coca theeCURAÇAO – De Boliviaanse president Evo Morales wil als nieuwbakken voorzitter van de Groep van 77 – een losse coalitie van ontwikkelingslanden – het platform gebruiken om cocabladeren, het basisingrediënt van cocaïne, te legaliseren. Dat heeft hij gisteren op een persconferentie gezegd.

Morales zei ook dat hij als G-77-voorzitter vrede en harmonie met de natuur wil bevorderen, af wil van monarchieën en economische hiërarchieën en sociale uitgaven wil bevorderen in plaats van het oppotten van rijkdom. Met gepaste trots zei hij dat vorig jaar erkenning is bewerkstelligd voor de traditionele consumptie van cocabladeren. In landen in en rond de Andes wordt vooral op de bladeren gekauwd om hoogteziekte te verminderen.

Anti-drugsakkoord
In 2011 trok Bolivia zich terug uit de anti-drugsakkoord van de Conventie van Wenen, maar vorig jaar keerde het land terug op voorwaarde dat het kauwen van cocabladeren niet wordt vervolgd. Bolivia beschouwt dat als een internationale erkenning van de legaliteit van het traditionele sociale gebruik van cocabladeren. “Onze volgende taak is het verwijderen van het cocablad van de lijst van verboden middelen”, zei Morales. “Cocaïne, waarvoor het cocablad wordt gebruikt, blijft natuurlijk illegaal.”

Traditioneel gebruik
Bolivia is na Peru en Colombia de grootste teler van cocabladeren ter wereld. Meer dan veertigduizend Bolivianen zijn afhankelijk van de cocateelt voor hun levensonderhoud en het draagt volgens de Verenigde Naties ongeveer 1,5 procent bij aan de Boliviaanse economie. Uit een studie van de Europese Unie bleek vorig jaar dat 58 procent van de cocabladeren voor traditioneel gebruik is, wat betekent dat de rest tot cocaïne wordt verwerkt.

© Novum

3 reacties op “President Bolivia wil legalisering cocablad”

 1. Indianen komen oorspronkelijk uit Bolivia .
  En cocaïnebladeren is een soort geneesmiddelen van Indianen .
  En nog steeds wonen de meeste Indianenstam in Bolivia .
  En door hun cultuur kunnen ze bepalen voor hun geneesmiddelen .
  Dus onze buitenlanders moeten wel de Indiaanse cultuur en de Wet van Bolivia respecteren

 2. Legaliseren cocabladen en daarna een hoge muren om het land heen bouwen!!

 3. Ik ben voor!