drugsCURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag vijftien jaar cel voor de twee hoofdverdachten van de drugsbende die actief was op Schiphol. Een van hen is Shurendy Q. (31) uit Koraal Specht. De verdachten smokkelden volgens het OM cocaïne naar Nederland.

De hoofdverdachten Franklin A. (40) en Q. worden ook verdacht van poging tot liquidatie en lidmaatschap van een criminele organisatie. De groep zou banden hebben met straatbende No Limit Soldiers.

Shurendy Q.
Volgens het OM is Q. de leider van de ‘zeer professionele’ bende en is hij degene die de beslissingen nam. A. diende als tweede man. Met behulp van enkele medewerkers van luchthaven Schiphol en andere internationale vliegvelden, smokkelde de bende cocaïne via Bonaire en Curaçao naar Nederland. De luchthavenmedewerkers staan ook terecht tijdens dit proces.

Hoogte straf
De officier van justitie gaf aan dat de hoogte van de strafeis grotendeels is bepaald door een mislukte liquidatiepoging. Volgens het OM hebben Q. en A. eind 2012 een huurmoordenaar laten overvliegen om de klus te klaren. “Het betrof een zakelijk conflict met het slachtoffer, maar eigenlijk een veel grotere bendeoorlog tussen twee Curaçaose groepen, de Buena Vista Club en de No Limit Soldiers”. Het slachtoffer werd gezocht in verband met een andere zaak en kon zodoende worden aangehouden en vastgezet. Hij wilde echter niets te weten van politiebescherming.

Ontdekking
De zaak kwam aan het licht toen de douane en marechaussee zes kilo drugs ontdekten in de vleugel van een vliegtuig. Het betrof een vlucht vanuit Curaçao en Bonaire naar Nederland. A. werd toen al enige tijd in de gaten gehouden, omdat zijn naam al eerder was opgedoken in een onderzoek naar drugsmokkel via Schiphol. Na een Kamerdebat maakte minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kenbaar dat er een grootschalig onderzoek werd ingesteld naar mogelijke betrokken organisaties en diensten.

2 reacties op “OM eist vijftien jaar tegen Shurendy Q.”

  1. Er zijn honderden kilo’s coca vervoerd door mensen met een diplomaten paspoort??.
    ONTSCHENDBAARHEID noemen ze dat???.

  2. Verweer Marije Vaders

    Brian Mariano: 1 kilo drugs, 0 jaar cel.

    Shurendy: 6 kilo drugs, 6 x 0 jaar cel = 0 jaar cel.