ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Arthur Donker zijn mening over SMOC. De milieuorganisatie heeft een prijs uit 2007 teruggegeven toen de Isla hem dit jaar kreeg.

Vanmorgen kreeg ik de press release die SMOC naar de media heeft gestuurd waarin ze de prijs die ze van Radio Hoyer, de Rayo di Solo, terug geven omdat ze vinden dat de Radio Hoyer fout was in het geven van een Rayo di Solo aan de raffinaderij, een prijs die gegeven wordt aan mensen of bedrijven die zich voor de gemeenschap hebben ingezet.

De raffinaderij die al jarenlang de mensen die onder de rook wonen dagelijks aan het vergiftigen zijn, krijgen een prijs omdat ze met een zak geld gestrooid hebben en tegelijkertijd geef je SMOC die al tien jaar tegen diezelfde raffinaderij vecht, en opkomt voor de bewoners, onder de rook dezelfde prijs.

Toen ik dat hoorde was het eerste waar ik aan dacht was: ik zou die prijs teruggeven. Het is een belediging voor de families van de achttien doden per jaar en de mensen die allemaal aan longziektes lijden dankzij de raffinaderij. Ik ben blij dat ze dat vandaag doen want ooit was het een eer om die prijs te krijgen, maar door die aan de raffinaderij te geven heeft die prijs totaal geen waarde meer. Om je eerlijk te zeggen: ik zou het voor geen goud willen hebben.

De grootste vervuiler van het eiland wordt beloond, en nu helemaal want ze hebben nou aangekondigd dat ze voor een paar miljoen de kerken gaan opknappen. Waarom? Het is een public relations-truc omdat 80% van de bevolking (op papier) katholiek is en natuurlijk nam de bisschop het geld graag aan, maar vergeet de Isla erbij te zeggen dat een paar keer per jaar 3000 schoolkinderen van de katholieke scholen onder de wind van de raffinaderij naar huis gestuurd worden vanwege de stank en de ziekmakende rook. Dus diezelfde katholieke kerk offert ook onze kinderen op om een zak geld te krijgen zodat ze de kerken kunnen opknappen. Hoe hypocriet kan je zijn?

SMOC heeft laten zien dat ze ruggengraat hebben, balls of brass, door die prijs terug te geven. Daar kunnen een paar politici heel wat van leren. Als we het geval van mevrouw Wiels nemen, en de slappe houding van de heren Asjes en Rosaria: die twee hebben een hele andere betekenis gegeven aan het woord watjes. Ruggengraat staat niet in hun woordenboek en dat gaat hen een hoop kosten. Alle geloofwaardigheid is weg en nu staat Curaçao in Nederland bekend als ritseleiland: alles is te fiksen daar, zelfs een ongeloofwaardig cv!

En met deze mensen willen we de oorlog winnen? Wij schreeuwen dat we onafhankelijk willen zijn. ‘Nos Mes Por’, en we willen de makamba’s in bodybags terug sturen. Nu vragen we zelf weer om hulp want we kunnen het duidelijk niet zelf en vragen diezelfde makamba’s hulp om onze criminaliteit terug te dringen. We kunnen niet eens tegen de raffinaderij zeggen dat ze de punten in hun leasecontract moeten nakomen en zich moeten houden aan regels die overal ter wereld gelden.

We durven ze niets te zeggen want anders kunnen we niet in hun privévliegtuig naar Cuba vliegen of schoonmaakcontracten krijgen op de raffinaderij of dure kerstpaketten meer krijgen, dus laten we die achttien doden per jaar maar op de koop toe nemen en hen een Rayo di Solo-prijs geven. Ik blijf lachen op deze klip want deze stunt heeft Radio Hoyer hun nek gekost. Het gaat al niet zo goed in de radiowereld en nu raken ze meer luisteraars en adverteerders kwijt met deze stomme zet!

9 reacties op “Ingezonden: ‘SMOC toont ruggengraat’”

 1. Volgend jaar de prijs maar naar Koraal Tabak, waar elke dag vuilnis wordt verbrand? Waar de wijde omgeving tegen de avond de ramen en deuren moet sluiten om niet totaal vergiftigd te worden. Waar een overheid natuurlijk (!) niets aan doet.

 2. Goed geformuleerd, Arthur Donker. Helemaal mee eens!

 3. Bravo, heer Donker: de spijker op z’n kop!

 4. Mooi zo SMOC, jullie hebben tenminste een goeie ruggengraat.
  Voor onze kerk geld slechts dat geld nooit stinkt, waar het ook vandaan komt,
  Ze zullen het wel weer op de een of andere manier recht (proberen te) praten.
  Ik hoop dat alle andere personen of bedrijven die een prijs van radio Hoyer
  hebben gekregen die massaal terug sturen en dat de bisschop zo slim is
  dat hij het smeergeld zo snel per ommegaande terug stort.

 5. Dat SMOC een ruggegraat heeft, weten we al jaren. Ik hoop dat de stichting ook een lange adem heeft.

 6. Reactie op Hoyer website:
  LS: Bij deze wil ik u mijn diepe teleurstelling mededelen over het toekennen van een prijs aan de ISLA raffinaderij. Wat mij betreft ondergraaft u hiermee alle jaren dat u deze prijs heeft uitgereikt. Elke ochtend luister ik naar uw station als ik de kinderen naar school breng. Vanmorgen vroeg mijn zoon van 15 mij waarom ik nog naar Hoyer luisterde, wetende van mijn ongeloof. Ik veranderde van kanaal. Misschien zal ik tzt wel weer de Hoyer’s vinden maar op dit moment maakt uw prijsuitrijking mij bijna net zo misselijk als de stank waarin wij, onder de rook, ons regelmatig bevinden.

 7. +1 Voor Smoc !!

  Het is niets meer dan voorbeitelen van de isla om maar positief gevonden te worden opdat de raffinaderij domweg in de huidige vorm kan doorgaan na 2019. Daarbij geholpen door Hoyer en de acceptatie van fondsen door de kerken en zo. De isla timmert opvallend hard aan de weg op het ogenblik

  31 Dec -13 was de deadline die de regering had gesteld om vanuit Venezuela te vernemen wat de bedoeling is met de raffinaderij, echter niets geen geluid van onze olieburen viel er te bespeuren.

 8. Laat in navolging van SMOC alle studenten die een bul hebben behaald aan de Venezuelaanse universiteit in het WTC deze bul ook teruggeven, omdat de universiteit op het idiote idee kwam om Gerrit Schotte (MAVO 2) een doctorstitel te geven.

 9. Ben het helemaal met Arthur Donkers en de SMOC eens, bewoners van Curacao worden straal voor de gek gehouden. Gezondheid, schone lucht is het belangrijkste wat er is. Wat heb je straks aan een mooie kerk als er geen mensen meer inzitten.
  Radio Hoyer moet zich ook schamen.