Andre BosmanCURAÇAO – De omstreden initiatiefwet van VVD-lid André Bosman wordt in de week van 10 februari door de Kamer behandeld. De wet beoogt de toelating van Nederlandse burgers uit Sint Maarten, Curaçao en Aruba tot Nederland te beperken. Bosman is voor de invoering van een aangepast paspoort.

Europese Nederlanders die zich op Curacao willen vestigen moeten onder andere een verklaring van goed verdrag overleggen en in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Bosman wil dat soortgelijke wetgeving ook in Nederland van kracht wordt. Hiermee negeert hij het advies van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa. Zij pleitten voor intrekking van het wetsvoorstel.

32 reacties op “Omstreden Bosmanwet op agenda”

 1. Piet Jou vergelijkingen slaan nergens op. Ik hoop dat je gelijk hebt en dat de Nederlander Curaçao liever verlaat, omdat het te warm is, wij zullen beslist niet om jullie huilen. Racisme hebben jullie gebracht, en aan je eigen arrogante houding te danken. Ik heb van de Curaçaosche corruptie gehoord, is beslist niet goed, maar om mij dit van een Nederlander te laten zeggen, gaat mij wel te ver. Hou je liever bezig met jou Prins Bernhard, hij was de corruptie zelfs. Of nou wapenhandel, Cocaine, Indonesien, en dan de Nazi`s het land uit smokkelen, hij was zelf een Nazi, met alles was hij wel bezig en een ieder wist dat. En nu stap je uit je klompen in een paar slippers, en komt helemaal uit Groningen om ons op Curaçao te kommen vertellen wie Corrupt is, bemoei je met je eigen zaken. Ja Curaçao is klein, want het is voor ons bestemt en niet voor een stelletje Macambas die alles beter weten. Lagere salarissen, ja dat zijn onze Salarissen die niet voor, een van € verwende, Macambas bestemt zijn. Waar hou jij je mee bezig, je behoord er helemaal niet te werken. Wie zegt dat Curaçaoenaars niet werken. Wie denk je dat het luchthaven, douane, of de haven runt. Van wie denk je word de Isla draaiende gehouden, Dok, wie bouwt de straten, de Banken verzekeringen, de Supermarkten (Behalve Alberthijn).. etc etc Ga eens op een dinsdag of een donderdag op het strand van westpunt of Knip het is helemaal leeg maar je ziet wel op PortMarie een strand vol Macambas die niet werken. Waarom zijn ONZE stranden leeg ….omdat iedereen aan het werk is, daar zijn de Curaçaonaars. Wie ben jij om vergelijkingen te maken. Wij zijn daar geboren, en jij komt ons even vertellen hoe het daar toe gaat . Bepaal jij dat er nog 150000 erbij kunnen..?? Wij willen niet nog eens 150000 mensen erbij, en dat zullen zeker een stel Macambas zijn die hun Families helemaal in Nederland hebben. Welke studies van wie..?? En Laat die Haitianen en Colombianen maar onze zorg zijn. Onze grootste zorg is hoe raken wij die arrogante Macambas eindelijk kwijt…Cajosh

 2. Ik heb geen tijd voor speculaties wat Wiels zijn Saku aan betreft. Lever mij het tegen bewijs en ik zal je geloven, maar gooi niet met domsten onder ons om je heen. Ben jij dan zo clever dat je mij dat tegen bewijs kunt leveren…?? Ik weet wat voor mens Wiels was ik heb hem persoonlijk gekend, en jij…??…. Zoro voor mij is het bewijs genoeg als ik het uit Wiels zijn mond persoonlijk gehoord heb dat hij van zaken gesproken heeft, en dat heb ik. Dat zou ook voor jou moeten gelden als jij persoonlijk van hem gehoord hebt of gelezen, of een Radio op name, of eenVideo kan voor wijzen waar hij zelfs het woord bodybags uitspreekt, dan zou ik jou willen geloven. Phillip… Kom mij niet met een goedkope 30 jarige schuld sanering, die alleen maar daar waren om de Nederlander zijn geweten te dempen. Wij praten hier van 350 jaar uitbuiting en slavernij, of dacht jij dat het een picknick was…?? Als Kolonist heb je verplichtingen en verantwoordingen, wist jij dat…?? het zelfde als je overal baby`s loopt te maken. Alleen maar het weigeren van het onderwijs, 350 jaar lang is al genoeg om iemand op de recht bank te zetten. Mij zet je daarmee niet onder de indruk. Ik heb gewoon geen zin om er dieper op in te gaan. Ga gewoon een paar boeken lezen, geen kranten. Ik zou je ook een paar titels kunnen leveren als je er netjes om vraagt….Cajosh

 3. ‘Regulering Antillianen in strijd met anti-racismeverdragen’
  Het voorstel uit het regeerakkoord om de instroom van mensen uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten te reguleren, is in strijd met internationale afspraken om rassendiscriminatie tegen te gaan.

  Dat zegt de Commissie-Meijers, een groep van deskundigen op het terrein van internationaal asielbeleid.
  D66 wil daarom dat de coalitie het initiatiefwetsvoorstel van VVD-Kamerlid Andre Bosman per direct intrekt. In het regeerakkoord staat dat Nederland de Antilliaanse Nederlanders onder meer wil toetsen op strafblad en inkomen.

  De commissie schrijft “met grote bezorgheid” kennis te hebben genomen van dat voorstel.
  De experts zijn van oordeel dat het maken van onderscheid tussen groepen Nederlanders “onverenigbaar is met internationale verplichtingen van Nederland” en “niet effectief bijdraagt aan de oplossing van de gesignaleerde problemen”.
  Bovendien, zo vindt de commissie, zorgt dit voorstel voor een tweedeling die ook voor andere immigrantengroepen negatieve effecten kan hebben.
  Rassendiscriminatie
  De commissie noemt maar liefst vijf verdragen en twee EU-richtlijnen die dit voorstel blokkeren, waaronder het VN-verdrag tot uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.
  “Ik reken hier op de PvdA en hoop dat zij zich snel uitspreken tegen dit voorstel en het van tafel kan”, aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.
  “Zo niet, dan wil ik een snelle behandeling in de Kamer en niet dat het, net als de behandeling van het wetsvoorstel voor strafbaarstelling illegaliteit, als een hete aardappel wordt doorgeschoven tot na de gemeenteraadsverkiezingen.”
  Een PvdA-woordvoerder laat weten dat er bij de PvdA-fractie nog wel vragen leven over het wetsvoorstel van Bosman, maar dat de afspraak uit het regeerakkoord blijft staan.

 4. Beste Carlos Kort, dat jij zelfs één van ons YdK durft te beschuldigen dat hij of zij denkt dat Wiels met zijn “zakken” niet bedoelde bodybags is een belediging van zelfs de domste onder ons. Wellicht ben jij dat zelf wel !

 5. @Carlos Kort, je zegt “Het gaat nog altijd om een vredige regeling omtrent dit onderwerp. En dat is COMPENSATIE..!! Zo ziet het uit. In plaats van nieuwe wetten vol van bedreigingen uit te vinden, is compensatie de oplossing, of mag Nederland zo maar zijn hoed pakken en van zijn 350 jarige misdaden weg lopen..?? ”

  Carlos, was de schuldsanering en alle gelden die voor die tijd hier kwamen maar een aardigheidje? Als Nederland geen schuldbesef had was dat nooit gedaan. Wel is het jammer dat al dat geld niet kwam waar het nodig was, en vooral terecht kwam in het soms driedubbele pensioen van de politici die er tegen die regeling waren..gr..gr..

  Als Nederland de Bosmanwet aanneemt hebben alle landen in het koninkrijk een eigen “Bosmanwet”. Nederland zal hem opheffen als er in Koninkrijksverband een gezamenlijke wet komt. Rijkswet Personenverkeer. Maar dat wil niemand. Aruba, St Maarten en Curacao vinden dat ieder land dat zelf moet regelen. Nederland doet dat als laatste.

 6. @Lyn, er zijn namelijk allemaal eisen waar een makamba moet aan voldoen om zich te vestigen.. eisen die de YDK niet heeft als hij in Nl gaat wonen..
  Nederlands is de officiele taal van Curacao dus dat spreken we al! inburgeringscursus? Bestaat dat dan al? En wat ga je ons leren? gouden tanden nemen? hangen onder een boom,. overal kindjes maken? met motoren feveren? voor alles wat je verkeerd doet makambas de schuld te geven. altijd tiki lat komen op werk, nagels lakken tijdens werktijd, rommel gewoon in de moondi dumpen, byside nemen?
  En als jullie stoppen met inbreken van huizen wil ik best wel tussen jullie wonen maar helaas is de criminaliteit erg hoog in curacao en is het levensgevaarlijk zonder hoge muren!

 7. @ Carlos Kort. Wiels heeft nooit van bodybags gesproken. Ik heb het nooit en nergens op een video gezien of gehoord, er was daar voor nooit een bewijs. In een interview in Nederland heeft hij uitgelegd dat hij het over zakken had en niet over bodybags. Dat zal voor mij als bewijs gelden tot dat iemand mij het tegen bewijs levert. Hoe mogen wij de Nederlanders die op Curaçao wonen dan behandelen….??..Cajosh

  In je betoog ontbreekt het bewijs, dat Wiels wel over “SAKU’ heeft gesproken en hij bedoelde vast niet een zakje waarin bij de drogist een lippenstift wordt verpakt, want er moet wel een makamba in kunnen. Ik vind de vertaling van BODYBAG zo gek nog niet en zou bovendien geen andere vertaling weten dus laten we het daarop houden. Jij wel? Hij probeerde bij Pauw en Witteman zijn kont er uit te draaien, maar dat is hem natuurlijk niet gelukt. Dan had hij echt vroeger moeten opstaan.

 8. @Lynn, tussen de bevolking te wonen en zich niet achter hoge muren en heken te verschuilen….

  Eenieder moet zelf beslissen waar hij wil wonen en zolang hoge muren en hekken niet verboden zijn moet dit ook kunnen. Die hoge muren en hekken zijn er niet voor niets.

  Niemand let je om in een aso-wijk te wonen maar dwing anderen dat niet op want dan ben je met dictatuur bezig.

 9. Ik ben zelf YDK en schaam mij ook om het gedrag van sommige YDK in Nederland, ik verdedig in geen zins het criminele gedrag van de Curaçaoenaar. Kijk in Nederland leven er ca 80000 YDK waarvan er misschien een 10000 echt crimineel kunnen zijn. Nederland heeft 17 Miljoen mensen waarvan er zeker (ik schat maar) 15 Miljoen Nederlander zijn. Ook Nederlanders begaan criminelen handelingen met vuurwapens, ik lees ook de krant.

  Hoeveel criminelen Nederlanders mag ik opschrijven die in Criminele handelingen verwikkelt zijn..?? Zeggen wij maar om realistisch te zijn 1 Miljoen. En vergelijk nu eens de getallen met elkaar, wie bedreigt hier eigenlijk wie…?? Maar het probleem zit veel dieper. Als je naar probleem oplossingen van vandaag zoekt, dan moet je altijd terug in het verleden gaan om antwoorden te krijgen.

  Je kan Nederland niet een tegen een met Curaçao vergelijken. Curaçao staat nu eenmaal niet in Nederlands schuld, en was nooit kolonist of slavendrijver. Nederland wel..!! Dus Nederland behoorde allang een heel andere houding aan te nemen. Het gaat nog altijd om een vredige regeling omtrent dit onderwerp. En dat is COMPENSATIE..!! Zo ziet het uit. In plaats van nieuwe wetten vol van bedreigingen uit te vinden, is compensatie de oplossing, of mag Nederland zo maar zijn hoed pakken en van zijn 350 jarige misdaden weg lopen..?? Dat kan een criminele Curaçaoenaar ook niet.

  De Nederlander staat in een heel andere positie, die geen verdere oppressie toelaat. Wat Wiels aan betreft vind ik het niet juist een overleden Politicus, die zo veel van zijn land hield, met onware beschuldigingen nu na zijn dood te belasten, daar hij zich niet meer kan verdedigen. Wiels heeft nooit van bodybags gesproken. Ik heb het nooit en nergens op een video gezien of gehoord, er was daar voor nooit een bewijs. In een interview in Nederland heeft hij uitgelegd dat hij het over zakken had en niet over bodybags. Dat zal voor mij als bewijs gelden tot dat iemand mij het tegen bewijs levert. Hoe mogen wij de Nederlanders die op Curaçao wonen dan behandelen….??..Cajosh

 10. @ ja hoor,

  dat spaanstaligen hier banen inpikken zolas u zegt , klopt niet wij willen die banen niet hebben.
  maar concurentie van beter opgeleiden die laten we zeggen inplaats van blue collar , white collar banen die willen we wel. indien deze door buitenstaanders worden gedaan kunnen we nooit zelf alles leren en doen.
  Het kan nu wel zijn dat er personee ontslaan en op banen zitten die er niet voor opgeleid zijn maar over een aantal jaren 2015 als we de ambtenaren kunnen ontslaan ( sociall accoord is dan afgelopen) dan zullen er maatregelen komen om alle niet goed functionerende ontslaan.

 11. Makamba’s mogen gerust op de eilanden wonen. Ik zie niet in waarom dat het niet mag.
  Ze dienen wel de taal te spreken, op het strand hun topjes aan te houden, een shirt aan te trekken als ze gaan winkelen, een inburgeringscursus te volgen, de hymn te kennen en zingen, de geschiedenis te kennen, alle wijknamen te kennen, tussen de bevolking te wonen en zich niet achter hoge muren en heken te verschuilen.

  Gewoon aan de Nederlandse regels houden. Prima zo!

 12. Jeroen als stand-up comedian zou je denk ik geen slacht figuur slaan op Curaçao nadat jij er een reservaat van gemaakt hebt of misschien wel een “thuisland”. Voor mij persoonlijk druipt er teveel stupiditeit van je af.

 13. Curacao is geen deel van de EU, noch van Schengen.
  Raar dat het steeds terugkomt. Ook in de EU kun je worden uitgezet.

  In Belgie werd van 2712 Europese burgers de verblijfsvergunning ingetrokken. Het waren met name Roemenen, Bulgaren, Spanjaarden en Italianen. Ze moesten België uit wegens zogeheten ‘onredelijke belasting van het sociale-zekerheidssysteem’. Het kan dan gaan om burgers die hun werk kwijt zijn geraakt, niet langer student zijn of hun recht op een werkloosheidsuitkering hebben verloren. Ook werden er EU-burgers het land uitgezet wegens fraude.

 14. weet je wat het ergste is.
  als er problemen zijn wordt bij de nederlander aangeklopt.
  de minderbedeelde Colombiaan Haitiaan die komen er wel zonder dit soort regels.
  die pakken wel jullie banen af en je blijft stil.

 15. Het zal niet lang meer duren voordat de 21.790.479 miljoen Roemeense inwoners en 6.981.642 miljoen Bulgaarse inwoners Bonaire ontdekken, om maar niet te spreken van de rest van de EU-landen.
  Niemand kan ze tegenhouden, Bonaire behoort ook tot de EU. Gelijke monniken gelijke kappen, of toch niet ineens?

 16. @jeroen

  Welke wet/landsverordening regelt het aantal €Nederlanders dat zich maximaal permanent
  op Curacao mag vestigen ter voorkoming van overbevolking?
  Geen !!

 17. @ Jeroen. en de NL-Tokkies mogen hun bijstand gratis meenemen.

  Waar haal je deze onzinnige wijsheid vandaan? Je mag niets van sociale uitkeringen meenemen behalve AOW en pensioen en soms WAO met toestemming van het UWV.

 18. @Jeroen, Geloof me de meeste Makambas willen niet op curacao blijven. het is te warm, veel dingen zijn slecht geregeld, corrupte politici, niet werkend OM, racisme, te klein!, te duur, lagere salarissen en ver weg van familie. Dat is dus geen geldig excuus! Daarnaast kan je beter meer hardwerkende en belastingbetalende mensen op curacao hebben dan lokalen die niet werken en roven. Verschillende studies hebben aangetoond dat er nog minstens 150.000 mensen bij kunnen maar jij wil liever werkeloze haitanen en colombianen dan? Meer mensen die werken op de eilanden betekent beter voor de economie! Gelijke monniken gelijke kappen!

 19. ons toelatingsbeleid is een achterhaald gebeuren, immers moeten we bang zijn dat de Europese Nederlander de baantjes inpikt, dacht het niet.
  Moeten we bang zijn dat ze onze goedkope huurhuizen inpikken op mahuma enz , daar hoeven ook niet bang voor te zijn.
  waar bepaalde mensen wel bang voor zjn dat niet gebonden personen in ons land komen wonen, die zaken zien en denken maar dat kan helemaal niet. Ze hebben dan geen vriendjes, school genoten , kennisssen of geen politiek verleden en kunnen frank en vrij dingen en zaken aanbrengen zonder rekening te houden wie , wie is.
  De kreet dat bazen liever Eu Nederlanders aannnemt hebben we wel aan ons zelf te danken immers , elke baas heeft liever een hardwerkende YDK dat een Makamba die alles beter weet. maar dan moeten wij onze werkmentaliteit wel veranderen.

 20. Stel dat men op de eilanden alle deuren opent voor 17miljoen Nederlanders, wat dan?
  Het is heel logisch dat Nederland dan binnen een paar dagen leeg zal stromen, je hebt dag in dag uit, zon, zee en strand, wat wil je nog meer… en de NL-Tokkies mogen hun bijstand gratis meenemen. Op de Antillen nog geen 300.000 mensen in totaal. Dus die vergelijking slaat nergens op.

  En wat denkt meneertje over de Oostblok, en Zuid Europese bewoners die zich vrij in Nederland mogen vestigen? Mogen die wel zonder werk en verblijfplaats Nederland binnenkomen? En hier hebben we het over tientallen miljoenen!
  Van mij mogen ze zo Nederland binnenkomen, de tijd zal het leren.
  Daarnaast vergeet men dat alle Eu-Europeanen zich ook nog vrij kunnen vestigen op de Antillen, als die regels er niet waren. Dus die regels waren destijds niet voor niets gemaakt. Deze piepkleine eilanden moeten beschermd worden tegen overbevolking i.v.m. het milieu en natuur etc. Meneertje dacht het wiel opnieuw te hebben uitgevonden.
  Nederlanders mogen ook niet zomaar op de Nederlandse Waddeneilanden gaan wonen, daar geldt ook regels i.v.m. natuur, milieu, en overbevolking etc.
  Je moet vooral veel geld hebben om je als nieuwe bewoner op een van die Waddeneilanden te mogen vestigen.

  Ps, Bonaire is een gemeente van Nederland, begin maar eerst de regels op Bonaire toe te passen want alle Eu-bewoners mogen zich in principe vrij vestigen op Bonaire. Bonaire is tropisch Nederland!

 21. Shouldn’t be a problem if you aren’t a criminal, whats the big issue, its not as if registering here (and leaving) is simple, straightforward, and honest!

 22. @Nicolaas

  Maar de hoeveelheid instroom van Nederlanders wordt in het geheel NIET als criterium gebruikt op Curaçao.Al komen er 150.000 als ze maar een bewijs van goed gedrag en aantoonbare middelen van bestaan hebben.
  De kleinschaligheid wordt er steeds bij gesleept maar er staat nergens hoeveel Nederlanders er toegelaten worden. Iedereen is welkom zolang ze maar etc….etc.
  En dat wil Nederland andersom ook.. Niets meer, niets minder.

 23. Beste Nicolaas, de omgekeerde regel zoals jij het noemt wordt dus in stand gehouden omdat Curaçao een grote toevloed van niet voor eigen onderhoud zorgende Makamba’s schadelijk zou zijn voor jullie eiland. Nou je zult het misschien vreemd vinden dat ik een lach niet kon onderdrukken denkend aan al die Curaçaoënaars hier, die oftewel steun trekken oftewel dagelijks gevoed en gehuisvest worden in onze diverse penitentiaire inrichtingen. THINK !

 24. jammer als deze wet er komt hebben we nog een groter probleem . namelijk de niet ingeschreven YDK die onde tussen in de diverse steden van Nederland woonden. zo gauw deze woerden opgepakt voor criminele handelingen kunnen dus nu worden uitgezet richting ons land als ze al langer dan 6 mnd in Nederland zijn geweest. Nu is het nog maar de vraag hoe het moet met onze NVT. wie gaat het bewijs van goedgedrag afgeven, krijg je die ook als je fraude heb gepleegd, meineed, als je gevangen heb gezeten. Word zo wie zo het bewijs van goed gedrag wel geaccepteerd van ons land. Of gaat nederland zelf een organisatie hier op ons land neerzitten en toesten ze zelf de aanvragen?

 25. De omgekeerde regel wordt veelal verantwoord door te stellen dat de eilanden nu eenmaal klein zijn en een toestroom van teveel Nederlanders die zich niet aan de regels houden ofwel niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien schadelijk zijjn voor de eilanden.

  Ik zie het probleem ook niet zo, de scherpe kantjes zijn inmiddels wel van die Wet af.

 26. en niet te vergeten dat ze de drugsverslaafden een enkeltje nederland bezorgden.

 27. En ook hier zijn wij zelf verantwoordelijk voor het ” anti donkere rijksgenoten gevoel” opgefokt door ons zelf, met zoals o.a. de bodybags van Wiels, de anti Zwarte Piet acties van een stel gefrustreerde uitkeringen trekkende YdK, kan er nog wel een paar opnoemen maar zal het even hierbij laten.

 28. Het enige oneerlijke is dat het nu maar 1 kant op zo geregeld is!!!

 29. Lijkt me dat er niet zo veel te klagen valt over een regel die omgekeerd naar initiatief van de Curacaose overheid net zo geld. Of niet klagen, of wederzijds afschaffen.

 30. Mensen die komen werken en/of studeren zijn welkom.. Mensen die komen om te roven niet.. Snap niet wat hier racistisch aan is..

  Kan een YDK zomaar zich vestigen op Aruba dan?

 31. @ Philippe,

  Ben het met je eens, ik heb dat fanatisme bij het verdedigen van criminelen ook nooit begrepen. Wellicht dat er iemand hier is die het ons uit kan leggen.

  Of is men soms trots op het export product van Curacao ?

 32. Ieder land in het Koninkrijk heeft al lang zijn eigen “Bosmanwet” om mensen uit andere delen van het Koninkrijk buiten de deur te houden. Nederland is de laatste die er toe overgaat.

  Nederland heeft het al meer dan 15 jaar op de agenda. Dus van een overhaaste beslissing is geen sprake. Hoe zou de relatie met NL zich hebben ontwikkeld als we direct met NL hadden afgesproken om onze criminele en kansarme jeugd hier lokaal samen met NL “aan te pakken” en niet naar NL te sturen?

  De criminelen en kanslozen…waarom de opwinding?…zijn dat er zoveel dat iedere familie ermee te maken krijgt? Dat zal toch niet? Door het fanatiek verdedigen van rechten van criminele en kansloze jongeren, en met het steeds weer uitspelen van de “discriminatie” – en “racisme”- kaart zijn we van Nederland vervreemd en horen nu nergens bij. Niet bij NL en niet bij de regio.