• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag laat Nardy Craam haar licht schijnen op het gedoe binnen de Orde van Advocaten.

Het zit me (nog) steeds niet lekker. Twee weken geleden lazen we over een rechterlijk wrakingsverzoek van ‘Peppie’ Sulvaran. Toen dit niet werd gehonoreerd, beschuldigde Sulvaran de rechter in kwestie zowel corrupt als crimineel te zijn. Eerder moest deze rechter al ‘opsodemieteren’. Vervolgens kregen we van Sulvaran een mediarechtszaak opgediend naar aanleiding van een verzoekschrift tot rectificatie van Emsley Tromp, directeur van de Centrale Bank.

Wat in zijn publiek beschikbaar gestelde pleitnota onmiddellijk opviel was een beschuldiging dat Tromp wijlen Helmin Wiels zou hebben vermoord. Verder las de nota zich zowel als een politiek manifest als een aanklacht tegen Justitie. Wat een klachtenregen als gevolg had. Daar bovenop kwam en passant gister ook nog de (belachelijke) beschuldiging van Sulvaran om het Antilliaans Dagblad corrupt en ‘van Ansary’ te noemen.

Tot slot kregen we gister in de media voorgeschoteld een brief van de vice-deken van de Orde, Everett Wilsoe, die ‘gewetenswroeging’ had over ‘de manier waarop en de tijdspanne waarin’ de door de deken geformuleerde klacht tot stand is gekomen. Een ontslagbeslissing, met ingesloten een vertrouwelijk bestuursmailing -met daarin een negatieve connotatie van de deken- die in de cc wordt toegezonden aan Sulvaran. Die dit vervolgens -geheel volgens verwachting- ter plekke doorstuurt naar… de media. Dat soort ‘gewetenswroegingen’, daar vind ik wat van 🙁

Wat ik hierbij mede in ogenschouw hou, is dat zowel Wilsoe als Sulvaran onderdeel vormen van het verdedigingsteam van loterijbaas Robbie Dos Santos (naar aanleiding van de Bientu-invallen in 2011).

Dat deken Caroline Fiévez werkt bij hetzelfde kantoor waarvan Noordhoek en Bottse Tromps verdediging doen, vind ik een indirecter punt. Wat ik miste in de discussie, is dat het vonnis in de zaak van Tromps-rectificatieverzoek nog onder de rechter is. Hopelijk volgt dat vonnis snel. Daarnaast hoop ik dat de leden van de Orde van Advocaten niet over het hoofd zien is dat de deken haar klacht heeft geformuleerd op basis van diverse klachten, mede ook die van bezorgde burgers. En voor ons burgers, die misschien niet bekend zijn met verenigingsprocessen, is het wellicht goed te weten dat het de Raad van Toezicht is, die over die klacht oordeelt. Niet Fiévez, Wilsoe of Sulvaran. Het moge in ieder duidelijk zijn dat de Orde van Advocaten deze maand veel achterstallige contributies zal innen.

Toegegeven, van mij mag het Openbaar Ministerie een onderzoek instellen naar Tromp met betrekking tot een aantal gerezen vragen. Maar wat ik vooral denk te zien, is een advocatenteam dat een gecoördineerde actie uitvoert om respectievelijk rechters, het Openbaar Ministerie Curaçao en nu ook de Orde van Advocaten aan te vallen. Dit teneinde chaos te creëren om zowel het hele rechtssysteem ‘verdacht’ te maken, als de positie van de Centrale Bank te doen wankelen. Het doet me denken aan ‘Coup Campo Alegre’, naar het gelijknamige, zeer interessante boek van de ex-officier van Justitie wijlen Wouter Tielkemeijer. Een geschiedenis die zichzelf herhaalt.

16 reacties op “Ingezonden: Coup Campo Alegre 2.0?”

 1. het opgerichte clubje van de orde der advocaten is niet meer dan een zaterdagavond dansclubje.

  zoals het op hun site staat

  De Orde is een vereniging met rechtspersoonlijkheid aan wie geen verordenende bevoegdheden toekomen. Het lidmaatschap van de Orde van Advocaten is ook niet verplicht voor advocaten.

  Integenstelling wat de orde van advocaten in Nederland kunnen doen tevens is dat geregeld in de advocatenwet van 1951.

  Dit dansclubje op ons eiland heeft alleen een kartel gevormd om de prijzen in hun woorden tarieven te kunnen reguleren.
  Prijsafspraken zogezegd, ervoor zorgen dat er geen concurentie is, merendeels van de advocaten delaren hun werkzaamheden bij de overheid, of hebben vriendjes bij politieke partijen waardoor ze vette opdrachten krijgen.

 2. We moeten hier niet meer in gaan zien dan wat er nu als face value op tafel ligt denk ik. Er worden hier mensen kwaliteiten toegedicht die ze niet hebben zoals daar zijn; kunnen samenwerken complotten verzinnen en aanvallen op instituten organiseren. We hebben het hier over mensen die hun eigen kantoor en handelen dan wel gedachtegang niet eens kunnen behappen.
  Dan wordt er ook nog wat aan politiek gespuis de arena binnengesleept waarvan we zo langzamerhand ook wel weten dat denken en uitvoeren en het kunnen continueren van een vaste lijn ook niet bepaalt hun sterkste kant is.
  Uiteraard worden er weer zaken in de Curaçao versus Holanda sfeer getrokken want dat zorgt voor het meeste vuurwerk en leidt behoorlijk af van de domme en ondoordachte zaken dan wel uitspraken.
  Dat afzetten dat kennen we ook al heel lang, voeg daarbij wat onhandigheden van beide zijdes, wat dom mailverkeer en nog wat dom toegevoegde stemmingmakerij, en het drama is compleet.
  Uiteindelijk is het allemaal door de huidige regels dan wel wetgeving aan te pakken indien men dat nodig vindt.

 3. Je hoeft toch niet al te veel fantasie te hebben om te concluderen, dat dit hele circus een samenzwering is van gelieerde advocaten, die alle onfatsoen uit de kast halen of over lijken te gaan om hun doel te bereiken.

 4. Correctie: de beschuldiging van Sulvaran om het Antilliaans Dagblad corrupt en ‘van Ansary’ te noemen komt van kantoorgenoot mr. Chester Peterson.

 5. Mensen laat je niet verbazen.

  Everett Wilsoe is een vriend van Sulvaran, door hem opgeleid.
  Paula Jansen is een medewerker van advocatenkantoor Sulvaran en Peterson
  Peppie Sulvaran, Chester Peterson en Everett Wilsoe maken deel uit van het Robbie Dos Santos vederdegingsteam. Wilsoe verdedigd ook nog Amparo dos Santos.

  En uitgerekend deze advocaten maken bomboshi.
  Toeval allemaal?

 6. Zoals verwacht zal peppie er alles aan doen om a)Tromp weg te krijgen en nu ook de deken die commentaar geeft over de opmerkingen van Peppie nog een veeg uit de pan. Het hele stuk van Nardy is weer een puik stukje analyse hoe het er hier aan toe gaat.

 7. @Niels.. Mevrouw Fievez hoort zich niet uit te spreken over geen enkele straf richting Sulvaran. Ze discrimineert tussen lokale en Nederlandse advocaten en dat is nog erger dan wat Sulvaran heeft gedaan.

  Goed lezen hè?

  In een open brief aan de Orde, verstuurd vanuit de mailbox van Chester Peterson, melden ze dat ze begin februari “een vergadering zullen beleggen om te geraken tot de oprichting van een integere vereniging van advocaten, waarin er geen ruimte is voor racisten en andere corrupte figuren, zoals jij (Fiévez, red.), de huidige deken, die ook de orde heeft gecorrumpeerd”. Volgens de advocaten had de deken het bestuur moeten betrekken bij alles wat er speelde. Ook heeft ze volgens hen de publieke opinie in de zaak-Tromp proberen te beïnvloeden. Fiévez zou dat volgens hen doen omdat haar kantoor HBN Law de Centrale Bank vertegenwoordigt.

  De schrijvers van de brief noemen Fiévez tenslotte een ‘achterbakse racist’. Ze roepen haar op om haar ontslag in te dienen als deken en “het liefst spoorslags zowel de orde als Curaçao te verlaten. Voor racisten, zoals jij, hebben wij hier in Curaçao geen plaats… Onze oproep aan jou luidt dan ook: rot op!!”

  In het AD van vanochtend: “Direct na introductie van Rudolphina stak Sulvaran van wal: ,,Fiévez is een miserabele, racistische en corrupte makamba.” De advocaat liet weten dat er geen plek op Curaçao moet zijn voor dit soort Nederlanders die denken dat ze beter zijn dan de rest en nimmer in de Curaçaose cultuur integreren.”

  Welke advocaat is hier een racist?

 8. Mevrouw Fievez hoort zich niet uit te spreken over geen enkele straf richting Sulvaran. Ze discrimineert tussen lokale en Nederlandse advocaten en dat is nog erger dan wat Sulvaran heeft gedaan. Laat die man met rust. Feviez is een rascist!

 9. Vanaf het begin als er twijfelachtige gevoelig is ontstaan in bepaalde wettelijk zaken .
  En die is geëscaleerde tot benoemde van respectvolle persoon corrupt als crimineel ..
  Met al respect voor beide respectvolle personen .
  Waarom had advocaat Pepie Sulvaran zijn intelligentie niet gebruiken om de justitiële weg te nemen.
  B.V De zaak naar Den Haag sturen ( Hoge Raad )
  En laat Hoge Raad de zaak bestudeert en concludeert wie is onschuldig en wie is schuldig
  In plaat dat Advocaat Pepie Sulvaran een respectvolle persoon gaan beschuldig en beledeging .
  En zeker nu gaan de Rechter een Smaadzaak indienen tegen Advocaat Pepie Sulvaran

 10. Coup Campo Alegre is een serieuze aanrader als je zowel de onderwereld als de bovenwereld van Curaçao inside en out wilt leren kennen. Realisme, spanning en humor. Veel van spelers spelen nog steeds een actieve rol. Het achterblad:

  Campo Alegre, het grootste openluchtbordeel van het Caribisch gebied, was vanaf de late jaren negentig het toneel van een duistere mengeling van illegale prostitutie, drugshandel en zwart geld. Het Curaçaose seksdorp werd door de later vermoorde uitbater Giovanni van Ierland met uit drugshandel verkregen miljoenen omgebouwd tot een luxe resort waarvan bedrijfsvoering werd vergemakkelijkt door de bijzondere bescherming die het genoot van corruptie lokale politici. Zo werden de voornamelijk Colombiaanse en Dominicaanse prostituees jarenlang zonder het vereiste visum toegelaten.

  Wouter Tielkemeijer, die bekend werd om zijn soms controversiële opsporingsmethoden, leidde als officier van justitie op Curaçao het onderzoek in deze geruchtmakende kwestie en raakte intensief betrokken bij de strijd tegen de misdadige praktijken die zich rond Campo Alegre ontwikkelden. Hij werd daarbij, op instignatie van verdachten, zelfs beschuldigd van praktijken die voor een officier van justitie volstrekt ontoelaatbaar zijn. In dit boek beschrijft hij zijn strijd tegen het conglomeraat van vooraanstaande politici, door criminelen georkestreerde plaatselijke media en de georganiseerde misdaad.

  Coup Campo Alegre leest als een spannend jongensboek en biedt een intrigerende blik achter de schermen van politiek en justitie op Curaçao.

 11. Duidelijk een afleidingsmanoeuvre om Tromp in verband te brengen met de moord op Wiels. Denken ze dat er dan niet meer in de goede richting wordt gezocht?

  Tromp loopt al een tijdje mee en weet vermoedelijk via de banken en de MOT en internationale contacten veel te veel van bepaalde mensen en bedrijven. Zelfs Wiels demonstreerde bij de poort voor de Centrale Bank. Allerlei pogingen om Tromp te wippen zijn al gedaan. Wie wordt er steeds banger?

  Het destabiliseren van het land en onze rechtspraak is ingezet door de politiek, te beginnen met de MAN en de PS. Wiels haalde ook steeds fel uit naar het OM en de pers. Wilsoe moest als PS minister voor Dos Santos in de USA geld loskrijgen buiten het OM. Asjes’ schoonfamilie zit ook in het gokcircuit. De trend is duidelijk, nu de bewijzen nog.

  De PLKP (waar Asjes toen bijzat voordat hij eruit werd gekieperd) de FOL van de veroordeelde Godett (Waar Schotte en Constancia het hebben geleerd) de MAN (waar Schotte ook naar overging, van de niet-ministeriabele Cooper, die zich afzette tegen een (Antillen- ) Minister President omdat die van Arabische afkomst was) en de PS (van Wiels) lieten zich graag door Venezuela ophalen voor een bezoek. Dat alles is nog geen 10 jaar geleden. Ze zitten er nog steeds.

  Het is een lekker zootje. Schotte liet zich parachuteren bij DROV, Asjes liet zich door Godett benoemen bij Selikor (en later via Wiels als Sectordirecteur). Kassa! Constancia kon een nr 2 plaats afdwingen bij Schotte’s MFK (Waarom? toch niet vanwege haar vakkennis..?)

  De PS en de MAN (Wiels, Cooper, Schotte) zorgden in 2007 voor de rellen bij het Marriot hotel). Wiels dreigde in 2008 nog met oorlog en nieuwe straatrellen omdat een meerderheid van het volk wat anders wilde dan hij.

  Het lijkt er dus op dat de oude makkers nu via hun advocaten nieuwe wegen hebben gezocht. Het “vertrek” van Godett en Wiels uit de politiek heeft ze aan het denken gezet. Politieke partijen die zich te gek gedragen gaan het niet redden. Nu gaan anderen de onrust veroorzaken en dan kunnen ze (dezelfde politieke figuren van toen) optreden als “redder van het vaderland” en daarmee stemmen winnen om de oude doelen weer na te streven.

  St Maarten zal er gunstig bij afsteken als ze hun zin krijgen.

 12. Mooi stuk, dat is wat het nieuwe geld wil een aanval op ons rechts systeem, zodat ze met illegale handel hun schaapjes op het droge kunnen trekken(finacieers). Het oude geld wil hun eigen macht behouden, maar heeft altijd neer gekeken op de armoede van het eiland en dat af gedaan als dat is een keuze van de mensen zelf. Niet voor niets is de gene de het oude geld aanvalt altijd een held in de ogen van het volk.

 13. In de maatschappij zijn er twee wegen te bewandelen, een brede waar iedereen ingaat omdat de meerderheid dat doet. Een smalle waar weinigen ingaat omdat er een minderheid ingaat en dat moeilijk en zwaar is. Ik zal voor het laatste kiezen. Het leven is als een berg die beklimt moet worden om uitzicht te krijgen waar men staat. Dat men tegenwoordig doet alsof men een smalle straat ingaat met brede zak, maakt het voor velen denken; heb ik hem bij start of bij kop?

 14. Kom het niet zelf beter formuleren.
  Wat een stelletje nitwits die ”peppie en cocky” zoals eerder door iemand genoemd.
  En die noemen zich nou Advocaten? zal wel 2x nadenken eer ik deze mensen zou inschakelen om mij of de mijnen te ”verdedigen”.
  Waar hebben deze mensen hun opleiding genoten en wat hebben zij er daarna mee gedaan?
  Hoop dat de Raad van toezicht snel hier een einde aan gaat maken.

  Wat moet de buitenwereld wederom van Het Land Curaçao denken. Schande om zo met de reputatie van de inwoners van Curaçao om te gaan door lui die het beter zouden moeten weten.

 15. Goede analyse. Sulvaran vanochtend in het AD over Wilsoe’s optreden: ,Naar mijn mening is Wilsoe een held om wat hij heeft gedaan. Maar hij had ook geen keuze. Tussen ons is er een vriendschap gaande van heel wat jaren. Als hij dit niet had gedaan, zou ik mijn respect voor hem hebben verloren. Vergeet niet, ik heb Wilsoe getraind. Hij is bij mij in de leer geweest als jonge advocaat”,

  En dan Marius Romer er nog even bovenop nou dan weet je wel weer hoe nos banda erbij hangt.

  Dat boek ga ik zeker lezen!

 16. Ja coup Campo Alegre is een regelrechte eye-opener die verbluffende overeenkomsten vertoont met de huidige situatie.