• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

hartCURAÇAO – Het nieuw opgericht ‘hartlab’ heeft gisteren de deuren geopend. Dat maakt het lokaal uitvoeren van kathetherisatie- en dotterbehandelingen mogelijk. Versgeperst.com sprak met interventiecardioloog Sam de la Fuente, verbonden aan het ‘hartlab’.

Het oprichten kostte liefst vier jaar. De la Fuente: “In eerste instantie heeft het heel veel tijd gekost om de politiek en de zorgverzekeraars te overtuigen van de noodzaak. Er hangt ook een prijskaartje aan van ongeveer 4 tot 5 miljoen gulden om het lab op te kunnen richten, en dat is ook ongeveer wat het jaarlijks kost om het lab te onderhouden. Daarna moest het personeel aangetrokken worden.”

Personeel
Datzelfde personeel moest ook verder opgeleid worden. Het hartlab werkt daarom voorlopig twee dagen per week. De eerste lichting personeel is in Nederland vier maanden lang opgeleid om hier aan de slag te kunnen. De tweede lichting komt eind januari terug en de derde lichting eind mei. De la Fuente: “Dan zijn we compleet. Verder moet er nog een interventiecardioloog komen. Op dit moment ben ik nog in mijn eentje”. De la Fuente ziet het zonnig in: “Als je in Nederland een lab opstart, duurt het gemiddeld drie jaar om 24/7 te kunnen draaien. Wij proberen het in een half jaar en als dat lukt zou dat heel snel zijn.”

Catharina Ziekenhuis
De la Fuente was hiervoor elf jaar lang verbonden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Met datzelfde ziekenhuis bestaat een samenwerkingsverband. “Toen het project in een moeilijke fase zat, heeft Bob Pinedo zich er persoonlijk mee bemoeid. Hij heeft samen met Toon Lips de directeur van het CZE, Piet Batenburg, benaderd en die heeft veel steun gegeven aan het hartlab op gebied van onder meer opleiding, personeel, hygiëne en andere know-how.”

Goedkoper
Het Eindhovense ziekenhuis leidt ook verpleegkundig personeel op om in het hartlab op Curaçao aan de slag te kunnen. De la Fuente ziet nog meer voordelen. “Het voordeel als je een nauwe samenwerking hebt met een ander ziekenhuis is dat ze niet alle onderzoeken opnieuw zelf uitvoeren indien een uitzending plaatsvind. Dan gaat het proces sneller en is het als het goed is ook goedkoper.”

Kosten uitzending
De cardioloog legt uit: “Van de honderd patiënten kunnen we er nu ongeveer 80 hier behandelen. Er is een afspraak tussen het SVB en het Catharina Ziekenhuis dat de overige patiënten daar terechtkunnen. De spoedgevallen zijn daarbij natuurlijk uitgezonderd, want Colombia ligt veel dichterbij”. Voorheen gingen patiënten naar Colombia of naar de Verenigde Staten, nu gaat een deel naar Nederland. Is het, onder meer gelet op de reiskosten, dan werkelijk zoveel goedkoper? De la Fuente, nuchter: “Tot dit moment kostte cardiologische zorg ongeveer 12 tot 15 miljoen omdat de uitzendingen duur zijn. Nu kunnen we met een budget van 4 tot 5 miljoen het grootste deel zelf behandelen. De kosten van uitzending zullen vermoedelijk dalen met ongeveer een derde tot de helft. Dat denk ik nu, maar pas over een jaar kunnen we dit onderbouwen met harde cijfers.”

Pacemakers
Het Eindhovens Dagblad meldde gisteren dat er op Curaçao nog geen pacemakers geplaatst worden. Dat klopt niet helemaal, zegt De la Fuente. “Er zijn verschillende soorten zogeheten ‘devices’. Ten eerste de simpele pacemaker, die wordt al jaren geplaatst, ook op het eiland. Ten tweede is er de biventriculaire pacemaker, die stimuleert beide harthelften. Die hopen we binnen enkele maanden ook te gaan plaatsen. Dan heb je nog de inwendige defibrilator, een machine die een schok kan geven ten tijde van ernstige hartritme stoornissen. Ook die willen we binnen enkele maanden plaatsen.”

2 reacties op “‘Kosten hartpatiënten fors omlaag door lab’”

 1. @ Zorro. Waar niet over is gesproken hier, is de mogelijkheid tot teleconferencing met Nederlandse collega’s. Dat kost dus vrijwel niets en alle kennis staat ter beschikking, in een taal die beiden als native speakers kennen.
  Er gaan dus veel minder patiënten op reis omdat het gros in de kliniek zelf kan worden behandeld. Zelfs bij uitzending naar Nederland, zullen de kosten van uitzending met de helft dalen.

 2. @ “Het voordeel als je een nauwe samenwerking hebt met een ander ziekenhuis is dat ze niet alle onderzoeken opnieuw zelf uitvoeren indien een uitzending plaatsvind. Dan gaat het proces sneller en is het als het goed is ook goedkoper.”

  In Colombia doen ze tot nu toe alle onderzoeken allemaal opnieuw dus zou er iets moeten veranderen. De uitzending van patienten naar Eindhoven moet veel duurder zijn dan naar Colombia vanwege de hogere reiskosten, verpleegkosten, ligkosten en hotelkosten. Dat is toch logisch. Met een nieuw ziekenhuis en het parttime inhuren van een hartchirurg uit Colombia zou het goedkoper kunnen worden, maar anders niet.