• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Henk Pasman gaat in op de laatste ontwikkelingen op de Emmabrug.

Een aannemer is begonnen met het leggen van een nieuw loopdek op de Emmabrug onder verantwoording van CPA (Curaçao Port Authorities, red.). Mijn eerste indruk is het volgende: het leggen gebeurt niet erg professioneel, er zijn geen gelijke afstanden tussen de planken, als afstandhulpmiddel gebruikt men schroeven. Als men zo doorgaat dan ziet het er straks optisch niet fraai uit!

Ten tweede zou men het waterprobleem opgelost hebben, wat de oorzaak was van het wegrotten van het vorige loopdek. Hier zet ik mijn vraagtekens bij, ik denk dat het probleem helemaal niet is opgelost en zelfs erger gemaakt door het niet netjes leggen van de planken. Ook heeft men nu aan één zijde aan de onderkant één schuin kantje afgezaagd, terwijl dit bij de vorige planken aan beide zijden was. Het afgezaagde is nu wel iets groter, maar door het maar aan één kant te doen is het resultaat hetzelfde als daarvoor. Er komt dus geen betere afvoer van het water.

Ten derde de richting van de huidige planken is verkeerd ten opzichte van de wind, zie daarvoor ook de bijlage beneden. Elk houtsoort, ook hardhout, gaat rotten als het regenwater niet goed afgevoerd kan worden. Deze dekplanken zijn gelegd op een houtonderlaag en om deze te beschermen van het regenwater is er een rubberlaag tussen geplaatst. Het regenwater van de dekplanken moet dus afgevoerd worden aan de onderkant via deze rubberlaag.

Tussen de dekplanken is een spatie aangehouden en aan de onderkant is bij de oude planken aan beide kanten een schuin kantje afgezaagd voor een betere waterafvoer. Bij de nieuwe dekplanken heeft men bedacht deze schuine kant iets groter te maken, maar weer niet aan beide kanten, dus slechts aan één kant. Allerlei vuil, waaronder zand en sigarettenpeuken gaat vastzitten tussen de dekplanken door de spatie voor regenafvoer, vooral omdat het op Curaçao niet regelmatig regent. Ter voorkoming van houtrot zullen deze openingen regelmatig met een hoge drukspuit schoongemaakt moeten worden – in het bijzonder voor de regentijd.

De vraag is echter of deze keuze van CPA de juiste oplossing is of dat we weer houtrot zullen krijgen? Als dit ontwerp de juiste is, dan zou ik tenminste aan de onderkant beide kanten schuin afzagen en de dekplanken op de windrichting leggen. Nu kan het nog! Daarnaast moeten we goed controleren of de aannemer de planken juist professioneel legt, we praten wel over een investering tussen een half à één miljoen gulden.

Mijn advies is dan ook om onmiddelijk te stoppen met deze werkzaamheden en eerst advies aan te vragen bij een aantal experts, zoals onder meer de universiteit.

Bekijk ook de foto’s van Henk Pasman op de Facebookpagina van Versgeperst.com.

Bijlage: voorstel Henk Pasman

15 reacties op “Ingezonden: ‘Onderhoud Emmabrug ondoordacht’”

 1. Goed bezig Henk,

  Er wordt op het eiland onnodig veel geld verspilt door het slecht onderzoeken of helemaal niet onderzoeken voordat men aan het werk gaat. Een goed voorbeeld is ook iedere keer de zelfde gaten in het slechte wegdek opvullen ipv het probleem zelf aan te pakken. Vaak is het ook vriendjespolitiek, een vriend die aannemer is het werk gunnen. Mensen met domme reacties, deze man wil het teminste aanpakken dat er niet weer onnidg veel geld word verspilt en het gaat om het behoud en onderhoud van 1 van de mooiste dingen die curacao heeft op het eiland en er netjes mee omgegaan moet worden.

 2. Beste Henk,

  Als de brug open is liggen de planken prima vol in de wind in de goede richting.
  Geniaal niet.

  En kaarsrecht scheef neer leggen.
  Welke toerist verwacht dat nou van een 125 jaar oude brug, op een bananen eiland, zonder bananen, Die manier van leggen noemen ze rustieke legging. Moet een beetje rommelig zijn toch. Dat is cultuur. Antiek…

  En anders gewoon weer asfalteren net als vroeger.

 3. Er staat wel degelijk wind in de Annabaai op bepaalde momenten. Ik loop er regelmatig in de vroege ochtend en met doorweekte hardloopkleding kan ik de plotselinge wind erg goed voelen.

 4. Leuke aanmatigende opinie die uitblinkt in zijn oppervlakkigheid over deze materie. Op ons eiland wonen klaarblijkelijk een aantal deskundigen die denken elk vakgebied volledig te beheersen; schrijver behoort schijnbaar tot de top van deze ‘klaarblijkelijke deskundigen’.

 5. domme opmerkingen zijn: goed voor de werkgelegenheid en er is geen wind over de Emmabrug.
  Het is hardhout maar ook hardhout gaat rotten als het water niet wegkan.
  Kijk maar naar dezelfde planken op de pontjes, daar kan het water goed weg en is er geen enkel probleem.

 6. @ ridge

  Als je nu eerst de vraag aan mij had gesteld : Pasman wat heb je allemaal gedaan voordat je dit in de openbaarheid brengt en vervolgens pas je commentaar leveren dan zou je recht van spreken hebben.
  Ik informeer in principe altijd de debestreffenden voordat ik de madia opzoek.
  In het geval van de brug heb ik al een paar jaar geleden gewezen op het rotten van de brug naar CPA en Openbare Werken toe, als men toen meteen tot actie was overgegaan, door bv elke drie maanden met een hoge drukspuit de naden schoonspuiten dan hadden we nog jaren met dit oud kunnen doorgaan.
  Ik heb discussie gevoerd met CPA over het probleem van houtrot en hun oplossing was aan beide kanten aan de onderkant de schuine kant groter afzagen.
  Ik heb hun voorgesteld om een second opinion te vragen bij ander experts
  Wat zie ik nu bij het monteren van deze nieuwe dekplanken: slechts aan één kant schuine kant afgezaagd.
  Wat doe ik: zowel CPA als de regering als alle statenleden op de hoogte brengen hiervan plus de media.
  Waar gaat het om: onze pontjesbrug is uniek op de wereld en een toeristen atractie.
  Vraag aan “ridge” waar ben ik fout en wat zou ik anders hadden moeten doen?
  Mijn enige doel is verbetering aan te brengen daar waar ik zie dat dingen fout gaan, maar op een positieve manier, niet alleen de beste stuurlui staan aan wal maar ook komen met mogelijke oplossingen en/of suggestie’s.
  Ik verschuil mij niet achter een schuilnaam, maar treed volledig open naar een ieder toe.

  Ik zal je een ander voorbeeld geven: voor de Curaçao letters op het Wilhelminaplein zijn korte pvc paaltjes van 10/20 cm hoog, waar de toeristen over struikelen.
  Men heeft er nu een paar rode stickers op geplakt.
  ik heb alle instantie’s hiervan op de hoogte gebracht, maar niemand doet niets.
  Aan Openbare Werken heb ik nu verteld dat ik ze volgende week persoonlijk ga weghalen.
  Is een fluitje van een cent,er zit bedrading in voor verlichting voor de letters maar na een jaar nog geen verlichting. Op elke foto die de toerist maakt zijn deze stompjes met rode stickers te zien.Wederom de vraag aan “ridge”: wat doe ik nu hieraan fout en waar walg jij nu eigenlijk van ?

 7. Onderhoud Emmabrug WEL goed doordacht!

  In het kader van werkgelegenheid klopt alles precies. Vernieuw de rotte planken tegen zo weinig mogelijk kosten, zodat er binnen 5 jaar weer een opdracht tot herstel uitrolt. Het motto “Werk creëren en werk zien te behouden” wordt hier overal beleefd en dat is de cultuur.
  Van de week liep ik over de Handelskade in de richting van deze monumentale brug. Hij moest weer open en vlak voor mijn neus ontwaarde ik het schouwspel van het aanbrengen van één nieuwe plank. Ik telde zeven werklieden, drie in rustmodus. Klik, foto gemaakt…

 8. Henk ;

  Ben jij ook zo een die op het laatste moment met argumenten komt?
  Altijd wachten totdat alles klaar is en dan bestormen met kritiek ?
  Of valt dit ook weer onder het moto ” nos mes por”.
  Kap er nou even mee ,waarom werken jullie niet eerst samen en alle mogelijke problemen oplossen VOORDAT je begint, Ik walg van de manier hoe jullie kritiek over brengen in Curacao.Een doet niets ,de ander zit te wachten totdat een ander begint ,om hem te belagen met kritiek.Niet dat kritiseren fout is , maar de manier hoe je het doet .Nooit gehoord van helpen voor de goede orde van zaken ?klagen klagen en nog eens klagen ik wordt er suf van . Een eiland vol met experts en toch alleen maar klagen.

 9. @ henk ik heb bewonderig voor je intresse om een zo goed mogelijke brug in stand te houden,maaaar als er geen poen is “dat is er wel als de heren politici wat minder de wereld rond reizen”kunnen ze om de vijf jaar een nieuwe deklaag aanbrengen.Voordeel wergelegenheid.

 10. Wind in annabaai? das nieuw…. na honderde keren erdoorheen gevaren te zijn nooit wind gehad.

 11. Voor een bijdrage aan een (mogelijke) oplossing stel ik voor dat CPA advies vraagt aan Rijkwaterstaat Dir. Bruggen in Nederland. Expertise met Betonnen-,Stalen- en houtenbruggen. Mocht CPA dit niet willen dan is er altijd Suriname, waarvan negen op de tien bruggen van hardhout zijn vervaardigd.

  Een dienst als CPA zal nimmer een ontwerp/voorstel van een bezorgde burger (Hr.H.Pasman) accepteren. Dat zou een bewijs van onvermogen aangeven.

 12. Zo gaat het altijd in Curaçao .
  Bouwbedrijven teken het contracten en laten hum maatje (eenman schap ) de werk doen .
  Maar op het contractformulier formuleert ze Aannemersbedrijf

 13. Ik ben net over de brug gelopen. Heb even gesproken met één van de mannen die de planken aan het leggen is. Volgens hem is het dezelfde soort hout en zal de water afvoer niet beter zijn dat het was. Hij kwam nogal apathisch over, niet een enthousiaste vakman.
  Wat betreft de richting van de wind, dat maakt volgens mij niet veel uit omdat de windsnelheid net boven het hout vrij laag is en weing effect zal hebben op water of klein vuil. Belangrijker is een goede water afvoer die, zoals Henk Pasman stelt, eenvoudig mogelijk is. Er kunnen smalle kunststof latten op het rubber worden gelegd zodat er voldoende ruimte, bv 2 cm, tussen het rubber en het hout zit. Kan dan ook nog vanuit de zijkanten en de bovenkant worden schoongespoten met water. Het rubber is hier en daar gescheurd en wordt ogenschijnlijk niet gerepareerd.

  CPA, zorg dat dit nu voor de tweede keer wel goed gebeurd! Zo moeilijk is het niet. Als de zaak over 5 jaar weer is verrot is zal misschien wel voor asfalt worden gekozen. Liever niet!

 14. Waren de mensen vroeger slimmer of hoe zit het tegenwoordig toen was de brug zelfs geasfalteerd en de auto,s reden erop , rotte planken waarneer en waar
  Ik vraag me af of het echt hardhout is of is het niet waaibomen hout

 15. Henk,

  Waarom geef je als advies hen te laten praten met experts… zo te merken ben jij dat toch al? Of twijfel jij ook aan je eigen mening.

  Als geen Timmerman, vind ik het wel knap jouw stuk 🙂

  Maar aangezien hout uitzet, is het van belang dat er stukken tussen de planken wordt gezet. Of het nou een spijker is of iets wat er veel mooier uitziet voor jou… het is hoe dan ook tijdelijk en wellicht hebben ze nu nog wat geld kunnen besparen.