Emsley TrompCURAÇAO – Actiegroep Korsou Fuerte i Outonomo (KFO) hoeft niet te rectificeren. Eerder had KFO harde uitspraken gedaan over Emsley Tromp, de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Zo noemde de groep hem onder meer corrupt.

Tromp vond zich in zijn goede naam aangetast. De rechter vond vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan andere belangen.Hij was het oneens met Tromp omdat die volgens hem op geen enkel moment openheid van zaken bood aan het publiek.

Vonnis Tromp vs KFO

21 reacties op “KFO wint zaak van Tromp”

 1. […] KFO Wint Zaak Van Tromp. […]

 2. Het vonnis in de rectificatiezaak van Tromp versus. Kòrsou Fuerte i Outónomo – dat in het voordeel van KFO uitviel – heeft veel stof doen opwaaien. Het gaat dan ook om een belangrijke zaak. Een vooraanstaande persoon die, hoewel hij als burger procedeerde, topman is van het gezaghebbende instituut de Centrale Bank, tegen een stichting die ijvert voor een politiek doel en die bestaat uit drie advocaten die in een persbericht fel van leer hadden getrokken tegen Tromp en hem ‘corruptief’ hadden genoemd.
  Geen twee rectificatiezaken zijn gelijk. Hoewel er wel altijd een belangenafweging plaatsvindt tussen het belang (lees: recht) op vrije meningsuiting enerzijds en anderzijds het belang van het individu dat hij niet zomaar mag worden blootgesteld aan verdachtmakingen, is de uitkomst – afhankelijk van de omstandigheden van het geval – telkens anders. Begrijpelijk. En in een rechtstaat moet het oordeel van de rechter worden gerespecteerd. Als winnaar van een geding én als verliezer. Niet willekeurig, als het toevallig goed uitkomt of niet. In dat verband geeft het te denken dat een KFO-lid vóóraf aangaf weinig fiducie te hebben in de rechtspraak; dat hangt echter nauw samen met de politieke opvattingen van KFO. Een rechter heeft het zeker niet altijd bij het rechte eind, maar daarom juist bestaat er de mogelijkheid van hoger beroep of – na kort geding – van een langdurige bodemprocedure.
  Het vonnis van maandag moet worden geaccepteerd en nageleefd. Toch heeft de uitspraak voor bezorgde opmerkingen gezorgd. Ten eerste omdat in een Curaçaose zaak door de rechter de ‘woorden van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’ worden aangehaald, namelijk dat in de context van een verhit debat over zaken van algemeen belang een zekere overdrijving moet worden getolereerd en dat de uitingsvrijheid zich ook strekt tot uitingen die beledigen, shockeren en verstoren. ‘Corruptief’, hoewel het in de meeste Nederlandse woordenlijsten niet voorkomt, mag dan wel. En op de tweede plaats in verband met de ‘omgekeerde bewijslast’, omdat in dit geval de aangevallen partij verplicht wordt de hem verweten ‘corruptieve handelingen’ met een verklaring en/of bewijzen niet alleen te weerspreken maar ook te ontkrachten.
  Gevreesd wordt dat hiermee de deur wagenwijd wordt opengezet voor het beledigen, shockeren en verstoren; met de verwijzing, dat als er sprake is van ‘mogelijk’ ernstige misstanden, dit volgens jurisprudentie (rechtspraak) kan en mag. Dit stimuleert degenen die het systeem misbruiken om het systeem af te breken om min of meer lukraak hun gang te gaan. En tegelijkertijd schrikt het slachtoffers hiervan af om überhaupt hun recht te halen. Immers: én ze moeten overdrijving tolereren én zij moeten aantonen dat wat een ander (foutief) over hen beweert onjuist is. Tolerantie zeker, mits positief. Maar negatieve tolerantie zal het land opbreken. Dat schaadt het algemeen belang, tast het imago van Curaçao verder aan en is slecht voor de economie en het welzijn.

 3. CORRUPTIEF

  Woordsoort: bnw.
  Modern lemma: corruptief
  bnw. Uit fr. corruptif (c. 1385), mog. echter ook rechtstreeks gevormd bij corruptie; eng. corruptive (1593).
  ↪ Gekenmerkt door, gebaseerd op corruptie.
  © 2007 INL. Artikel gepubliceerd in 2001.

 4. @R.van Dale, blij te weten dat ook de taalpolitie paraat is op versgeperst .com. Ik neem aan dat R.van Dale neerlandicus is? Niet iedereen vindt het nodig om spellingcontrole in te stellen..
  Men is voelt zich niet betrokken bij een groot dictee show. Kleingeestigheid is je, gezien jouw reactie, niet vreemd.

 5. @taalkundige

  een taal is levend.
  regelmatig ontstaan weer nieuwe woorden (en worden tot dan toe bestaande woorden
  niet meer gebruikt).

  Curaçao is natuurlijk HET eiland waar een woord als “corruptief” kon ontstaan !

 6. Aan tegenstanders van de $ en voorstanders van een eigen munt:

  De prijsverhogingen zijn eenmalig en inderdaad een nadeel indien we overgaan op de $. Zoals ik zei: dat is de zure appel.

  Er zijn ook voordelen. Sluit je ogen daar niet voor. Wat denk je dat het kost om een Centrale Bank te onderhouden?
  Wat denk je dat het ons allemaal kost als we onze valuta willen omwisselen in dollars voor bestellingen in het buitenland? Bedenk: Curacao doet zeer veel buitenlandse inkopen. De wisselkoersopslag zal verdwijnen. Dat is een groot voordeel. Niet voor niets hanteert Panama, St. Maarten, Bonaire etc uitsluitend de $ of de $ naast de eigen munt. Kijk goed naar de voor en nadelen.

 7. Corruptief is een verzonnen woord denk ik..

 8. @WIC, de meeste YDK kent het woord ook niet.. en wat is het papiamentse woord voor pedofiel en swaffelen aangezien dit veel voorkomt op curacao!

 9. Dat de meeste nederlandse woordenboeken het woord “Coruptief” niet kennen is wel diep en diep triest. Pedofiel en swaffelen kennen ze wel. Het is om te janken

 10. @ Etienne Sambo. Ik zie meer voor dan nadelen.

  Ik niet en volgens mij heb ik veel meer mede- dan tegenstanders. Laten we wachten op de onafhankelijkheid van de PS om dan het licht op ons eiland helemaal uit te doen.

 11. @Ettiene Sambo, In geen enkel land heeft de invoering van een Euro of Dollar welvaart gebracht. Of het nu in Bonaire, Europa of in Ecuador is geweest! De armoede is alleen maar groter geworden.. Salarissen werden op de cent na omhezet maar de prijzen en belastingen werden gewoon een dollar teken achter gezet. Geen winst voor niemand. en de tourist kan vrijwel overal al met dollars betalen hoor… Penha gebruikt al dollar prijzen bv.. Naast het feit dat de tourist gewoon met Debit en Creditkaart kan betalen.. je bent wel gek als je in deze tijd met veel cash geld op straat gaat! Ook zijn er landen die parralel een andere currency gebruiken zoals bv Panama..

 12. Triest.triest en nog eens triest.

 13. @Zorro:
  Ik bedoel zoals op Bonaire. Suriname heeft een eigen munt, de Surinaamse Dollar. Het is beter even door de zure apel heen te bijten en prijsverhogingen te accepteren, dan jarenlang te moeten lijden onder een systeem dat nog veel meer kost. Denk aan de voordelen van de invoering van de dollar: geen wisselkoerstransacties meer. Toeristen kunnen in eigen valuta betalen (voordeel voor hen). Wij kunnen inkopen doen in USA met eigen valuta. Zakendoen wordt niet langer belast door wisselkoersen waarbij de bank het geld opstrijkt. Evenmin kan de overheid de munt manipuleren (zoals in Suriname wel het geval is) Ik zie meer voor dan nadelen.

 14. Zoals de heer Maaskant terecht opmerkt: Tromp zit veel te lang op die positie.
  De man lijdt inmiddels aan het ” l ‘état ( Curaçao/CBNC) c’est moi ” syndroom.
  Het is niet voor niets dat een president van b.v. USA maar max. 2 ambtstermijnen
  in functie mag blijven. Dat is ter voorkoming van het optreden van dergelijke
  verschijnselen.
  Wie benoemt eigenlijk de president van de Centrale Bank? Wie heeft hem
  al die ca.22 jaar op die plaats geduld? En waarom? Diegene(n) treft natuurlijk ook blaam!

 15. Tromp voelt zich in zijn goede naam aangetast? Dat klinkt bijna net zo lachwekkend als toen Schotte dat zei.

  Welke goede naam? Met de benoeming van Zus de Lannoy, familielid van Tromp tegen een waanzinnig salaris voor iemand zonder bankervaring en zonder een vacature of sollicitatieprocedure heeft Tromp alle twijfels die er over hem waren meer dan bevestigd.

 16. Het vonnis gelezen. Denk dat we hier een klassiek voorbeeld hebben van een manager die ergens te lang zit en zich dan onaantastbaar waant. Dergelijke managers hebben door de jaren heen intern vaak een groot netwerk van loyale medewerkers opgebouwd en krijgen dus geen interne kritiek meer. Dan hebben ze altijd gelijk denken ze. Met de verdeeldheid tussen St Maarten en Curacao zal de RvC ook niet te kritisch zijn. Los van de vraag of er sprake is van corruptie, denk ik dat het tijd is voor Tromp om te gaan. Zelfs voor de rechter neemt hij niet de moeite om zich per punt te verdedigen. Dat is hem aangerekend en terecht. De keizer moet van zijn troon.

 17. @ Etienne Sambo. de dollar / euro invoeren.

  Zoals in Suriname zeker. Dan breekt hier wel de pleuris uit.

 18. De Centrale Bank kost ons honderden miljoenen per jaar, de directie voelt zich boven iedereen verheven, verdient waanzinnige salarissen en staat geen enkele controle toe (zie het schokkende rapport van de Algemene Rekenkamer).

  Ze lappen de regels van corporate governance (benoeming Zus de Lannoy voor 30,000 per maand, benoeming falende Eric Garcia als toezichthouder bij Girobank) volledig aan hun laars maar vertellen de financiele instituten wel hoe ze corporate governance moeten toepassen.

  Wat mijn betreft wordt morgen de dollar al ingevoerd, dan zijn we ook af van 1% toeslag op iedere dollar die we kopen die alleen dient om het appartement van Tromp in Miami te financieren.

 19. Laten we de Centrale Bank gewoon afschaffen en de dollar / euro invoeren. Centrale bank is niet nodig. Geen centrale bank meer = einde corruptie bij de Centrale bank. Het scheelt ook een hoop op de kosten.

 20. Ik denk dat Tromp en de hele top van de Centrale Bank maar eens totale openheid van zaken moeten geven.
  Tot dan denk ik toch echt dat deze persoon behoorlijk wat frauduleuse handelingen heeft verricht.
  maar het is curacao en er is altijd weer die doofpot.
  dus hij zal wel nooit hoeven bloeden.

 21. SKFO gefeliciflapstaard, dit vonnis zich niet spinnen, Tromp kom maar op! SKFO nu ook rucksichtlos achter Schotte en co aan graag! Thx