• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Auto-ongelukCURAÇAO – Na het fatale ongeval op 8 januari waarbij een echtpaar uit Vroomshoop omkwam, had Pieter Hofmann regelmatig contact met Nederlandse media, waaronder ook de redactie van Twenterandnieuws.nl. Voor de lezers van deze site schreef hij de volgende column, over zijn beleving van het verkeer op Curaçao.

Twee toeristen kwamen twee weken geleden om bij een auto-ongeluk op Curaçao. Het is niet bepaald voor het eerst en velen vroegen zich af hoe een dergelijke situatie kan blijven voortbestaan. Veel van dergelijke reacties begonnen met “In Nederland…”. In onderstaand stuk probeer ik de verkeersproblematiek van het eiland te duiden, overigens zonder goed te willen praten wat er bij tijd en wijle plaatsvindt in het verkeer.

Allereerst is er de kwestie van mobiliteit. Openbaar vervoer is er wel, maar veel beperkter dan in Nederland. Verwacht geen volledige dienstregeling online te vinden, en als je die wel vindt: stel kritische kanttekeningen bij het naleven ervan. Je hebt dus een auto nodig. Diezelfde noodzaak is er ook voor de zogeheten ‘onderklasse’ op het eiland. De weinigverdieners die moeten zien rond te komen in bijvoorbeeld de bouw- of de schoonmaaksector. Een sociaal zekerheidsstelsel zoals Nederland kent, bestaat hier niet. Het is werken, je laten onderhouden of armoede. Werken betekent overigens niet direct dat je stijgt op de welvaartsladder: het salarisniveau op Curaçao ligt veel lager dan in Nederland, terwijl het prijsniveau minimaal op Nederlands peil zit door de vele importproducten.

Moraal van het bovenstaande: in de groep mensen die financieel het meest kwetsbaar zijn, kunnen velen geen goede auto betalen terwijl ze er wel eentje nodig hebben. In het donker wordt dat op een subtiele manier duidelijk. Sommigen rijden met hun grootlicht omdat de andere lichten het niet doen, anderen gebruiken bij gebrek aan beter zelfs hun alarmlichten – geld voor reparaties hebben ze niet. Representatief zou ik dit verschijnsel overigens niet willen noemen, maar in Nederland is het ondenkbaar dat dergelijke auto’s niet van de weg gehaald worden.

Voor het van de weg halen van auto’s is bevoegd gezag nodig. In de praktijk is die er niet of onvoldoende. De overheid zit financieel al langer in zwaar weer en heeft er domweg niet de capaciteit om in verkeersveiligheid te investeren. In Nederland wordt hier echter veel waarde aan gehecht. Voor duurdere handhavingsmethodes zoals flitspalen of blaastests is geen geld. Het aantal snelheidsovertreders en drankrijders is daarom hoog. Er worden overigens wel degelijk verkeersacties gehouden, waarbij overtreders een boete krijgen. Of die boetes ook daadwerkelijk geïnd worden, is vers twee. Een deel van de overtreders die een boete krijgen, komt daar mee weg bij gebrek aan deugdelijke administratie.

Administratie is een van de vele dingen die op het eiland losjes geregeld zijn. Als je hier komt wonen, laat dan allereerst het idee los dat zaken georganiseerd zouden zijn. Organiseren houdt onder meer in dat je regels stelt en handhaaft voor iedereen. Maar in een kleine gemeenschap als deze zet handhaving al snel kwaad bloed bij degenen die dichterbij jou staan dan anderen. Niets is boven de persoonlijke sfeer verheven als je leidinggevende ook je buurman is. In de ‘geniale anarchie’ van het eiland, zoals schrijver Boeli van Leeuwen zijn eiland ooit omschreef, staat organiseren en handhaven hinderlijk in de weg van improvisatie.

Het is die omstandigheden – geldgebrek, weinig scholing qua rijvaardigheden, onvoldoende handhaving – die een enorm beroep doet op het gezonde verstand van weggebruikers. Overigens zijn gezond verstand en goede manieren ruimschoots aanwezig in het Curaçaose verkeer. Mede omdat het leven minder gehaast is en te laat komen geen doodzonde is zoals in Nederland, ervaar ik mijn medeweggebruikers hier zelfs als hoffelijker dan in mijn geboorteland. Helaas is het een relatief kleine, maar invloedrijke groep die het Curaçaose verkeer onveilig maakt.

3 reacties op “Column: Kleine groep verpest verkeersveiligheid”

 1. In dit geval was het een vent zonder rijbewijs of verzekering in een dure volkswagen beetle!
  Wel een dure auto rijden, maar verder de zaakjes niet op orde hebben.en vervolgens met hufterig verkeersgedrag een jong stel van het leven beroven. Hij heeft met zijn gedrag een kind wees gemaakt! Alleen omdat diegene dacht mooi snel de file in te kunnen halen. Blijkbaar hebben de mensen ook in curacao haast in het verkeer. Nu hopen dat hij daadwerkelijk de straf krijgt die hij verdient!

 2. Goed stuk, waarin de oorzaken van de verkeersonveiligheid goed zijn aangegeven.

  Mijns inziens ontbreekt wel nog het feit dat er een aanzienlijke groep op Curacao een bijzonder laag besef van nomren en waarden heeft (vaak opgegroeid in arme eenouderzinnen waarin crimineel gedrag normaal was) die zich bijzonder ascoiaal gedragen op straat.

 3. Het is zelfs zo dat je 3 mensen kan doodrijden zonder rijbewijs en je zit geen 1 dag in de cel!