• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

PolitieCURAÇAO – Buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich in Nederland sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf. Het gaat onder meer om huiselijk geweld, winkeldiefstal en wangedrag in het verkeer, meldt RTL Nieuws gisteravond op basis van gegevens van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De daders kunnen niet worden vervolgd omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten.

Meest schuldig
Russen en Chinezen maken zich het meest schuldig aan strafbare feiten. Diplomaten uit die landen gingen beide zes keer de fout in.

Verkeersmisdrijven
De diplomaten maken zich vooral schuldig aan verkeersmisdrijven. Sinds 2010 zijn 42 diplomaten door de politie van de weg gehaald. Bij twee op de drie gevallen was alcohol in het spel.

Andere misdrijven
Van huiselijk geweld binnen diplomatengezinnen is acht keer melding gemaakt. Dertien diplomaten zijn betrapt op winkeldiefstal en andere vormen van kleine criminaliteit. Colombia heeft een diplomaat teruggeroepen nadat bleek dat hij banden had met drugshandelaren. Buitenlandse Zaken verzocht Suriname in 2011 daarnaast een diplomaat terug te roepen die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gewelddadige straatroof en afpersing.

Immuniteit opheffen
Nederland heeft in totaal vier keer aan een ambassade gevraagd de immuniteit van een verdachte op te heffen. Negen keer werd een ambassadeur door het ministerie op het matje geroepen na een strafbaar incident. In 46 gevallen stuurde Buitenlandse Zaken een briefje waarin de ambassade van het betrokken land werd gewezen op de misdragingen van hun diplomaat.

Openstaande verkeersboetes
Verder hebben 68 ambassades nog onbetaalde verkeersboetes openstaan. Over de eerste tien maanden van vorig jaar gaat het om in totaal 1163 verkeersboetes die nog niet zijn betaald. Rusland is met nog 214 openstaande verkeersboetes de grootste wanbetaler.

Functionarissen
Verder blijken functionarissen van prestigieuze internationale organisaties die zich bezighouden met recht en vrede in de wereld zich zelf niet altijd even netjes te gedragen. Zo hebben medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, rijden onder invloed en vandalisme. Een functionaris van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is staande gehouden wegens openbare dronkenschap en verbaal geweld.

© Novum

8 reacties op “NL: Buitenlandse diplomaten plegen 85 misdrijven”

 1. @ Jacinto,

  Het is al jarenlang het beleid van de Nederlandse overheid dat eigen diplomaten gewoon WEL hun parkeerbonnen etc betalen. Oftewel, heb je ergens je auto geparkeerd, zit er een bon op, dan gaat die bon naar de ambassade en de betrokken diplomaat mag dan gewoon netjes gaan betalen. Men verschuilt zich niet achter diplomatieke onschendbaarheid, die is namelijk ergens anders voor bedoeld, niet voor verkeersboetes.

  En maakt een NL diplomaat zich schuldig aan crimineel gedrag dan is het einde carriere voor die diplomaat.

  Dus, beste Jacinto, wat probeerde je ons nu duidelijk te maken ?

 2. @jacinto, Leg uit.. gevangenissen in Curacao zitten niet vol met Nederlanders, Nederlanders vragen geen uitkeringen aan, Nederlanders hangen niet rond op pleintjes en beroven mensen op Curacao..

 3. Jacinto, dat moet je dan die “buitenlanden” kwalijk nemen. De mensheid zit zo in elkaar dat zij neemt wat zij te pakken kan krijgen en dat zou jij toch wel moeten weten, dacht ik zo.

 4. Op de dag dat een diplomaat zich tegenover mij misdraagt, dan zal dat zijn laatse diplomatieke dag zijn, want wie bepaald nu weer wie wel onschendbaar is of niet.
  Wij leven in een wereld van macht die bijna altijd verkeerd gebruikt wordt.
  Ik wil de macht hebben om de wereld te verbeteren ,en de honger en machteloosheid te bestrijden. Wie geef mij die macht, of moet ik een diplomaat worden om te lopen stelen?

 5. Geachte , Makamba

  Alleen in Nederland telt de regels dat gasten moet gasten wel blijven .
  Maar die Nederlandse Ideologie telt niet voor een Nederlanders in buitenland

 6. Jacinto, ik kan me wel iets voorstelleen bij je domme opmerkingen maar wil je toch nog even duidelijk maken dat wat Nederland wil is dat “gasten” zich als gasten gedragen. Als je moeite hebt met de term gasten moet je dat maar eens opzoeken, er zijn ongetwijfeld wel publicaties die zelfs voor jou begrijpbaar geschreven zijn.

 7. @ Jacinto. Wat wil Nederland eigenlijk !!

  Daar gaat het helemaal niet om en Nederland is niet het enige land, dat met niet betaalde boetes te maken heeft. Een tip van Belgie om een of ander pasje te blokkeren zal nader door de minister van BuZa onderzocht worden. Overtreders waar dan ook vandaan moeten natuurlijk als iedereen hun boetes betalen en zich niet achter immuniteit verschuilen om niet te betalen.

 8. Wat wil Nederland eigenlijk !!
  Nu dat het conflict tussen Nederland en Rusland is gedompeld ,
  Wil Nederland het conflict alweer escaleren .
  Nederland is momenteel bezig aan de deur van China te klopte voor Econo0mische hulp .
  En nu wil Nederland toch China beschuldig .
  Rarara wat een vreemde Land