zak met geldCURAÇAO – Dierentuin Parke Tropikal kan het hoofd niet boven water houden. “Herhaaldelijk hebben we kenbaar gemaakt dat we het niet redden met de huidige overheidsfinanciering”, meldt de stichting. Het park heeft onlangs onderhoud verricht om het park in de oude staat terug te brengen.

De stichting geeft aan dat er maandelijks 40 duizend gulden nodig is om het park draaiende te houden. De huidige overheidsfinanciering betreft echter 18 duizend gulden per maand. “In 2013 heeft de minister via de media laten weten dat er extra subsidie vrijgemaakt werd. We hebben dit bedrag van 150 duizend gulden nooit ontvangen”. Het park is zich ervan bewust dat dit slechts een tijdelijke oplossing zou bieden.

Ontslag
De medewerkers zijn eind vorig jaar geïnformeerd over de moeilijke positie waarin het park verkeert en wat de verwachtingen zijn voor dit jaar. Door de financiële situatie is de stichting genoodzaakt drie medewerkers te ontslaan. Dit proces is op 20 januari in gang gezet. “We betreuren dit, maar moesten dit besluit nemen om het hoofd boven water te houden.”

Donaties
Het afgelopen jaar heeft de stichting meerdere donaties ontvangen. Dit in de vorm van materiaal, maar ook door de steun vrijwilligers. Onlangs is de stichting ‘Vrienden van de Dierentuin’ opgericht om meer fondsen te verzamelen in de vorm van donaties.

Bezoek
In de afgelopen twee jaar zijn verschillende parlementariërs en politici geïnformeerd over de financiële situatie van het park. “Sinds hun bezoek hebben ze echter niets concreets gedaan. We zijn dan ook van mening dat we nog steeds niet de steun krijgen die we graag willen zien”, meldt Parke Tropikal. “Het bezoek van de dierenexpert Jack Hanna heeft wel een positieve impuls gegeven aan het park.” Hij heeft een deel van het personeel uitgenodigd voor een bezoek aan de Colombus Zoo. De groep reist op zijn kosten af naar het dierenpark in Ohio om hier meer ervaring en kennis op te doen over het managen van een dierentuin.

Structurele oplossing
“We zijn dankbaar voor de financiële steun die we tot dusver hebben gekregen. Echter biedt dit slecht een tijdelijke oplossing. Het park heeft een structurele oplossing nodig.” Parke Tropikal hoopt meer steun te krijgen om een mogelijk faillissement in de nabije toekomst te voorkomen.

12 reacties op “Parke Tropikal luidt noodklok”

 1. Er mag geen intree worden betaald omdat, dat zo opgenomen is in een landsbesluit van Joost mag weten wanneer die niemand nu in anno 2014 terug kan vinden.

  De “gestoorde” aap waar iemand eerder naar verwees heeft binnen aanzienlijke tijd en met veel liefde geleerd netjes z’n arm uit te steken voor bloedonderzoek. King is al over zijn natuurlijke en captivity leeftijd heen.

  Lang verhaal kort in de laatste twee jaar is er heel veel positive verandering geweest in het park. Twaalf jaar wanorde kan je niet 123 oplossen. Personeel door laten werken terwijl je weet dat je hun niet kunt betalen dat is pas ABUSU!

  Ik vind het fijn te lezen dat er meerdere zijn die net als mij een kloppend hart hebben voor onze Parke Tropikal en op hun eigen manier hun steentje bijdragen om te helpen.

  Voor de azijnpissers onder ons…… Educate yourself!

 2. @ Suus,
  Dat is waar!

 3. @ Lynn, er is ook nog zoiets is eerlijkheid naar je personeel toe, door open kaart te spelen en ze niet gewoon te laten werken zonder dat je ze nog kunt betalen? Natuurlijk helemaal niet leuk dat diegenen ontslagen moesten, maar hadden ze gewoon onbetaald gebruik moeten blijven maken van die mensen?

  ———————————————-

  Het park is oud, verouderd en in 60 jaar tijd compleet de vernieling in geholpen. Dat is niet in een paar maanden opgelost!
  Nu is er sinds 2 jaar een masterplan waar 10 jaar voor uitgetrokken is om het te verwezenlijken. Het plan ligt ter inzage bij het park zelf. Ga het eens bekijken!
  Door dit masterplan zullen alle aanwezige dieren betere verblijven krijgen en zal het park op eigen benen kunnen staan.

  Jullie willen niet weten hoeveel tegenwerking ze krijgen! En niet in de laatste zin van de regering. En uiteraard draait alles om geld, dat is overal zo en hier helaas niet anders. Dieren moeten eten en verzorgd worden, het park dient onderhouden te worden en dat kost geld. Geld wat nu aan alle kanten bij elkaar geschraapt moet worden…

  Entree zou een mooie zijn inderdaad, maar ze mogen niet eens entree vragen! Het is geen kwestie van niet willen. En er staat al een donatie pot in het park voor een vrijwillige bijdrage.

  Check hun FB pagina wat ze allemaal al wél hebben bereikt de afgelopen twee jaar! https://www.facebook.com/ParkeTropikal?fref=ts
  Ze zijn zo van goede wil, het doet gewoon zeer dat mensen er – niet gehinderd door enige kennis van zaken – ongegeneerd tegenaan schoppen met hun commentaar!

  Er is een vereniging “Vrienden van de Dierentuin”, je kunt vrijwilliger worden, geld doneren of op een andere manier moeite doen dit mooie park met zijn eeuwen oude bomen en mooie dieren te laten voortbestaan. Gun het park met zijn dieren een mooie en vooral betere toekomst!

  Dus mensen, hou op met commentaar leveren en doe iets wat wél helpt! Stuur ze een mail ( info@parketropikal.com ) om je hulp aan te bieden, of hun masterplan in te gaan zien. Stort een donatie ( Giro 1104965 of MCB 87240400 ) of bel ze gewoon eens op ( 7360188 ) met jouw ideeën voor een betere toekomst voor Parke Tropikal!

  Dat helpt!

 4. Mooi, dan kunnen de laatste gevangenen worden bevrijd w.o. de door treiterend publiek en opsluiting krankzinnig geworden aap in dat eerste hok links als je binnenkomt vanaf de dierenvoederverkoper. Alle 19e eeuwse hokken slopen en er één grote kinderboerderij van maken!

 5. Goed idee ‘dierenliefhebber’!

  De medewerkers die ontslagen worden, hoeveel salaris hebben de drie medewerkers in godsnaam bij elkaar om de drenkelingen mee te kunnen redden?!? Die mensen verdienen niets.
  Dit is puur abusu !

 6. Benader bedrijven om dierenhokken te adopteren voor een bedrag per jaar en laat ze hun logo bij die hokken plaatsen

 7. Verbazing was er bij mij ook dat er geen entreegeld betaald hoeft te worden. Ze kunnen nu al starten met een vrijwillige betaling bij de entree! Dan merk je vanzelf hoeveel men ervoor over heeft om van het park te genieten.

 8. Oh, private migjt be better than government support…just saying…

 9. We need the zoo, its a great place to take kids!
  So its free, whats the account number so I can pay upfront for visiting!
  Except for money, how can someone help? Fruit? Vegetables? Paint? Concrete? Cleaning stuff? Repairs? Webpage? …

  I think there are enough parents of kids, amd grown up kids left to support right?

 10. Jammer, het is heerlijk lopen in het Parke Tropical en heeft ook nog educatieve waarde voor de kinderen.

  Alleen van 1 dienstreis minder van minister Palm naar een delinquente baseball player kan het Parke Tropical al een jaar vooruit.

 11. We weten toch hoe de politici hier werken? Ze komen langs.. laten een mooie foto maken door een prive fotograaf gaan zgn helpen en je hoort nooit meer wat van ze!

 12. Beste mensen
  Wat mij erg verbaasden !dat er geen intree gelden worden geheven,al zou het maar 5 gulden zijn.meer promoten bij de hotels o à het is best leuk om er rond te lopen .
  Wat meer speel gelegenheid voor de kinderen ,en leuk restaurant ,!!
  (((door vrijwilligers ,))))gebeurt in Nederland ook ,
  Lees wat over blijdorp zoo was bijna de afgrond ingegaan. ,veel p r succes m h à