• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Discriminatie bestrijdenCURAÇAO – Een kwart van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vrijdag is verschenen. Discriminatie komt het vaakst voor vanwege leeftijd (tien procent) en etnische afkomst (acht procent).

Op de derde plek komt sekse gevolgd door huidskleur en geloof.

Verschillende gelegenheden
Discriminatie komt volgens het SCP op verschillende plekken en momenten tot uiting. Het komt onder meer voor in openbare ruimten, tijdens het uitgaan, bij contact met instanties, op de werkvloer, bij het zoeken naar werk en in het onderwijs.

Scholieren & studenten
Zo geeft een op de tien scholieren en studenten aan in 2013 te maken te hebben gehad met discriminatie. De manieren waarop lopen uiteen van schelden en pesten tot bedreiging en geweld. Verder vermoeden een op de drie Turkse studenten, een op de vier Marokkaanse studenten en een op de vijf Surinaamse studenten dat ze gediscrimineerd zijn bij het vinden van een stageplek.

Politie
In de groep migranten heeft bovendien een op de vijf Marokkaanse mannen het gevoel extra in de gaten te worden gehouden door de politie. En van de migranten uit Midden- en Oost-Europa meldt vijftien procent dat zij minder verdienen dan een collega die hetzelfde werk doet.

Homoseksuelen
Ook homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hebben vaak te maken met discriminatie. Een kwart van hen zegt het afgelopen jaar in de openbare ruimte of tijdens het uitgaan discriminatie te hebben ervaren. Van de homoseksuele mannen zegt 94 procent dat de uitingen van discriminatie te maken hebben met hun seksuele geaardheid.

Jongeren & ouderen
Een andere conclusie uit het rapport is dat jongeren over het algemeen vaker met discriminatie te maken hebben dan ouderen. Behalve als het gaat om het zoeken naar werk: dan zijn de rollen omgedraaid. In de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar brengt ruim een derde van de mensen een afwijzing op een sollicitatie in verband met discriminatie. In de leeftijd van 45 tot 54 is dat ruim een kwart en in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar slechts zeven procent.

Sollicitatie
Naast leeftijd spelen ook het hebben van een beperking en een andere etnische achtergrond een rol bij sollicitaties. Zo zegt ruim een derde van de Turkse en Marokkaanse werkzoekenden discriminatie te hebben ervaren bij het zoeken naar werk. Bij mensen bij een beperking is dat ruim twee op de tien mensen.

Veelbesproken onderwerp
Discriminatie was het afgelopen halfjaar een veelbesproken onderwerp in Nederland. Een aantal bekende Nederlanders kwam in opspraak vanwege vermeende discriminerende uitingen. Zo zei presentator Jack Spijkerman tegen zijn collega Humberto Tan dat hij niet ‘alleen donker was, maar ook nog dom’. Zanger Gordon ging als jurylid de mist in tijdens de talentenshow Holland’s Got Talent. Hij vroeg een Chinese kandidaat of hij ‘nummer 39 met rijst’ ging zingen. En dan was er nog de discussie over de rol van Zwarte Piet. Het hulpje van Sinterklaas zou een verwijzing zijn naar het slavernijverleden en dus discriminerend zijn.

© Novum

11 reacties op “Kwart Nederlanders heeft te maken met discriminatie”

 1. @Ferdi, inderdaad. Surinamers staan bij het minste geringste als door een bij gestoken op hun achterste poten als een Hollander het waagt de woorden zwart of neger uit te spreken. Kan me nog de negerzoen herinneren, een smakelijk choco aperatiefje. De Surinamers in Nederland hebben jaren gestreden om de benaming negerzoen uit de picture te halen. Het Negerboek werd ook verbrand door Surinamers. Gelukkig voor de zich zwaar beledigt voelende Surinamers is Sinterklaas en zwarte piet afgeschaft in Suriname. Wat volgt?

 2. Discriminatie is op Curacao het grootste excuus voor niet presteren, want de schuld bij jezelf zoeken kent men hier niet.

  Een assistent van mij las de hele dag op het werk de krant (nadat ik het internet al voor haar had afgesloten) maar toen ik haar daarvoor een negatieve beoordeling gaf discrimineerde ik volgens haar natuurlijk.

 3. @obi. Jij werd toch kwaad op de antis be like page ha ha ha ha
  @whatashame, idd waarom haten de ydk zoveel?

 4. My point exactly jackson..

  Dezelfde mensen die fb pagina tattas-be-like te serieus nemen.. hahaha

 5. Er zijn ook veel mensen overgevoelig (lange tenen) en zien in elke opmerking discriminatie, want als je een hond wilt slaan kan je altijd een stok vinden.

 6. Gebaseerd op de eerste 4 reacties kan je het percentage naar boven bijstellen..

  Wat een domme reacties van J. Jansen en Art… die hoogstwaarschijnlijk denken dat zij de oplossing zijn van het probleem en totaal niet een groot onderdeel van het probleem..

 7. Helaas is er heel veel haat jegens elkaar op dit eiland..
  Zo’n klein eiland, maar zoveel haat

 8. Geloof mij nou ,we worden allemaal op z n tijd gediscrimineerd ,niemand de een veel bewogen leven achter de rug heeft b v op de werkvloer je uiterlijk wat afwijkt ?afkomst
  Boeren Fam. Platteland kleur haar rood,bleek gelaats kleur ,groen geel zwart wat lichter kijk in je omgeving dat gelt voor elk land ter wereld .stammen vechten met elkaar geloven,zo kan ik nog even doorgaan .
  We moeten onszelf blijven ga door met je leven ,komt goed !schenk er geen aandacht aan al die onderzoeken? Erg eenzijdig,eigen belang
  Zet door m h à

 9. ik denk dat hier op curacao 90% te maken heeft met discriminatie….
  iedereen discrimineert wel iets of iemand.
  men voelt zich al gauw meerderwaardig.
  de ene groep is beter dan de andere groep.
  het is niet uit te roeien!!

 10. Tja, als je op een sollicitatiegesprek komt met oorbellen, piercings, gouden tanden en tattoos is een afwijzing natuurlijk discriminatie.

 11. Ik heb ook te maken met discriminatie.. In de advertetie staat.. mensen met een allochtone afkomst hebben voorkeur voor de positie.. in een surinaams eethuis kreeg ik geen baan want ik was geen surinamer!