• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ariel sharon novum:apCURAÇAO – De Israëlische ex-premier Ariel Sharon is overleden. Dat meldt de BBC. Sharon werd acht jaar geleden door een hersenbloeding getroffen en lag sindsdien in een coma. Vorige week werd bekend dat zijn toestand was verslechterd.

Sharon was een van de meest iconische en controversiële figuren in Israël. Hij gold als een havik en was tientallen jaren een van de felste pleitbezorgers van het Israëlische nederzettingenbeleid. Hij begon zijn carrière in het leger en vocht in 1948 mee in de oorlog die vrijwel direct na de stichting van Israël uitbrak met diverse landen in het Midden-Oosten. Sharon verwierf in 1973 naamsbekendheid tijdens de Jom Kippoer-oorlog, toen hij zonder toestemming van zijn meerderen de aanval inzette op het Egyptische leger bij het Suez-kanaal. De operatie luidde de ommekeer in de oorlog in.

Politieke carrière
Sharons politieke carrière begint in datzelfde jaar als hij wordt gekozen in de Knesset, het Israëlische parlement. Een jaar later verlaat hij de Knesset weer, en in 1976 richt hij de partij Shlomtzion op. Na de verkiezingen in 1977, waarin Shlomtzion slechts twee zetels behaalt, sluit Sharon zich aan bij het Likud-blok, dat de verkiezingen wint. In de twintig jaar die volgen leidt Sharon diverse ministeries.

Oorlog Libanon
In 1982, tijdens de oorlog met Libanon, staat Sharon aan het hoofd van het ministerie van defensie en daarmee het leger. Sharon spiegelt niet alleen de Israëlische bevolking, maar ook de rest van de regering een snel en beperkt offensief voor om de Palestijnse militanten uit het grensgebied te verdrijven. Hij had echter een veel verder reikend doel: Sharon wilde doorstoten naar de Libanese hoofdstad Beiroet en een vriendelijk regime in het zadel helpen, dat bereid zou zijn vrede met Israël te sluiten. De operatie bleek uiteindelijk allesbehalve een kortstondig offensief: Israël trok zich uiteindelijk pas in 2000 terug uit Libanon.

Premier
In 2001 wordt Sharon gekozen tot premier. Enkele jaren later verrast Sharon vriend en vijand met een complete draai aangaande de nederzettingen. Sharon zegt dat een onafhankelijke Palestijnse staat waarschijnlijk onvermijdelijk was en trekt in 2005 alle Israëlische militairen en kolonisten terug uit de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever. De nu gematigde Sharon keert zich af van Likud en richtte de centrumpartij Kadima op, waarmee hij in 2006 de verkiezingen hoopt te winnen.

Hoop
Velen zagen Sharon als een nieuwe hoop op vrede in de regio. Hij kreeg echter nooit de kans om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Na twee beroertes eind 2005 en begin 2006 belandde de oud-generaal in een coma, waaruit hij niet meer ontwaakte.

© Novum

2 reacties op “Ariel Sharon (85) overleden na acht jaar coma”

 1. Zoals overlevenden van vluchtelingenkampen Sabra en Shatila zeggen, hun slachter is dood einde van een tijdperk… Sharon liet duizenden Palestijnen uitmoorden door Libische christenen en heeft gewoon met zijn leger toegekeken.

  Dit hadden de Nederlanders (dutch batters) ook in Srebrenica gedaan toch?

  Lafaards..

 2. RIP