vivica spongCURAÇAO – Op de derde procesdag in de zaak-Vivica Spong heeft het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist tegen Mark van D. (43). Die zou verantwoordelijk zijn voor haar dood. Ivan Penris doet verslag voor het Algemeen Dagblad vanuit de rechtbank in Utrecht.

Allereerst kwamen de ouders van de overledene, Helen en Rob Spong, aan het woord. Daarna hield aanklager Ferry van Veghel een requisitoir. Later op de dag is het de beurt aan de advocaat van de verdachte, Willem Jan Ausma, en de verdachte zelf.

Intens verdriet
“We beleven intens verdriet. We verheugden ons op ons eerste kleinkind”, aldus vader Rob in de rechtszaal. Hij dacht dat hij door zijn werk als arts ‘redelijk gehard’ was. Hij heeft menig kind op de wereld geholpen, maar brengt dat nu niet meer op, zei hij. Ook gaf hij aan niet verder te kunnen zonder te weten wat er precies is gebeurd. De nabestaanden legden een eis neer van 79.928 euro, waarvan 50.000 euro aan immateriële schade.

Vreemde voorvallen
Van Veghel somde een rits vreemde voorvallen op. Het ambulancepersoneel waarschuwde direct de politie omdat er in huis bloed was aangetroffen. Omwonenden gaven aan dat er die dag ruzie had plaatsgevonden. Van D. reanimeerde zijn partner terwijl hij eerder 112 had gebeld en zei dat ze ‘hartstikke dood’ was. De verdachte heeft daarnaast veel tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Zo zou hij een conference-call op werk hebben gehad, terwijl hij die thuis voor de deur voerde. Ook sprak hij van een verkeersovertreding die hij met de auto gemaakt zou hebben, maar had hij de fiets genomen.

Zoektermen
Op de computers van Van D. zijn diverse verdachte zoektermen gevonden. ‘Nek breken doe je zo’, ‘killing without a trace’ zijn daar enkele voorbeelden van. Een onthulde zoekterm veroorzaakte opschudding in de zaal: ‘opgewonden raken van breken nek vriendin’. De twee computers waarop de termen zijn aangetroffen, zijn van Van D. Terwijl de verdachte de zoektermen intikte, zat zijn partner Vivica op Facebook. In politieverhoren verklaarde Van D. dat alleen de secretaresse de wachtwoorden had. Ter zitting zei hij dat Vivica ook toegang had tot de wachtwoorden en zijn computers.

Daderkennis
Enkele weken na de dood van Spong riep Van D. in een beschonken bui in een restaurant dat ‘stikken de minst erge manier van doodgaan’ was. De politie had toen nog niks over verstikking bekendgemaakt, Daderkennis, concludeerde Van Veghel. ‘Circumstantial evidence’ is wel degelijk echt bewijs, vond de aanklager. Bovendien is er maar een verdachte volgens hem, en dat is Van D. Volgens Van Veghel is de enige conclusie dat Spong overleden is door verstikking. De doodsoorzaak is echter omstreden. Volgens deskundigen is niet zonder meer vast te stellen hoe Spong aan haar einde is gekomen. De uitspraak is 12 februari.

17 reacties op “OM wil twintig jaar cel voor moord op Vivica Spong”

 1. @ Peter.
  Stevige waarheid heb jij daar neergezet.

 2. Beste allen,

  @Peter, ik snap je volledig. En dat is precies wat de Curacaose bevolking ook vind. Het is jammer dat bij dit trieste artikel hierover gediscusieerd moet worden. Het enige wat wij willen zeggen is dat, vanuit de Nedelandse bevolking op Curacai enkel negatieve opmerkingen worden gemaakt. Op alles. Wordt er voor gezorgd dat Punda gratis wifi heeft, NEGATIEF. Om maar een voorbeeld te noemen. Het is ook NOOIT goed. Terwijl jullie (volgens mij) allemaal op dit eiland wonen. En allemaal genieten van zee, zon en strand. Wees dan ook aub een beetje positief. Dat is het enige wat gevraagd door de Curacaose bevolking. Toen wat respect voor het land waar jij te gast bent. En waarom bij dit artikel? Als men de eerste opmerking leest, ben ik het volledig mee eens. Het heeft zeker uren geduurd voordat er ook maar iets is gezegd. Bij andere berichten, over de regering, de justitie, lopen de negatieve opmerkingen binnen enkele minuten na het “posten” van het artikel al binnen.
  Nu dat de rollen zijn omgedraaid, hoort niemand iets hierover. Denk hier maar eens over na.

 3. Dat hier de teller meteen op tilt springt, wanneer een Curaçaoënaar iets doet, iets zegt, iets onderneemt, is nu eenmaal een feit. “Brian Mariano betrapt met drugs” moest het hier ontgelden met meer dan 20 zeer negatieve en racistische reacties. “NL soldaatjes betrapt met drugs ” hebben wel geteld 4 rationele, milde reacties gekregen. Tegelijkertijd moet ik bij zeggen dat het helaas niet iets typisch Nederlands is, maar typisch westers Arische gedrag. In Amerika is dat niet anders. Bij diverse school schutters, wordt de vraag eerder gesteld wat in het hoofd van zo’n persoon afspeelt. Had hij een slechte jeugd, werd hij gepest als kind? Maar zodra een zwarte vrouw een waarschuwingsschot in de lucht schiet om haar gewelddadige ex man van zich af te werpen en vervolgens 20 jaar vast zit, is dat te wijten aan het apen gedrag van de gemiddelde afro Amerikaan. Dus, mensen, wind je niet op met al deze negatieve reacties. Het is zoals het is. Er zullen veel meer van dit soort zaken voorkomen, die weinig stof doet opwaaien in Nederland, totdat een Marokkaan op een buschauffeur spuugt of een YDK zwarte piet probeert de verbieden. Dan staan we allemaal op onze blanke achterste pootjes en moet dat bevolkingsgroeps het ontgelden.

 4. @ Lynn

  Frustraties??
  Even voor de duidelijkheid ik ben geen ‘makamba’ maar ik vind dat je onwijs aan het generaliseren bent…
  En wat arrogantie betreft hahha de YDK kan er ook echt wat van…………………..

  Dus eerst denken dan schrijven 🙂

 5. Triest die mensen, die niet op de inhoud van het artikel ingaan, maar zo nodig weer met een vinger moeten wijzen.

 6. @what a shame
  @hans

  Precies wat ik bedoelde! Tira piedra, skonde man! No tin awa pa laba.
  We agree not to agree. Dus gaan we gewoon door.

 7. @hans volgens mij betekent hypocriet ook, als er alleen maar negatief gereageerd op ALLE berichten. En waar het maar iets te maken heeft met nederlanders hoor ik geen enkele nederlander reageren. Als je altijd iets te zeggen,moet je ook altijd iets zeggen. En schoonmaken van fuik na fuikdag? Wat zijn jullie toch weer goed. Klop jezelf op je borst. Een stel vraag: stel een antilliaan had zijn nederlandse vriendin “vermoord”‘, hadden jullie allemaal anders gepiept.
  En nog iets hans. Het lijkt me volgens mij best logisch dat het grootste deel van de gevangen in een gevangenis bestaan uit mensen uit land toch? Een gevangenis in mexico, bestaat voor het grootste gedeelte mexicanen. Een gevangenis in venezuela bestaat voor het grootste gedeelte uit venezuelanen. Idem in nederland.

 8. @Para mira, Sorry kan nu pas reageren want wij werken namelijk hard overdag en hebben geen tijd zoals jij om overdag te hele dag te internetten (onder de baas de tijd toch?).

  Dus nu mijn reactie.. 20 jaar is te weinig maarja rechtspraak in Nederland is erg slecht. net zo slecht zoals in Curacao waar drugssmokkelaars, doodrijders en corrupte politici niet in de cel gaan..

 9. Ach Lynn, Toevallig staat de YDK op de antillen ook weer bekend als arrogant.. Daarom kozen de andere eilanden juist om uit de Nederlandse Antillen te stappen.. Zijn al genoeg berichten van deze persoon geweest waar iedereen hem wel neer sabelde! Para Mira reageert zelf alleen maar op anti makamba berichten maar wanneer een YDk zijn vrouw doodmaakt horen we hem niet.. hypocriet! en met opmerkingen als enkeltje terug! maar tijdens Fuik clean up zijn het voornamelijk makambas die schoonmaken en zijn figuren zoals Para Mira in geen velden en wegen te bekennen! Opvallend!
  en waarom mag een makamba die belasting betaald niet mogen klagen over bepaalde horken op het eiland.. gevangeis op Curacao zit niet vol met makambas!!

 10. Lynn, dan ben jij nu ook aan het generaliseren.
  Mijn huidskleur is immers blank, heb ik niet voor gekozen.
  Ik ben YDK, en toch word ik continu (vanaf geboorte) uitgemaakt voor makamba, terwijl ik toen nog geen teen in Nederland gezet heb. Er werd mij zeker rond de verkiezingen van 2012, dagelijks nageroepen dat ik terug naar eigen land moest. Denk je dat iemand mij toen is komen vragen van Goh waar kom je eigenlijk vandaan?!
  Noem mij AUB geen “jullie”
  Ik noch mijn familie heeft ooit met een scepter gezwaait. Maar dat doet er zeker niet toe, omdat mijn huidskleur nou eenmaal blank is.

  Begin bij jezelf, als je niet wilt dat anderen generaliseren over de YDK, doe het dan ook niet bij andere bevolkingsgroepen, want of we het nou willen of niet, er zijn nou eenmaal meer nationaliteiten op de wereld, die een samenleving moeten vormen.

 11. @ Lynn………….eindelijk iemand die de spijker op z’n kop slaat. Alles wat maar ook iets te maken heeft met Curacao, het volk, het politiek, wordt zo in een negatief jasje gestopt allemaal. En al die reacties komen van de Nederlanders (met klem spreek ik niet van Makamba’s) die nota bene hier op het eiland zitten. Wanneer komen er ooit positieve reacties van jullie (de nederlands) kant uit. Zint het volk, de politiek, de justitie je niet???……(klinkt heel hard negatief)…..neem dan de eerste vlucht terug naar Nederland. Is volgens mij wel de waarheid.

 12. @ What a shame

  Er is hier helemaal geen sprake van discriminatie.
  Waar wel sprake van is, is dat YDK continue aangevallen wordt door Makambas die iedereen over dezelfde kam scheren. De reacties die je vanaf dat moment te lezen krijgt, zijn puur consequenties van dat aanvalpraktijk.
  Waarom ‘draaien’ jullie de zaak altijd om ? Waarom ‘weten’ jullie het altijd beter ? Waarom ‘generaliseren’ jullie als het gaat om een andere volk ? Let’s be honest, Makamba’s staan over ter werkend bekend als zeer arrogante mensen. En omdat jullie ooit hier met de scepter hebben gezwaaid, wil niet zeggen dat het in deze tijd gepikt wordt. Die tijd is voorbij. Mensen zeggen wat ze te zeggen hebben, zij hebben daar recht op!

  En ja, het maakt inderdaad helemaal niets uit van welke nationaliteit een dader is. Gaat hij/zij over de streep, wordt hij/zij gestraft.

 13. Ah yes!!! Discriminatie weer vol op gang!!

  Ongelooflijk..
  Mijn gedachten gaan uit naar de familie van Vivica, in deze vreselijke tijd.

  Ondanks ik zelf ook BLANK ben, wens ik niemand zoiets vreselijks toe en hoop ik van harte dat deze man (in mijn ogen schuldig) de bak in gaat. Ik denk niet dat hij het overleefd, ookal wordt hij vrijgesproken.

  Para Mira, no ta interesami ki kolo e gai aki tin.. No ta interesami ku Vivica a nanse na Korsou. Lokual ku si ta interesami ta ku e kos naki NO tin mag di sosode. Anto si mi mester tende un hende muhe/homber grita duru asina, mi lo jama polis mesora pa nan bin tira un bista, sin check ki nationalidat nan tin prome. Paso pami tur hende ta konta, ni maske ki lenga nan ta papia.

 14. @ Para mira: HELEMAAL eens.
  Ik zou het even iets anders verwoorden: “…….Jullie zijn altijd zo “scherp” met jullie opmerkingen……”
  @ Henki: tijd voor een enkeltje…….terug?

 15. Hey Para Mira, bai poko poko, ongeacht waar een mogelijke moordenaar vandaan komt, hij zal gewoon moeten brommen voor zijn/haar daden, wanneer hij/zij schuldig verklaard wordt door een rechter.

 16. @para mira, tijd voor je pilletje!

 17. Ik had wel reacties verwacht hoor. Jullie zijn altijd zo scherp met je opmerkingen, maar nu het een boosaardig moordenaar van eigen afkomst is laten jullie het gewoon afweten.

  Wie weet wie nog volgen uit jullie Club.