ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Henk Pasman doet een aantal oproepen aan de overheid ten bate van meer (verkeers)veiligheid.

Mijn advies aan de regering voor het bestrijden van verkeersonveiligheid en criminaliteit: maak de politie echt zichtbaar op de openbare weg. Breidt de politie uit met SKS, marechaussee en militairen gedurende tenminste de komende zes maanden. Zet bijvoorbeeld militairen om de zoveel kilometer op de Weg naar Westpunt en die geven dan verkeersovertredingen door naar een politiebemanning ergens verderop. Laat de militairen meerijden in het verkeer in de ochtend en middaguren van en naar werk.

Taakstelling: geef de burger het gevoel terug dat tenminste op de openbare weg preventief word opgetreden. Geef het gevoel aan de crimineel dat er een redelijke pakkans is dat men zal worden aangehouden op de weg wegens hun gedrag.

Maak een sms-afspraak met de providers dat de politie meteen een sms uitgeeft waarop staat dat er een overval of inbraak heeft plaatsgevonden op lokatie x, beschrijving van gebruikte voertuigen plus eventueel kentekennummer en oproepen informatie hierover meteen doorgeven aan 911.

Oproep aan het bedrijsleven: start de verkoop van autocamera’s. Als de helft van ons wagenpark een camera met video-opslag in de auto heeft dan is dit een enorm hulpmiddel om criminelen te kunnen oppakken. Maak een vijftigtal automobilisten hulpagent van politie met een dergelijke camera, dan kunnen verkeersovertreders op die manier onopvallend een boete ontvangen voor onveilig rijgedrag. Verkoop alle Harley Davidson-motoren van de politie en schaf moderne politiemotoren aan en laat ook die elke dag opnieuw rondrijden.

Beman een aantal politieauto’s met slechts één persoon in plaats van twee zoals nu het geval is. Laat ze ook rondrijden in niet politieauto’s. Maak afspraak met het Openbaar Ministerie voor het op zeer korte termijn afhandelen van de boetes. Gebruik dit inkomen terug voor dit doel.

Sluit bepaalde wijken hermetisch af en controleer die op wapenbezit. Zorg dat 911 echt altijd binnen een minuut opgenomen wordt en controleer dat dan ook. Maak dagelijks een televisieprogramma van een uur met als onderwerp veiligheid op de weg. Leer de automobilist wat preventief rijden is. Geef het gevoel terug aan de maatschappij dat wij geen ongeorganiseerde maatschappij zijn en dat ook niet accepteren.

Verzoek aan mijn medeburgers die meer suggesties hebben om mij een email te sturen en ik zal zorgen dat het terecht komt bij de overheid. Mail naar henk@henkpasman.com.

7 reacties op “Ingezonden: ‘Geef het gevoel terug dat de overheid optreedt’”

 1. @Fariq, en die stagiaires dan die stomdronken rondrijden?

 2. Ik zou zeggen geen Yu di Korsow nog een rijbewijs geven, allemaal met de bus.

 3. Je kan ook denken aan EEG verbreden (waarom is alleen het kleine stukje bij Sambil 1 baans?)
  – Geen autowrakken op de weg die 20 km per uur rijden waardoor mensen gaan inhalen
  – Doorstroom bij verkeerslichten
  – Zaterdagavond in Salinja politiecontroles

 4. On dangerous roads or roads you know people speed install ip cams. I had a similar project on st lucia for the government and they work! Use a HFC network as it supports the power requirements and bandwidth.
  Background software can be used to register the license plates and even faces.
  Where does the funding come from? Well…if you slap a fee on bad drivers here your financially set for life.

  Or outsource it to me and I’ll keep the profit…

 5. Nice bit

  Start with placing driving speed signs on the roads to remind drivers…
  When you drive the speed limit you will always have a tailgater here, crazy! Especially if you are chauffeuring your 2.5 y.o. daughter…

 6. Ook een paar suggesties inzake verkeersveiligheid:
  stel moderne eisen aan motorvoertuigen, bijv. airbags, geen rechts-stuur, etc. etc. conform Europese teolatingsregelingen, stop import Amerikaanse kraak-wagens, stop het zijn van het afvoerputje van automobielfabrikanten die hun autotypen verder nergens nog kwijt kunnen;
  stel strenge APK-eisen;
  verbied quads, trikes op de openbare weg;
  invoering puntenrijbewijs (5-maal door rood licht, automatisch rijbewijs kwijt);
  stel hoge eisen aan rij-instructeurs en rij-examens (leer ook gedrag bij dreigend kwijtraken controle over rijdende auto, bijv bij slippen, aquaplaning etc.)
  controle, controle, controle, controle en nog eens controle

  v.w.b. straatcriminaliteit: aan de lopende band preventieve fouilleringsacties en zichtbaarheid, zichtbaarheid, zichtbaar.

  Donder rotte apels ogenblikkelijk uit het politiekorps (stel niet-opnemen in alarmcentrale gelijk aan dodelijk ambtsverzuim door ambtenaar in functie!)

 7. Er zitten een paar goede ideeën bij. Ook al zal het weinig voeten in aarde hebben, maar hierbij my 2 cents..

  Verkeer:
  Slimme verkeerslichten, bufferstroken en invoeg/uitvoegstroken en routing rondom Saliña en kruispunt Santa Rosa/Seru Loraweg. Waarvan in Saliña het verkeer verdeeld wordt vanaf Scarlet richting Dr. Maalweg en KFC door Saliña achter Best Buy langs met een twee baans rotonde met middenbiels voor goede doorstroom. Hierdoor kun je het knelpunt rondom de rotonde Saliña wegnemen. Het mooiste maar meest dure zou zijn om de oprit naar Schotteweg-West via een tunnel/viadukt te maken. Dan is de doorstroom voor veel meer verkeer opgewassen voor de toekomst.

  Veiligheid:
  Camera’s op belangrijke kruispunten. Enerzijds voor de verkeersveiligheid en anderzijds traceren van routes criminelen.

  Lokale hulpdiensten incl politie op slimmere locaties. Met name politie rondom de wijken waar de meeste rooftochten terugkeren (traceren, insluiten).

  Algemeen:
  Overheidsites verbeteren (met name electronisch) waar je terecht kan met je vragen/ideeën en de burger hierbij betrekken/ontlasten. Zowieso zouden veel overheidszaken geautomatisseerd kunnen worden voor relatief kleine investeringen personeel waar nodig omscholen richting veiligheid, hulp, zorg en controle. Dit scheelt ook nog eens onzinnig veel gereis van kastje naar de muur.