ColombiaansevlagCURAÇAO – FARC-lid Tanja Nijmeijer, betrokken bij de vredesbesprekingen, wil een onderzoekscommissie. Die commissie moet het gedrag van alle betrokken partijen in Colombia onderzoeken. Dat zegt ze in de Groene Amsterdammer. Nijmeijer erkent dat ook de FARC ‘onterechte slachtoffers’ heeft gemaakt.

Volgens Nijmeijer moet ‘voor echte vrede de waarheid boven tafel komen. Als zo’n ‘waarheidscommissie er niet komt, wordt het volgens Nijmeijer ‘heel moeilijk’ om een verzoeningsproces in gang te zetten. De 35-jarige Nederlandse is bereid tot persoonlijk grote offers, zegt ze. “Als ik de gevangenis in moet en dat tot resultaat zou hebben dat er in Colombia meer onderwijs zou zijn, dat mensen te eten zouden hebben en een dak boven hun hoofd zouden krijgen, dan met alle plezier. Desnoods voor tachtig jaar”. Sinds een jaar onderhandelt FARC met de regering over vrede.

Cocaïnehandel
Nijmeijer liet zich ook uit over het gewelddadige imago van FARC. “De visie op de FARC kan veranderen. Nelson Mandela werd tot 2008 ook gezien als een terrorist”. Over de vermeende betrokkenheid van de organisatie bij cocaïnehandel zei ze: “Inderdaad, we innen belasting over geproduceerde coca. We verbieden de plaatselijke bevolking niet om coca te produceren, omdat we weten dat het een bron van inkomsten is, maar we zeggen wel tegen ze dat ze ook voedingsgewassen als yucca en bakbananen moeten produceren. Ik denk niet dat een gemiddelde drugsbende zoiets zou doen.”

Interview
Nijmeijer gaf een vier uur durend interview aan het weekblad. Eerder plaatste ze daar al een opiniestuk.

www.versgeperst.com