Foto ANP: Olympische SpelenCURAÇAO – Premier Mark Rutte is aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen in Sotsji. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers zullen de Spelen bezoeken.Willem-Alexander gaat naar Sotsji in zijn hoedanigheid als erelid van het internationaal olympisch comité IOC.

Het programma van Schippers is nog niet bekend. De bewindsvrouw gaat niet naar de opening, maar zal een aantal dagen in Sotsji zijn en verschillende programmaonderdelen bezoeken.

Omstreden
Het besluit om al dan niet naar Rusland af te reizen, is omstreden. Eerder lieten de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Franse president François Hollande weten dat zij niet afreizen naar Sotsji.

Boycot
Het kabinet ziet niets in een boycot, zei Rutte. Het is beter om de dialoog aan te gaan. Nederland heeft herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en zal dat blijven doen. Bovendien is een Franse president nog nooit afgereisd naar de Winterspelen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is in het verleden evenmin bij de Olympische Spelen geweest, zei hij. Rutte wees erop dat veel andere EU-landen ook hun premier afvaardigen.

Gebruikelijk
In Nederland is het gebruikelijk dat de premier wel afreist. Rutte wees erop dat er in de eerste plaats Olympische Spelen plaatsvinden. “Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als een man achter onze sporters staan”, zei de premier. “Hoe kan je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan.”

Mensenrechten
Rutte liet weten dat hij ‘geen enkel’ moment heeft overwogen om niet te gaan. Niettemin zal hij de mensenrechten aankaarten. “Als ik politici tegenkom, ga ik mijn mond niet houden.” Afgelopen jaar heeft de premier dat ook al uitgebreid besproken met de Russische president Vladimir Poetin, zei hij. Rutte zei verder te hopen dat Nederland veel medailles haalt.

© Novum

13 reacties op “Rutte en koning naar Olympische Spelen”

 1. Beste Bobslee, Jasje had zich ingeschreven voor het bobsleeën maar hij haalde de “limiet” niet dus geen plaatsing daarvandaan dat hij zich maar op dat petchi heeft geconcentreerd. Ja je moet wat hè.

 2. En Nederland is zo goed…. grootste bek over mensenrechten, maar zoals altijd zeer selectief. Hypocrieten zijn het….

  Maar blijf vooral lullen over Curacao, want idd Nederland is zo’n perfect land.

  Curaçao en winterspelen… goed zo leeghoofden ahahaha

 3. @Obi,ja er gaat inderdaat iemand mee naar de Olympische spelen,Hij heet Gerrit de Raaf en rijd de tien kilometer op ëén sheefe shaats.

 4. Gaat er iemand van Curaçao ook mee??? Jaa hoorr.. Dan begrijp ik jullie reactie helemaal! Goed hoor..

 5. Abraham Mossel, je hebt gelijk, maar het is ook stil geweest rond het sprekende mantelpak Stella van Rijn.

  Die schaamt zich natuurlijk nog steeds de ogen uit haar hoofd nu bekend is geworden dat ze lid is geworden van de mafiose MFK en houdt zich daarom low profile. Natuurlijk neemt niemand haar meer serieus, want MFK stem je je als je een onnozele mondibewoner bent of als je corrupt bent.

  Onnozel is Stella niet, dus wat ze wel is, is veel erger. Domheid kun je mensen niet verwijten, corrupt zijn wel.

 6. @palmie, Wie doet dan mee? Gaat Asjes meedoen met Bobsleeen?

 7. @Teun je heb er een vegeten,die ook graag mee rijzden??Roodkapje stella van Rijn

 8. Intelligentie is ver te zoeken, Machismo!!!!

 9. Nou nou, voor welk onderdeel gaan wij een team (of deelnemer) sturen ? Schans springen ?

 10. Godzijdank zit Schotte niet meer in de regering en komt hij daar door de nieuwe screeningswet ook niet meer in.

  Want dan had hij zeker het vliegtuig naar de Spelen genomen met als schaduw een bijna als een hond kwispelende Ramsay Soemanta die weer met baasje Gerrit op snoepreis mag.

 11. Wat graag had Gerrit de Raaf naast onze koning gezeten??

 12. MINISTER PRESIDENT (LAND CURACAO)
  OOK EEN SNOEP REIZER TOCH???

 13. Minister Palm zal er ongetwijfeld ook zijn, die is koning snoepreis.