• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag trekt Arthur Donker van leer tegen windmolens en de bijbehorende subsidie.

Ik sta altijd versteld van de creativiteit die sommige mensen kunnen tonen als het gaat om de bevolking te besodemieteren hier op Curaçao. Twee ministeries, die van Gezondheid, Milieu en Natuur en die van Onderwijs, Cultuur en Sport hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben minister Whiteman zo gek gekregen dat hij een project gaat trekken, om een cursus te beginnen om de oude ambacht van windmolens te repareren en te behouden op te starten waarvan de duur van de cursus zes maanden zal zijn.

Het is geen naaimachine, zes maanden om te leren hoe je zo’n ding in mekaar kan zetten lijkt mij wel lang. Maar ja, ik ben technisch aangelegd en die ministers niet.

Het eerste wat in mij opkwam was, “oh hier hebben we weer een of andere stichting die weer een zak subsidie van de regering krijgt waar niks mee gedaan wordt behalve vette salarissen van betaald worden en dure auto’s mee gekocht worden” want ik denk niet dat er veel gegadigden zullen zijn om nou eens te leren hoe je een windmolen in mekaar moet zetten en die te servicen.

Waarom denk ik dat? Simpel, ik kan mij niet herinneren dat ik een nieuwe windmolen heb gezien want iedereen zet tegenwoordig een elektrische pomp op z’n put en gaat écht niet een windmolen in elkaar zetten en vooral niet die te onderhouden. We zijn goed in dingen in mekaar zetten maar onderhoud – ho maar. Kijk maar naar al die AC-busjes die hele roetwolken de hele dag uitspugen en waar niemand wat aan doet. Maar we gaan met woest genoegen een cursus windmolen maken opstarten en blijven positief dat het zo populair gaat worden dat hele hordes jongeren zich zullen gaan verdiepen in het bouwen en onderhouden van windmolens in plaats van de hele dag te whatsappen, want dat is nou echt iets wat ze in de toekomst zeker nodig zullen hebben.

Ik blijf lachen op deze klip, over een paar maanden zullen er weer vragen zijn in de Staten over de bestedingen van het geld en blijken er weer rare dingen mee gedaan te zijn!

5 reacties op “Ingezonden: ‘Wat gaat er nu weer met subsidie gebeuren?’”

 1. Heer Mossel,
  Die boot Karla Omayra – IMO 8111790 later PWP 1 heeft jaren aan de ketting gelegen in Singapore en is verkocht als schroot en gesloopt in China.
  Verlies 13 miljoen van de USONA en totaal iets van 32 miljoen…
  Wijlen dhr. Wiels wilde haar zelfs daarvoor aanklagen, maar daar is toen door Piar geen gevolg aan gegeven.
  Dat grapje was welgeteld voor 15 trainees……

  Die wind molens repareren is een mooi plan maar ook een beetje achterhaald.
  Een beetje toffe solar oplossing is al te koop voor rond de 3000$ En je kan ook modernere windmolens kopen De meeste van die ouwe dingen zijn gewoon versleten. En dan is het repareren het eigenlijk niet waard. Inderdaad met een beetje klikken op internet en je bent een beetje technisch dan kan een automonteur het echt wel voor elkaar krijgen in een dag. En automonteurs vinden we hier op het eiland onder zo’n beetje elke boom niet waar.
  Dus ook hier moet je je afvragen wat is eigenlijk het rendement kosten plaatje waar we het over hebben. Hoeveel boeren / windmolens hebben er profeit van. Hoezoo 6 maanden opleiding om iemand specialist te maken in verouderde technologie. Waarom niet mensen opleiden op onze regulieren scholen en meer toegespitst op echte lokale behoefte.
  En wat is dan wel precies de water behoefte. Was er laatst niet iets iets over gratis water voor landbouw doeleinden of is dat weer een ander mini s(t)erie ?
  En waarom geen windmolens voor al die golfbanen die we neerleggen voor rond de 20 miljoen en die gratis water krijgen…Oja en waarom is ons drinkwater zo’n beetje het duurste ter wereld ??
  Die Cursus wordt zeker gegeven door de Stichting Don Quichotte Curacao. Ik ben benieuwd wie daar directeur van is, in de raad van bestuur en toezicht zit en wie adviseurs er van zijn. en dat voor hoeveel leerlingen en hoeveel (externe) leraren).

 2. Als dit geen volksverlakkerij is, wat dan wel?
  Het geld vergooien (lees: stelen) gebeurt steeds meer zonder het een
  beetje te camoufleren.
  Ze denken allemaal: “Wie doet me wat?”
  Schotte heeft het open en bloot gedaan en wordt niet eens aangehouden,
  laat staan veroordeeld, dan kan ik het ook.
  En dat alles voor “Mi kerido pueblo”.
  Hoe lang nog?

 3. Windmolens hebben in de landbouw grote voordelen als ik de boeren om ons heen moet geloven. Er zijn verschillende mensen op westpunt die terug gaan naar deze molens omdat de putten dan langer water geven op een regelmatige basis. Verder zijn ze milieu vriendelijk kosten geen stroom, wat veelal het probleem is bij grote plantages, onderhoudskosten zijn nihil, en worden molens niet gestolen zoals de krengen die pompen heten.

  Het waren de koenoekeros (boeren) zelf die gevraagd hebben om weer wat mensen die verstand hebben van windmolens en willend zijn ze weer te gaan repareren. Na jaren vragen een aandringen bij de vele ministers in het verleden zijn het in ieder geval de huidige ministers die oor hebben voor de lokale bevolking wonend op bandabou. Als ook nu nog de waterzuivering op Tera Cora wordt aangepakt zo dat we in de droge tijd allemaal verzekerd zijn van water voor de vele velden kan ik alleen de huidige ministers een pluimpje geven. Pabien heren

 4. Helemaal met je eens Arthur.Ik heb laats in de krant een schrijven van Leeflang gelezen,daar stond in dat de directie van een stichting meestal bestaat uit mensen die zelf in de regering zitten en het geld naar het buitenland word gesluist op een geheime bankrekening,zij zal het wel weten,die opleidings boot (kosten 22.miljoen?? )daar is ook geen ,kloten van terecht gekomen ze weten nog niet eens waar die boot is gebleven.Neem nou het voorbeeld van die stichting van Constancia MFK ,die kreeg 80.000,00 naf ,die stichting is nooit van de grond gekomen maar lied wel een huurschuld van duizenden nafjes achter.

 5. Ik had nog niet van deze cursus gehoort.
  Maar van deze regering, kan je niets anders verwachten.
  Het volk moet dom blijven en deze cursus brengt ze terug in de tijd.
  2 vliegen in 1 klap.
  de kindjes van onze regeerders zitten allemaal op goede Nederlandstalige of engelstalige scholen.
  Die gaan zich vast niet inschrijven voor zo een cursus, daar hebben we het knoek volk voor.
  Hou het volk dom in het land der blinden is een oog koning.
  De elite moet elite blijven en het volk moet dom blijven.
  Dat is het streven al 40 jaar van de diverse regeringen op Curacao.