• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ariel sharon novum:apCURAÇAO – Het lichaam van de overleden Israëlische premier Ariel Sharon is op weg naar zijn laatste rustplaats. Eerder op de dag werd bij het Israëlische parlement een ceremonie gehouden. Joe Biden, Tony Blair en de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov waren daarbij aanwezig.

Na de ceremonie werd de kist ingeladen in een militaire colonne, die de ex-premier naar zijn laatste rustplaats brengt. Het konvooi zal onderweg nog stoppen bij Latrun, de plek waar Sharon tijdens de oorlog van 1948 gewond raakte. Sharon overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag de afgelopen acht jaar in een coma, nadat hij was getroffen door een hersenbloeding.

Knesset
De dag begon met een officiële herdenkingsdienst in de Knesset, het Israëlische parlement. Daar lag Sharon zondag opgebaard, zodat de Israëlische bevolking hem de laatste eer kon bewijzen. President Shimon Peres, premier Benjamin Netanyahu en Biden spraken de verzamelde hoogwaardigheidsbekleders toe.

Veiligheid
“Jij droeg Israëls veiligheid op je schouders”, zei de Israëlische president Shimon Peres. “Het verhaal van jouw het leven is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van jouw land. (…) Jouw voetafdruk staat op elke heuvel en in elke vallei. Jij ontwikkelde het land met je zeis en verdedigde het met je zwaard.”

Oneens
Premier Benjamin Netanyahu vertelde de genodigden dat hij en Sharon niet altijd twee handen op een buik waren. “Ik was het niet altijd met Arik eens en hij niet altijd met mij”, aldus Netanyahu, die opstapte uit Sharons regering toen die in 2005 de terugtrekking uit de Gazastrook gelastte. Evenwel noemde Netanyahu Sharon ‘een van de grote krijgers’ van Israël.

Eigen poolster
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden omschreef Sharon als een man die zich liet leiden door zijn eigen poolster. Het was ‘een poolster waar hij nooit van afweek’, zei Biden. “Zijn poolster was het voortbestaan van Israël en het joodse volk, waar dat zich ook mocht bevinden.”

Begrafenis
Sharon wordt later op de dag ter aarde besteld op zijn ranch, in het zuiden van Israël, waar ook zijn vrouw begraven ligt. Sharon wordt begraven met militaire eer, zoals gebruikelijk voor een voormalige legergeneraal.

Palestijnse vluchtelingenkampen
Sharon was voor veel Israëliërs een oorlogsheld, maar ook onomstreden. Onder zijn ministerschap viel Israël in 1982 het zuiden van Libanon binnen om daar bases van Palestijnse milities aan te vallen. Sharon gaf hen de vrije hand in Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. De kampen werden omsingeld door het Israëlische leger, zodat de vluchtelingen niet weg konden. De Falangisten, sinds 1978 getraind door Israël, vermoordden zo’n 2750 personen. Een Israëlische onderzoekscommissie – de Kahane-commissie – oordeelde dat Sharon indirect schuldig was wegens nalatigheid. Het kwam Sharon op blijvende reputatieschade te staan.

© Novum

1 reactie op “Sharon op weg naar laatste rustplaats”

  1. RIP Sharon