ziektekostenCURAÇAO – Voor het eerst is in Noord-Amerika iemand overleden aan de vogelgriep. In Canada stierf iemand die met symptomen van het H5N1-virus was teruggekomen van een reis naar China. Volgens minister van volksgezondheid Rona Ambrose is er geen risico voor de volksgezondheid in Canada.

Het slachtoffer begon zich volgens de Canadese autoriteiten ziek te voelen op een vlucht van Beijing naar Canada op 27 december. Het is het eerste H5N1-geval in Beijing en de China heeft een onderzoek ingesteld. Het slachtoffer had alleen een bezoek gebracht aan Beijing en ging daar niet naar boerderijen of markten.

Aantal gevallen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds half december 648 gevallen van vogelgriep vastgesteld, voornamelijk in Azië. Daarvan waren 384 infecties fataal.

Voorzichtig
Deskundigen zijn voorzichtig als het aankomt op het vogelgriepvirus bij mensen. Het H5N1-virus is lastig aan te pakken. De meeste infecties bij mensen worden in verband gebracht met geïnfecteerd gevogelte, maar wetenschappers vrezen dat het virus kan muteren, zich vervolgens snel onder mensen verspreidt en een pandemie veroorzaakt.

© Novum

www.versgeperst.com