Landfill Malpais vuilnisbeltCURAÇAO – De tweede stap van Kokomo Beach tegen afvalverwerkingsbedrijf Selikor is het indienen van een schadeclaim. Uit het vonnis blijkt dat de kans groot is dat de bodemrechter de hinder als onrechtmatig jegens Kokomo zal aanmerken. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Een schadeclaim van Kokomo betekent groen licht voor andere horecagelegenheden in de buurt van Landfill Maplais om hetzelfde te doen. “Ook wij hebben enorm veel last gehad van de vliegen”, laat Gijs Weetink, directing manager van PortoMari weten.

Kort geding
Toin van de Mosselaar van Kokomo Beach spande een kort geding tegen Selikor aan, wegens het niet afdekken van afval op de landfill Malpais. Kokomo zou hierdoor last hebben van een vliegenplaag. Gisteren deed de rechter uitspraak in het voordeel van Kokomo Beach.

Misgelopen inkomsten
“Hoeveel geld het ons heeft gekost, weet ik niet precies”, gaat Weetink verder. “Denk aan bezoekers die wegblijven, niets meer willen eten en glazen drank die weggegooid worden, omdat er weer een vlieg inzit. Ook aan bestrijdingsmiddelen en pest control hebben we verschrikkelijk veel besteed om nog maar te zwijgen over onze reputatie.”

Dapper
Weetink is op z’n zachts gezegd pissig, maar was toch niet degene die naar de rechter stapte begin deze maand. “Het ligt niet in mijn aard om het conflict op te zoeken. Ik woon hier al een tijd en ik krijg de overheid liever niet tegen me. Je komt elkaar vroeg of laat tegen en hebt elkaar nodig.” Toch woonde Weetink de rechtszaak vorige week bij. Zijn haren gingen recht overeind staan van de uitspraken van Selikor. “Ik hoorde Selikor zeggen dat er geen verband zou zijn tussen de vliegen en de landfill. Die man stond glashard te liegen en ik kan niet tegen onrecht. De maat is ook voor mij vol nu. Ik vind het heel dapper van Van de Mosselaar dat hij naar de rechter is gestapt en ben blij dat hij dit heeft gedaan.”

Krachten bundelen
Inmiddels is de situatie op PortoMari een stuk beter. “Sinds de rechtszaak merk ik echt verschil. Dit neemt niet weg dat er honderden toeristen in de kerstperiode last hebben gehad van vliegen op elk strand tot aan Piscadera. Denk eens aan de reviews op reiswebsites en dergelijke. Ik ben al lang blij dat het probleem verholpen is, maar de kans bestaat zeker dat ik een schadeclaim indien. Het is tijd om de krachten te bundelen zodat dit niet meer gebeurt.”

Daai Booi
Strandtent Daai Booi ligt een paar kilometer verder dan PortoMari, maar volgens eigenaar Kees van Dongen waren er dit jaar niet meer vliegen dan normaal. “Overal op Curaçao zijn in december veel vliegen. Je hebt de tijd van de zandvlooien, de tijd van de fruitvliegjes en de tijd van de vliegen.”

Verbazing
Het verbaast Van Dongen dan ook als de rechter erkent dat Kokomo Beach hinder heeft ondervonden door Selikor. “De vliegen hebben niets te maken met de landfill en ik neem Selikor ook niks kwalijk. Ik woon veertien jaar hier en dit gebeurt ieder jaar. De vliegen waaien vanzelf weer over.”

7 reacties op “Kans op meer schadeclaims voor Selikor”

 1. Kees van Dongen spreekt zich tegen, op de Nederlandse TV vertelt hij heel wat anders, zie dit filmpje bij uitzending gemist. Misschien wil hij filmster worden.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1391974

  Studio MAX Live

  Deel II Tt888-green

  Uitgezonden

  Omroep

  wo 22 jan 2014, 13:15 MAX

 2. Welke haren van Gijs gingen overeind staan? Zoveel heeft hij niet

 3. Ongelovelijke reactie van dhr.van Dongen,een ander de hete kolen uit het vuur laten halen, en dan ook nog zeggen, dat het hoort bij de maand December. Ik woon nu al 17 jaar in de buurt van Landfill (Julianadorp), en nog nooit, heb ik vliegenoverlast gehad zo erg als de afgelopen december maand. En als dan de rechter zelf de moeite neemt om dat met zijn eigen ogen te contstateren, en daarmee een bevesting krijgt van wat de eigenaar van Kokomo al aangaf, wie is dan van Dongen om te zeggen dat het niet aan Selikor ligt? Meneer van Dongen is in die 14 jaar tijd schijnbaar dusdanig afgestompt waardoor hij niet meer kan of wil nadenken over oorzaken en gevolg, behalve dan dat hij Selikor en dus de overheid niet tegen zich wel hebben, door gewoon de waarheid te vertellen.Eigenlijk had de GGD al lang in moeten grijpen, maar zoals vaker kijken hun gewoon de andere kant op, net zoals ze doen met het controleren van de hygiene in keukens. Kokomo vond het onverantwoord om nog eten te serveren of te bereiden onder de omstandigheden, dhr. van Dongen heeft daar net zoals de GGD geen boodschap aan. Kokomo kiest voor de gezondheid van hun clientele, van Dongen daarintegen, denkt alleen maar aan zijn eigen portomonee schijnbaar. Petje af voor de eigenaar van Kokomo Beach!

 4. Als het slecht gaan met sommige commerciële ,dan proberen ze op rug van een ander te grijpen om te kunnen eten .
  Als de klacht is gebaseerd op kakkerlaken dan heb ik wel een begrip voor .

 5. Ik begrijp dat van Dongen nu specialist is geworden ?
  Waar baseert hij zijn kennis over het verband tussen de landfill en de vliegen op ?

  Vliegen zijn geen muggen en iedereen weet dat vliegen voortkomen uit larven oftewel maden. Maden ontstaan weer in rottend vlees, waar de vliegen graag hun eitjes leggen. OFtewel beste van Dongen……………..waar is dan die bron van de vliegen als die niet bij de landfill is ?

 6. @ Kees van Dongen, volgens mij zagen we eerder deze week jou in Omroep Max met een hele andere mening! Je gaf duidelijk aan dat het vliegenprobleem bij Selikor lag.. Maar is Daaibooi geen overheidsstrand? Is de heer van Dongen wellicht op zijn vingers getikt door selikor (overheid)? En heeft hij zijn mening plots drastisch herzien…

 7. @ Kees van Dongen moet eerst zijn vinger opsteken voor toestemming om mee te mogen praten. Er zijn meer mensen, die zodanig wonen dat ze geen last van landfill hebben, maar het gaat om de zeer vele mensen die er wel last van hebben, omdat ze juist in de flow van landfill zitten. Gelukkig is dat de minderheid van de Curacaose bewoners.