• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

MugCURAÇAO – De kans op het chikungunya-virus op Curacao wordt steeds groter nu het virus in omringende landen steeds vaker voorkomt. Dat zegt entomoloog Gisette Seferina tegen Radio Hoyer 2. Ze pleit nog niet voor een reisverbod voor besmette mensen, maar raadt de overheid wel aan maatregelen te nemen.

Op Sint Maarten zijn intussen 89 besmette gevallen met het chikungunya-virus bekend. Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt en wordt overgebracht door de Aedes Aegypti-mug. Het virus is vergelijkbaar met het denguevirus, maar is in tegenstelling tot het denguevirus niet dodelijk. Groot verschil is dat het herstel weken in beslag kan nemen en sommige oudere patiënten kunnen enkele jaren last blijven houden van stijfheid en pijn in hun gewrichten.

Voorzorgsmaatregelen
Seferina raadt mensen die naar bijvoorbeeld Sint Maarten reizen aan om extra voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen, waaronder het dragen van lange mouwen en lange broeken. Met name na zonsondergang moeten mensen extra oppassen, zegt de entomoloog. Verder raadt ze de overheid van Curaçao aan om voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat de stand van zaken op ons eiland is, weet ze niet.

Seferina geeft antwoord op de vraag of het chikungunya-virus minder gevaarlijk is dan het denguevirus.

2 reacties op “‘Grote kans op chikungunya-virus op Curaçao’”

  1. Kunnen we met die mug geen afspraak maken over de tijden, dat er wel en niet gestoken mag worden:-)

  2. Huh? NA zonsondergang voorzichtig zijn??
    De Aedes Aegypti-mug staat er juist om bekend overdag te steken, met name tegen zonsondergang.