ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag stelt Timo Brouwer van milieuorganisatie Green Force dat de politie op moeten treden tegen vuurwerkoverlast na 2 januari.

Het is inmiddels 9 januari en nog steeds wordt er met regelmaat vuurwerk afgestoken. Ik vind dat onbegrijpelijk. De politie moet harder optreden tegen mensen die vuurwerk afsteken na 2 januari.

Vuurwerk is bedoeld om afscheid te nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar in te luiden (in sommige tradities om kwade geesten te verjagen). Volgens de centrale bewakingsdienst SKS mag vuurwerk alleen afgestoken worden tot 2 januari. De mensen die zeven dagen daarna nog vuurwerk afsteken, zijn dus illegaal bezig.

Daarnaast maakt ik me ook zorgen over de overlast voor dieren. Ieder jaar raken dieren verdwaald, bang en/of ziek van de stress die dit feest met zich mee brengt. Vele diereneigenaren zouden het heel fijn vinden als vuurwerk helemaal afgeschaft wordt of daadwerkelijk beperkt wordt tot de periode waarop dit eigenlijk is toegestaan.

Het probleem kan worden opgelost door hard en doelmatig optreden van de politie na 2 januari. Dit bijvoorbeeld door patrouilles in Banda Riba, Salinja en een aantal andere gebieden.

Ik ben persoonlijk niet tegen het vieren van Oud en Nieuw, maar er is een groep mensen die het verpest voor anderen door alle dierenleed, straatafval en geluidsoverlast. Ik stel daarom het volgende voor om de vuurwerkoverlast na 2 januari te beperken:

-Vuurwerk mag alleen verkocht worden op 30 en 31 december.
-Vuurwerk mag alleen afgestoken worden vanaf 23.00 uur op 31 december tot 1 januari 06.00 uur (dan is het nog te overzien met de dieren en wordt het overlast beperkt tot een minimum).
-Boetes geven van 200 gulden per overtreding, inbeslagname van het vuurwerk en een taakstraf van het schoonvegen van alle vuurwerkresten in zijn/haar straat op 1 januari.
-Het verbieden van vuurwerk in woonwijken en slechts toestaan op door de regering aangewezen pleinen. Zo kan de lichtshow worden beperkt tot geconcentreerde gebieden waar iedereen zijn vreugde kan delen met anderen.

13 reacties op “Ingezonden: ‘Politie treedt niet op tegen vuurwerkoverlast’”

 1. Las net dit ingezonden stuk. Dacht direct “dat moet wel een Nederlander zijn”. Hier in Nederland hoor je dezelfde zeurderige commentaren. Alsof de wereld beter af is als je nooit meer een vuurwerk knalletje hoort.

  Het leven is zo kort, have fun en stop met zeuren.

 2. @blablabla
  Wat een ieder in hun ‘eigen’ land doet, is hun zaak. Niet de jouwe. Ik als YDK, ben fel tegen vele zaken op Curacao, laten we dat maar eerst voorop stellen.
  Maar jij schreeuwt wel erg hard naar een ander in hun eigen land zeg! Als het je daar niet bevalt, dan kun je er ook voor kiezen om jouw spullen te pakken en opsodemieteren. Vind je zelf niet? Je komt zielsgelukkig over. Wat doe je daar nog?
  Om jou eigen woorden te gebruiken: ‘Kom eens uit dat slaafs gedrag en neem ook eens wat initiatief. Niemand houdt je tegen, ook niet de YDK.’

 3. Geachte , blablabla
  Als vroeger zwaaien de Nederlandse vlag op Curaçao .
  Dan heb ik wel een begrip voor u dat Curaçaoënaars kunnen een Nederlander niet klachten .
  Maar nu in deze tijd hebben Curaçaoënaars hun eigen vlag .
  Dus nu kunnen we beter in onze eigen eiland iets zeggen en ook onze cultuur beschermen zonder dat een Nederlander kunnen iets pretenderen of iets zeggen .
  Net als een Nederlander speelt bas in Nederland op allochtonen .
  Kunnen Curaçaoënaars ook bas spelen in Curaçao op Nederlanders

 4. @GACHI

  En nog eens iets. Weet je waarom in jouw ogen Nederlanders zoveel klagen? Omdat mensen zoals jij zelf nooit eens het initiatief nemen om zelf iets te gaan verbeteren aan dit eiland. Kom eens uit dat slaafse gedrag en neem ook eens wat initiatief. Niemand houdt je tegen, ook niet de Nederlanders. Geen initiatief van jullie uit = wachten tot anderen hiermee komen = passief gedrag. Zoek maar op wat dat betekent.

 5. @ GACHI

  Omdat sommige van jullie regels ronduit zuigen. Zie je dat zelf niet in? Dieren hebben daar last van. Dat vind jij niet erg zeker? heb jij er ook een hond in zo’n kooitje die jij slaat ofzo? Bovendien moet je ook weer niet blijven zeuren over het Nederland/ Curacao gedoe. Maak dan zelf wat betere regels!! Maar dat doe je niet he… alleen maar zeuren over Nederlanders. Dat kun je wel.

 6. Ik blijf het raar vinden hoe Nederlanders over alles op Curacao klagen, maar toch komen ze nog steeds in grote mate hierheen.
  Wij moeten ons aanpassen aan het cultuur in Nederland, maar Nederlanders willen hier van alles aan ons cultuur veranderen. Van aanpassen willen ze niks horen.

  P.S. En ik zie genoeg Nederlanders die zich hier niet aan de regels houden terwijl ze dat in NEderland wel doen.
  Bijv door rood rijden. Ik zie elke dag wel 3 door rood rijden

 7. Vuurwerk afschaffen en her en der vuurwerk shows houden over een aantal dagen.
  Hoort lawaai wel of niet bij een cultuur, regels zijn regels en iedereen dient zich daaraan te houden.
  Wij YDK hebben altijd weer een excuus om: vuil op straat te dumpen, rijden met een gsm in de hand, door rood licht rijden, vuurwerk af te steken buiten de afgesproken tijden, enz. enz. Dit heeft niets te maken met cultuur. WIJ YDK hebben daar zelf een cultuur van GEMAAKT en hebben ook het lef om dat met een grote bek te verdedigen ook. Iets om trots op te zijn?

  Aan onze oude YDK kun je zien dat ‘porko-gedrag’ helemaal niets te maken heeft met cultuur. ‘Porko-gedrag’ is op Curacao ontstaan door de jaren ’50’ generatie. En daar mogen we ons best voor schamen!!

 8. liever overlast van vuurwerk dan pistool schoten… dus inzender doe oordoppen op en ga naar bed. koekwaus

 9. Helemaal mee eens!! Als we ons niet kunnen gedragen en niet met deze dingen om kunnen gaan, moeten er maatregelen genomen worden!

 10. Jullie weten toch dat vuurwerk en veel lawaai maken bij onze cultuur hoort. Hier moet je niet over zeuren ennne je voorstel is wel heel erg nederlandse regeltjes ga maar terug. Let op dat zullen de reacties in deze topic gaan worden. Je hebt gelijk het moet een keer ophouden 1 begint en de volgende denkt die van mij knalt harder en de volgende knalt nog harder enz enz. Echt macho gedraag klein p..mieltje moet worden gecompenseerd met een grote auto of moter, veel goud, pistool, grote bek en vuurwerk.

 11. Dan doe ik met je mee en concentreer me op alle bestuurders die met de telefoon bezig zijn.
  Een kennis van mij kan zich dan bezig gaan houden met alle scooter-, motor of quad rijders die zich of niet aan de regels houden of geen helm op hebben (niet voor Quad).
  Ik zie een huis met zwembad al tegemoet.

 12. Hard en doelmatig optreden Politie? Timo gaat het wel goed met jou?

  Ik heb echt niet de politie gebeld omdat er vuurwerk wordt afgestoken omdat ze toch niet komen. Daarnaast heb ik zelf als kind ook genoten van het vuurwerk afsteken. Ik heb ook honden en hen pillen gegeven zodat ze rustig bleven. Afschaffen en paar vuurwerk shows verdeeld over het eiland met oud & nieuw zal fantastisch zijn (sponsoring bedrijven).

  Het blijft altijd een dubbel gevoel maar het vuurwerk hier op Curaçao zijn echt zeer harde knallers….vergeleken met Nederland. Als je in Nederland zulke knallers hoort is het illegaal.

 13. Waar treedt de politie hier wel tegen op?

  Ik zeg graag mijn baan op als ik auto’s die door rood licht of veel te hard rijden mag gaan bekeuren en 10% van de door mij uitgedeelde boetes mag houden.

  En dan hoef ikl nog maar halve dagen te werken.