SelikorCURAÇAO – “Selikor moet het afval en de dode dieren bij Malpais binnen 24 uur na storting verwerken en afdekken.” Zo luidt de uitspraak van de rechter vandaag in de zaak van Kokomo Beach tegen Selikor. Mocht dit niet gebeuren, dan wordt er een dwangsom van vijfduizend gulden per dag opgelegd.

Deze boete kan maximaal oplopen tot 250 duizend gulden. Hiernaast draait Selikor ook op voor de proceskosten van 2281,45 gulden.

Vliegenplaag
Kokomo Beach klaagde al enige tijd over een vliegenplaag. Deze is volgens hen ontstaan door een opeenhoping van onafgedekt afval en dode dieren bij afvalverwerkingsbedrijf Selikor. Als bewijs leverde Kokomo foto’s en een filmpje van een drone die ze over de vuilstortplaats hadden laten vliegen.

Achterstand
Selikor voerde aan dat er december vorig jaar inderdaad een achterstand was ontstaan, maar dat deze inmiddels al was ingelopen. “De dode dieren worden in een kuil geplaatst en afgedekt.” Voor deze kuil zou al tien dagen het bord ‘bestia morto’ (dode beesten) staan. Volgens Kokomo was dit bord een dag eerder pas geplaatst.

Twijfel
Selikor twijfelde aan de juistheid van de verklaring van Kokomo over de overlast en geleden schade. De overlast zou volgens Selikor niet erger zijn dan elders. Volgens hen is er geen causaal verband tussen de achterstand en de door Kokomo ondervonden overlast. “Die vliegen kunnen overal vandaan komen.”

12 reacties op “‘Selikor moet afval binnen 24 uur afdekken’”

 1. Vliegenplaag!,mensen weet u wat de stront VLIEGENPLAAG is op Curacrim één keer raden??
  EN de politici blijven hun eigen VOLK,BELAZEREN,BELIEGEN EN BEDRIEGEN.

 2. @ Freek. certificering voor onbepaalde tijd?

  Eerst goed lezen, Freekje. Ik schrijf niet voor niets BLIJKBAAR op basis van de informatie, dat de certificering al 10 jaar loopt. Ik heb zelf een certificering en verlengingen meegemaakt en mij komt het nogal onwaarschijnlijk over. Deel je wijsheden met ons.

 3. Waarom beginnen wij als bezorgde burgers geen actie en zetten een “escrow rekening” bij de Bank op waar het geld dat wij verschuldigd zijn t.b.v. Selikor op gestort wordt. Het geld mag echter enkel overgemaakt worden naar Selikor als deze instelling haar verrantwoordelijkheid nakomt inzake het afdekken als ook op behoorlijke wijze verwerken van het vuil zodat er geen hinder is voor omwonenden en angst voor de uitbraak van ziektes etc. In plaats van riante salrissen moet het geld aangewend worden voor investering in verwerkingsmethoden van deze tijd, heer Kook!

 4. @Zorro: certificering voor onbepaalde tijd? Please, hou je alsjeblieft buiten zaken waar je geen verstand van hebt…

 5. Idd sinds dit verhaal naar buiten kwam zijn er ook op groot piscadera veel minder vliegen.. 2/3weken geleden konden we bijna niet normaal buiten zitten!

 6. @ yoshi. Weet je wat een ISO-certificaat inhoudt?

  Er zijn diverse ISO-certificaten. Blijkbaar deze van Selikor voor onbepaalde tijd en stelt dus niks voor, terwijl er ook zijn, die voor verlenging eerst ge-auditeerd moeten worden.

 7. @ Edgar
  Weet je wat een ISO-certificaat inhoudt?
  Die kan iedereen halen en behouden. Al gaat het nog zo slecht.

 8. Wat dachten jullie van een vuil verbranding die tevens ook electriciteit opwekt , en dieren verbranden een crematorium dus vuil in de grond stoppen is al lang achterhaald en de vervuiling voor je bodem, wordt wakker en zoek naar betere alternatieven

 9. Het is tijd dat Direkteur Wesley Kook op zijn verantwoordelijkheid na deze uitslag van de rechter door het Ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu wordt gewezen.
  De heer Kook heeft alles bij elkaar gelogen en geprobeerd om de rechter om de tuin te leiden als je de uitslag van het kort geding goed leest. Een directeur onwaardig en schandalig gedrag ! Waarom heeft de GGD niets gedaan ? Dit ministerie faalt op alle terreinen. Zie bij uitzending gemist bij NL 1 op 22-1-2013 omroep MAX. Dit ministerie verjaagd de toeristen.

 10. Typisch zo’n uitspraak waar je niets aan hebt. Het is niet te controleren en binnen 24 uur is veel te lang. Ooit wel eens een open vuilniszak in de zon gezet ? Die houdt dat geen 24 uur vol.

  Maar wellicht is deze uitspraak een goede basis voor een bodem procedure met schadevergoeding, immers de rechtbank heeft nu aangegeven dat Selikor fout zat.

  Misschien moet Selikor ook dat ISO reclame materiaal maar eens weghalen, ze zijn een ISO certificaat niet meer waardig. Maar dat is helaas met veel bedrijven op het eiland. Ooit een certificaat gehaald, vervolgens alles weer overboord gekieperd en weer verder op de manier zoals we het altijd op Curacao doen: ‘met de pet er naar gooien’.
  Ondertussen natuurlijk wel flink reclame maken met het ISO certificaat. Zelfs als het ding al bijna 10 jaar verlopen is hangt het nog aan de muur.

 11. maar het is wel een feit sinds de aktie van kokomo, dat de vliegenplaag bijna over is.

 12. Das mooi een dwangsom, maar eehhhhh wie gaat dat dan controleren of het binnen 24 uur afgedekt wordt?

  En gisteren gegeten bij Tempu Doeloe en geen vlieg gezien, maar probeer eens een tostie te eten bij Kokomo, zit er meteen extra vlees met vleugeltjes op.

  Selikor moet zich schamen en is geen struisvogel politiek moeten spelen met de kop in het niet afgedekte zand, maar verantwoording nemen!