mike francoCURAÇAO – Statenvoorzitter Mike Franco wil dat er een integriteitsnorm komt. Dat stelde hij in zijn welkomstwoord tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). “Gezamenlijk moeten wij een norm creëren voor integriteit, die geldt voor het hele Koninkrijk”, aldus Franco.

Franco benadrukte hierbij dat de autonomie van de afzonderlijke landen wel overeind dient te blijven.

Bevordering integriteit
De Statenvoorzitter sprak tijdens de opening van het overleg onder andere over de intense politieke ontwikkelingen, die zich in een kort tijdsbestek hebben afgespeeld. Ook maakte hij kenbaar dat er er vanuit Curaçao al een hoeksteen is aangedragen ter bevordering van integriteit van het bestuur. De Landsverordening Integriteit Kandidaat Ministers, ook wel bekend als de ‘Lei di Screening’ (Screeningswet). Deze wet kan volgens Franco als aanknopingspunt dienen in het overleg.

Economische ontwikkelingen
Naast een integriteitsnorm moeten er volgens Franco ook meer kansen worden benut om samen de economie te stimuleren. “Het uiteindelijke doel van al die ontwikkelingen  is dat de bevolkingen die hebben moeten inboeten, op termijn (met de verwachte economische groei) er beter van te worden”, aldus de Statenvoorzitter.

10 reacties op “‘Integriteitsnorm binnen het Koninkrijk’”

 1. Die Franco ! Een conference over integriteit ?!?!?! In tijden niet zó gelachen !!!!!

 2. Franco is toch ook een beetje losgezongen van de werkelijkheid.
  “…vanuit Curaçao al een hoeksteen is aangedragen ter bevordering van integriteit van het bestuur….” Is de man ziende blind?

  Integriteit is meer dan regeltjes.

  1. Integriteit is: snappen dat je geen kleding koopt met de creditcard van de zaak (Affaire Jasjes), OOK als er geen regel was die dat verbood.
  2. Integriteit is: geen baantje ritselen bij Selikor en de salarissen via de rechter laten terugvorderen (Affaire Jasjes, Selikor).
  3. Integriteit is: zorgen dat je familie niet verdacht kan worden van baantjessnoeperij (Affaires Tara Asjes).
  4. Integriteit is: je als Statenlid niet laten benoemen als sectordirecteur, terwijl je nooit van plan bent er te gaan zitten, maar wel het salaris vangt (Affaire Asjes-Daal).
  5. Integriteit is: gevolg geven aan rechterlijke uitspraken (Diverse Affaires, diverse ministers).
  6. Integriteit is: je minister van Justitie niet laten ingrijpen in rechtszaken (Affaire PS minister Wilsoe ten bate van Dos Santos).
  7. Integriteit is: Niet sjoemelen met je CV (Affaire Marvelyne Wiels, Asjes)
  8. Integriteit is: Als Statenlid openbaarheid geven aan het volk over al je inkomstenbronnen, dubbel als ambtenaar, dubbel als ISLA employee etc, om alle belangenverstrengeling te voorkomen.

  Curacao stelt deze “hoekstenen van integriteit” ter beschikking van alle landen van het Koninkrijk. Ze kunnen er hun voordeel meedoen, maar ik ben bang dat ze er hun achterdeel mee doen.

  Of bedoelen we dat we dit pas gaan snappen als er een Koninkrijksregel komt? Gadver…

 3. Er zit op dit moment een persoon in de staten welke verdacht wordt van onder andere witwas praktijken. Begin daar eens mee Franco, dat zou je een stuk geloofwaardiheid opleveren als je daar eens wat regels voor zou opzetten.
  Die regels dat is hier nodig, elders in een zichzelf respecterende democratie daar trekken dit soort mensen zich hangende een stafrechterlijk onderzoek zelf al terug.

 4. “Intergiteitsnorm” wat een raar begrip. Integriteit zit in een mens of niet. Je kunt net zo min “een beetje integer” zijn , als “een beetje zwanger”

 5. “Praten en doen”, op Curacao zijn ze HEEL goed in één van die twee…..!

 6. Integriteit begint met het individu………………niet met een stuk papier.

 7. eerst de maffia verjagen uit de politiek en liefst van het eiland af.
  zowel curacao als sint maarten worden geregeerd door maffia figuren.
  De politie moet integer worden en ook het OM moet bepaalde figuren aan durven te gaan pakken.
  Nu loopt het tuig als Schotte, Cooper en Jamallodin vrij rond.
  iedereen weet dat ze miljoenen hebben verdient met hun politieke spelletjes.

 8. Mooie politieke prietpraat van Franco. Waarom een ‘koninkrijksnorm’? Op die manier kan je er nog jaren lang over praten voordat alle landen van ons koninkrijk het er mee eens zijn. Gewoon beginnen op Curacao, maar ja, dat is wel lastig natuurlijk! Want dan moet je al je familieleden en vriendjes corrigeren.

 9. Daar zal onze reforma-dwerg en consorten niet blij mee zijn.

 10. Franco, Begin maar alvast in Curacao.. Geen statenleden met belastingschulden, of verdacht zijn in corruptie schandalen of die zich laten plaatsen op dure overheidsbaantjes