discriminatie. Leg daar dan ook eens de gerechtelijke veroordelingen wegens discriminatie naast. Dat meldpunt heeft haar eigen criteria en heeeeeele lange tenen. Over rechterlijke uitspraken heb ik nooit iets gelezen.
  Het blijkt dus allemaal windhandel zonder weerga, met een gefrustreerde theatermaker als gangmaker.

 14. Wordt discriminatie hier nou echt gerechtvaardigd door te zeggen dat de “minderheid” zelf ging klagen?

  Waar gaat de wereld naartoe mensen?
  Of het sinterklaasfeest racistisch is, daar valt over de praten. Maar om nu te zeggen dat
  mensen mogen discrimineren omdat een andere groep het niet eens is met de meerderheid?
  En zelfs te zeggen dat het hun eigen schuld is?

  Unbelievable….

 15. Descriminatie zal eindigen als elke rasist vermoord wordt net als van goch,descriminatie wordt alleen pijnlijk voor de genen die descrimineren,als er doden vallen.
  En dan schreeuwen we met z’n allen ”Ó het was maar een grap, maar grappen moeten ook een keer OPhouden .1 op 1 zal niemand een ander descrimineren want dan zijn ze te laf voor. Vandaag of gisteren werden een paar oudere hollansdse mensen weggejaagt omdat ze daar niet mochten staan,dat is ook niet te bergijpen ,dat is ook een soort descriminatie.Ben je even met pensioen moet je thuis blijven zitten dat is toch belachelijk.
  Daarom zeg ik descriminatie wordt gevoed door de machthebbers die het wel begrijpen maar er niets aan willen doen omdat ze dat zien als amusement ,totdat iemand men de andere kant van de medallie laten zien.Het is wel jammer dat we de moslims als bedreiging zien voor de wereld ,maar wij zelf niets aan doen om descriminatie en rasisme tot aan in de wortels te vernietigen ipv wachten totdat een dode valt om daarover weer te gaan debateren.

 16. @Philippe Maaskant

  De verstandige minderheid heeft zich in 1863 aangepast en eiste haar rechten op. De inmiddels tot minderheid behorende groep op Curacao, dient zich gedeisd te houden en haar zgn ‘culturele zaak’ in te pakken en op te sturen naar Nederland….uhh ik bedoelde Spanje……of was het Turkije?

 17. http://www.youtube.com/watch?v=65ERQNg_Fcc

  Pieten uit 1935 t.o.v Pieten anno 2013.
  Wie kan dit verklaren?

 18. @Wat dan. Balentien is een individueel geval op wiens gedrag (het meppen van zijn vrouw) werd gereageerd. Wat is de relatie?

  @Jackson, een minderheid begon over zwarte piet. Ik ken ze niet zo persoonlijk dat ik weet welk paspoort ze hadden.

 19. @Jackson, Dat zijn jouw woorden.. Ik heb ook veel reacties gelezen dat het hele feest moest worden afgeschaft met als klap op de vuurpijl die domme doos van de VN uit Jamaica..

 20. Oh ja Jackson, vergat er nog bij te vertellen dat ik met mijn intellegentie jouw statistieken niet nodig heb.

 21. Jackson, jij je zin verander mijn “afschaffen” in aanpassen en jij geloofd dan dat de hel niet zou doen los barsten ? Nou, keep on dreaming !

 22. Wimpiri,

  Ook jij begrijpt het volgens mij niet… er is nooit sprake geweest van AFSCHAFFEN, maar een AANPASSING!!

  En ook jij hebt geweldige onderbouwde statistieken! 🙂

 23. Mooie percentages en ook echt geloofwaardig….

  En je leest mijn stukken zeker door en door, want inderdaad elke reactie eindig ik met:

  “Bevalt het je niet, rot dan maar op”..

  Je doet de PVV’er weer een eer aan 😉

 24. @Jackson, 99.9 procent heeft er geen probleem mee.. dus de 00.1 kan ergens anders gaan wonen.. Hetzelfde wat jij altijd zegt over makambas die problemen met curacao hebben!

 25. Als er hier drie Makamba’s zouden gaan protesteren dat wij ons Tumba festival moesten afschaffen omdat er vaak verkapte discriminerende teksten in verwerkt zijn denk ik zomaar dat de hel hier losbarst. Dat dat plukje (wat waren het, 26 YdK) in Nederland denken de Makamba’s daar te kunnen verbieden hun cultuur uit te dragen dan breekt daar de hel los. Zoals er wel gezegd wordt wat men zaait zal men oogsten en die oogst is voor ons dat wat we gekregen hebben miljoenen Makamba’s zijn die hun donkere rijksgenoten nu met wat mindere gastvrijheid bejegenen. En ook dat kan ik mij wel voorstellen u niet ?

 26. @ Philippe Maaskant….
  Wacht even komt die reactie van jou? Lees even je reactie bij dat verhaal van Balentien. Volgens mij moet je eens je eigen woorden gaan volgen.

 27. Wat een dom gelul Philippe!!

  Iedereen had een Nederlands paspoort, dus wat praat je over een minderheid… en gezien de discussie de meeste Makamba’s hier vonden ook dat de “meerderheid” zich niet moest aanstellen omtrent deze discussie.

  Dus hou gewoon je waffel joh met de termen meerderheid en minderheid!

 28. Het zat er in. Als een minderheid de culturele zaken van een meerderheid gaat aanvallen.
  Stel je voor dat hier Makambas eisen gaan stellen over ons gedrag hier. Dan breekt toch ook de hel los? Een verstandige minderheid past zich aan en houdt zich gedeisd.

 29. Hmm Ik snap dit niet hoor. Mensen met een donkerkleurige huidskleur kwamen zelf met het standpunt. Sinterklaas is racisme en iedereen die Sinterklaas viert is een racist.. tja dan kom je uit op 17 miljoen racisten..