• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Emsley TrompCURAÇAO – Emsley Tromp eist een rectificatie van de Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) over een eerder over hem verschenen persbericht. In reactie daarop zijn de advocaten achter KFO hard in de tegenaanval gegaan. Ze linkten Tromp aan corruptie en zeiden dat te kunnen bewijzen.

Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Anthony Eustatius en Chester Peterson verwezen zelfs naar geruchten dat Tromp te maken zou hebben met de moord op Helmin Wiels.

Leningen
In oktober beschuldigde de KFO Tromp ervan dat hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie. Hij zou een obligatielening van 150 miljoen dollar verstrekt hebben aan de Sint Maarten Harbour Finance NV, een private onderneming, zonder toestemming van de Raad van Bestuur. Dat druist in tegen het Centrale Bankstatuut voor Curaçao en Sint Maarten, betogen de advocaten. Volgens de pleitnotitie had de obligatielening van 250 miljoen gulden aan Aqualectra nooit door mogen gaan omdat dat een lening betreft die meer dan 40 procent van het eigen vermogen van de CBCS (Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten) omvat. Het wettelijke maximum ligt op 5 procent daarvan.

‘Si’-campagne
Tromp heeft volgens de KFO ook 8,2 miljoen gulden aan publieke gelden misbruikt om de ‘si’-campagne van het referendum in 2009 mee te financieren. In de pleitnotitie stelt het trio advocaten ook dat Tromp betrokken was bij het verstrekken van een lening van 3 miljoen aan zijn vriendin Janet de Castro, zonder dat daarvoor de nodige voorwaarden gesteld werden.

Ernstige feiten
Tromp eist rectificatie en een dwangsom van 10.000 gulden per dag dat de KFO in gebreke blijft. Sulvaran, Eustatius en Peterson zien dat heel anders. “De discussie gaat niet over een aantal harde woorden, zoals Tromp suggereert… Het gaat om feiten, die verband houden met de beslissing om opzettelijk en doelbewust niet begrote belastinggelden in de tweestrijd om de staatkundige structuur te werpen, ten behoeve van de voorstanders van de koloniale optie… Tromp meent de dienst te kunnen uitmaken en alleen en zelf afwegingen mag maken wanneer regels wel of niet mogen worden overtreden en ook nog eens mag weigeren om verantwoording af te leggen. Het gaat in deze niet om insinuaties en beweringen maar regelrechte, gedocumenteerde, zeer ernstige feiten… Feiten die keihard staan en met documenten zijn gestaafd.”

Strafzaak
Fundashon KFO vindt juist dat er meer dan voldoende bewijs is voor een strafzaak tegen de directeur van de CBCS. Ook laakte de stichting de houding van het Openbaar Ministerie. Die zou corruptie alleen selectief bestrijden en Tromp niet aan durven pakken.

pleitnota KFO vs Tromp

25 reacties op “‘Tromp is corrupt, voldoende bewijs voor strafzaak’”

 1. Alleen als men helemaal neutraal is, dus niets te maken heeft met een partij, e.d., geen oom, tante of familie heeft met zaken die spelen, dus onpartijdig is, kan men een opinie veilen. Als iemand een openbare functie bekleedt, wie dan ook, en verdenkt wordt van overtredingen te hebben begaan, moeten de overtredingen onpartijdig worden onderzocht. Eigenlijk moet een verdachte wettelijke bewijzen, zwart op wit, ter beschikking stellen

 2. @Ikke

  Helemaal eens.

 3. @ Hans Bleek

  Tromp is de schatkisbewaarder. Zonder hem zou de Centrale Bank allang in handen van vreemd tuig zijn gevallen en leeggeroofd zijn. Wat dacht je dat de reden van de “bezetting” van de PARKEERPLAATS vd bank was 2 jr geleden door WIELS EN EEN HANDJEVOL VAN 300 DEMONSTERENDE LIEDEN DIE VOOR EEN SOPI EN EEN BAK RIJST OP DE STONDEN T SCHREEUWEN..
  Ik denk dat je niet weet waar je het over hebt.

 4. Ik neem aan dat het 3-tal, Peppie, Kokkie en Kokkie geheel fijn op de naat zijn nof zijn ze wellicht gefabriceerd door een 3D printer., daar kun je namelijk van alles mee maken
  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaahhhhhhhhaaah
  Verdedigers van Dos Santos, MFK enz enz.
  Ik kom niet meer bij hier.

  LOL,LOL

 5. Een waar verhaal,ik had een bedrijf in Oost ? de belasting frouw had een rus aan de haak geslagen knape man zij zag er niet uit,kreeg 60 000,00 om hem in dienst te nemen zodat hij zijn papieren kreeg,laat een aap nu nooit leren klimmen,het hele leven zit van curruptie in elkaar,maar een ding is je mag nooit dit over je eigen volk doen (zakkenvullen)

 6. @ Poes,kijk er niet van op dat de geldwolven straks tol porten op de ring weg plaatsen.

 7. Beste mensen, ik heb een hekel aan ratvocaten, en als ze voor de MFK zijn zoals Peppie Sulvaran nog meer (hij en die enge Osepa waren er als eerste bij toen de politie bij Schotte binnenviel) maar dat Tromp met duistere zaakjes bezig is lijkt me wel duidelijk.

  Ondanks dat ik Peppie Sulvaran niet kan luchten steun ik hem in zijn strijd tegen Tromp.

 8. Geen helderzienden of knoeiers; gewoon corrupte geldwolven.

 9. @lokoloko, bloedscherp opgemerkt 🙂

  Leuke parodie van Fokke & Sukke in Caribisch NederlandL “Het is een feit dat er een gerucht is dat er een spook waard’

 10. @ lokoloko,zeer scherp op gemerkt die datum! maar je weet ook wel wat je met eeen copy apparaat kan doen TOCH alleen als je geen goede schooling heb gehad gaat het nog wel eens mis,trouwens ik geloof helemaal niet dat die advokaatjes hun diploma’s gehaald hebben op school, ja bij de briefenbus daar geloof ik wel in

 11. Pleitnota is gedateerd 9 januari 2013 en spreekt over de moord op Wiels, die in mei 2013 werd vermoord. Helderzienden, of gewoon knoeiers die advokaatjes spelen?

 12. Heel apart dat deze zaken eerst en exclusief in Papiamentstalige media verschijnen. Wellicht dat de lezers daar het onderscheid tussen verdachtmakingen en rechtspraak nog niet hebben ontdekt.

 13. Tromp en zijn central bank weigeren iedere vraag over de benoeming van Zus de Lannoy te beantwoorden.

  De aanstelling van een familielid van Tromp (1), zonder sollicitatieprocedure (2), die geen enkele bancaire ervaring heft (3) tegen een megasalaris (4).

  Voldoende red flags om Tromp met onmiddellijke ingang te schorsen. Maar ongetwijfeld wordt de raad van commissarissen bemand door Anthony Cijntje look-a-likes, Die in ruil voor een maandelijkse vette cheque alles door de vingers zien.

 14. Erg laf van deze “advocaat” om het zo te spelen, geruchten over iemand verspreiden waar men zich niet tegen verdedigen kan is ronduit stuitend, zoiets verwacht men van ongeletterden.

 15. Girobank schitterde gisteren door afwezigheid op de CIFA nieuwjaarsborrel, waar Eric Garcia normaal gesproken het hoogste word voert.

  Laf mannetje.

 16. Porko semper ta buska muraya blanku pa limpia su kurpa! Inosente te ora proba kulpabel.

 17. What about het Heeren-akkoord met Eric Garcia die door de Centrale Bank werd voorgedragen als toezichthouder op de in de problemen geraakte Girobank? Ridicuul, omdat Garcia juist verantwoordelijk was voor die problemen?

  Garcia enTromp hebben beiden een woning in Miami.

 18. John heeft gelijk er zit een ranzig luchtje aan Trompp.
  maar natuurlijk ook aan het advocatenkantoor van Peppie (even zonder kokkie).
  boefjes die elkaar via de rechter bestrijden???

 19. ikke denkt dat dhr. Tromp een sta in de weg is van veel mensen die met verkeerde zaken bezig zijn. Hier bij denk ik aan grote sommen geld overmaken naar het buitenland gaat niet zonder toestemming van de Centrale Bank. Ik ben blij dat de Centrale Bank nooit in de handen van GS en aanhang is terecht gekomen en Tromp stand heeft gehouden onder alle druk.

  Een onderzoek over de gang van zaken binnen de Centrale Bank en over diverse aantijgiingen is niet verkeerd. Maar laten dan ook de dienstreizen naar Zwiteserland tussen 2010 en 2012 van mensen met een diplomaten paspoort onderzoeken.

 20. De Centrale Bank en Zus de Lanoy zelf hebben haar benoeming altijd stil gehouden, terwijl je normaal gesproken wanneer je een topfunctionaris benoemt (en dat is toch iemand die een jaarsalaris van 300,000 verdient, nee niet verdient maar ontvangt?) daar de publiciteit mee zoekt. Dat geeft al aan dat haar benoeming in strijd is met alle regels van good corporate governance. En dat terwijl de Centrale Bank zelf als toezichthouder de corporate governance van finaciele instellingen controleert! Hoe geloofwaardig ben je nog als je als Centrale Bank zelf die regels aan je laars lapt!

  Het probleem van de Centrale Bank is dat zij zichzelf boven de samenleving en buiten alle toezicht hebben geplaatst, en dan ga je op een gegeven moment aan eigen arrogantie en ijdelheid tenonder. Tromp is daarvan het levende voorbeeld.

 21. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een rectificatieverzoekschrift aan het gerecht wordt gebruikt om Tromp nog verder te belasteren. En dat het wrakingscircus door duo S&P van vorige week mbt rechter Mijnsen strategisch en getimed te media is gezet, wetende dat rechters zich niet in het openbaar kunnen verdedigen, maar om andere rechters alvast te waarschuwen wat hen te wachten staat in de media, indien ze ook maar 1 foutje maken of een zwaar vonnis vellen in bovenhavige zaak .

  En verder beogen het OM via de media te dwingen alsnog een strafzaak tegen Tromp te beginnen. Slim? Ja. Laag bij de grond? Ook. Hopelijk wordt deze strategie niet beloond.

  Als het OM zelfstandig vindt dat er een strafrechtelijk onderzoek moet worden opgestart dan denk ik wel dat dat een gezonde zaak is.

 22. 27oktober 2012 zie onderstaande bericht:

  Minister van Financiën Jose Jardim en zijn collega uit Sint Maarten Roland Tuitt zijn gezamenlijk overeengekomen een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het functioneren van de bank.
  Om er zeker van te zijn dat het onderzoek onafhankelijk is, wordt de Nederlandse Bank gevraagd het bereik van het onderzoek op te stellen, oftewel de Terms of Reference.Ook stelt de Nederlandse Bank een lijst op van internationaal erkende bureaus die in aanmerking komen het onderzoek uit te voeren. Met de ondertekening van de verklaring hopen de ministers dat er een begin wordt gemaakt aan de normalisering van de relaties met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

 23. Er is toch een onafhankelijke onderzoek ingesteld naar Tromp? op 27 okotber 2012

  Minister van Financiën Jose Jardim en zijn collega uit Sint Maarten Roland Tuitt zijn gezamenlijk overeengekomen een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het functioneren van de bank.
  Om er zeker van te zijn dat het onderzoek onafhankelijk is, wordt de Nederlandse Bank gevraagd het bereik van het onderzoek op te stellen, oftewel de Terms of Reference.Ook stelt de Nederlandse Bank een lijst op van internationaal erkende bureaus die in aanmerking komen het onderzoek uit te voeren. Met de ondertekening van de verklaring hopen de ministers dat er een begin wordt gemaakt aan de normalisering van de relaties met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

  Waarom gaat men niet vragen wat hier de uitkomst van is!

 24. Over het bovenstaande heb ik geen mening, maar Tromp heeft wel een heel bedenkelijke rol gespeeld bij de benoeming van Zus de Lannooy bij de centrale bank.

  Dat is gegaan zonder een sollicitatieprocedure waarbij Zus, zonder enige bankervaring een baan aangeboden kreeg met een salaris van meer dan 25,000 per maand.

  En dan blijkt Zus ook nog eens familie van Tromp te zijn.

  Peppie Sulbaran is een MFK aanhanger en heeft dus geen enkel besef van integriteit, maar het zou niettemin goed zijn als hij als advocaat de benoeming van Zus de Lannooy eens onder de loep nam en Tromp zou kunnen dwingen tot het bieden van openheid daarover.
  Kritische vragen hierover beantwoord Tromp niet, dus deze benoeming stinkt aan alle kanten.

 25. Sulvaran en Peterson, advocaten van de Duivel.. Hebben voor heel veel geld de MFK maffia regering verdedigt. Durven ondanks al het bewijs geen rechtzaak aan te spannen tegen Tromp. Ze steunen de MFk regering die met publieke gelden hun verkiezingscampagnes voerden..
  Deze mensen dienen net al Terry Hernandez worden verwijderd.. en stil blijven