SMOCCURAÇAO – Milieuorganisatie SMOC geeft de Rayo di Solo terug aan Radio Hoyer. Dat laat voorzitter Peter van Leeuwen weten. SMOC is boos omdat de prijs dit jaar naar de Isla gaat. In 2007 ontving SMOC de prijs, die bedoeld is voor mensen of organisaties die een positieve bijdrage leveren.

Dit jaar gaat de Solo di Oro, een soortgelijke prijs, naar de Isla-raffinaderij vanwege de sociale projecten waar het bedrijf in investeert. Dat veroorzaakte veel beroering. Onder meer schrijver Arthur Donker maakte zich boos in een column.

Verbijstering
Van Leeuwen: “De prijs was een stimulans om verder te gaan met ons vrijwilligerswerk om de zeer ernstige milieuverontreiniging door Refineria Isla terug te dringen. Met verbijstering hebben wij dan ook uit de media vernomen dat u onlangs een zelfde soort prijs van Radio Hoyer, de Solo di Oro, heeft uitgereikt aan Refineria Isla, voor haar goede werk op sociaal gebied, en haar filosofie ‘iets terug te doen met hart voor onze gemeenschap’. Nota bene ter viering van het 60-jarig bestaan van Radio Hoyer. Wat ons betreft is dat jubileum hiermee helaas omlijst met een diepzwarte rand. Als er namelijk één bedrijf op het eiland is dat niet sociaal is, dan is het Refineria Isla wel.”

‘Sociale’ miljoenen
De door de raffinaderij geïnvesteerde miljoenen zijn volgens SMOC verdiend ten koste van de gemeenschap. SMOC: “Had Refineria Isla diezelfde ‘sociale’ miljoenen in de raffinaderij zelf geïnvesteerd, zoals in 1994 is overeengekomen en vastgelegd in haar leasecontract, dan zouden de bewoners onder de rook niet stelselmatig worden blootgesteld aan kankerverwekkende, ziekmakende dampen die niet alleen de verouderde normen van haar eigen vergunning overschrijden maar nog veel sterker de gezondheidsnormen van de World Health Organization (WHO) voor in ieder geval zwaveldioxide en fijnstof.”

Bloedgeld
Volgens Van Leeuwen probeert de Isla met het geld de milieuverontreiniging en de negatieve publiciteit af te kopen. Volgens wetenschappelijk onderzoek vallen er jaarlijks minimaal achttien vroegtijdige doden door de vervuiling en “moeten duizenden inwoners een kostbaar beroep doen op de verzorgingsstaat. Los van de financiële lasten die hiermee gemoeid zijn voor Curaçao (en dus voor ons allen) is het onbegrijpelijk dat het betalen van bloedgeld als “ sociaal” wordt bestempeld.”

 

18 reacties op “SMOC geeft Rayo di Solo terug vanwege onderscheiding Isla”

 1. Is het niet zo dat de Curaçaose overheid de raffinaderij verhuurd heeft aan de PDVSA?
  Wie is dan verantwoordelijk voor het onderhoud?
  Als je een huis huurt is het toch normaal dat de verhuurder zorgt voor onderhoud?
  Wat de solo di oro daar dus mee te maken heeft is mij niet duidelijk die is verstrekt op grond van donaties etc tbv de bevolking.
  De SMOC moet dus Radio Hoyer niet aanvallen maar de Curaçaose overheid. (Maar daar vangen ze telkens bot en richten hun frustraties dan maar naar een lokaal radiostation.)
  Beetje kinderachtig.

 2. @ Radioterie. Radio Dolfijn (dat een MFK station is geworden).

  Radio MAS ook. Nog even en Schotte heeft de hele radioterie in handen.

 3. vanwaar deze gulle gaven aan diverse organisaties.

  of te wel hoe speel je de bevolking uit tegen, juist hangende het onderzoek van Defensie is het het onderzoek over de uitstoot van de ISLA een koninkriks zaak geworden.

  ISLA doet het nu mooi weer spelen, zodat ze de bevolking kan mobiliseren als het rapport van defensie te negatief is en ze dan kunnen zeggen ach het is Nederland weer.

  Nu we toch even hebben over de ISLA, hangende de uitspraak over de oliespil waar een welles en nietes spelletje word gespeeld wie verantwoordelijk daarvoor is.
  Vraag ik me als onze overheid wel goed toezicht houd over wat er nu aan ruwe olie binnenkomt en wat er uitgaat.

  worden wij willen en wetens bedonderd door de ISLA.
  Er moet toch een boekhouding zijn van er is 100 ton olie binnen gekomen en gezien het proces houden we 80 ton over. Wie houd deze boekhouding bij wie controleert dat er zoveel binnenkomt en niet meer. invoer rechten zullen toch betaalt moeten worden.
  Ergo toen er een oliespil was kan ISLA melden er was 100 ton geleverd en er zat 100 ton in de opslag tanks , zo niet dan is er fraude gepleegd of meineed.

 4. @ edgar
  De raffinaderij moderniseren, zoals destijds was afgesproken, dat zou pas wat extra banen opleveren

  Als je heb geen kennis van de Operationele Modus van een Raffinaderij
  Dan is het heel erg moeilijk om een baan te krijgen in die Raffinaderij.
  Technische Scholen moet alweer geopend worden .
  Om te gaan functioneren volgens de Operationele Modus van Raffinaderij Isla.
  Net als vroeger , in die tijd van Raffinaderij SHELL

 5. Triest, na Radio Dolfijn (dat een MFK station is geworden) heeft nu ook Radio Hoyer zijn journalistieke onafhankelijkheid opgegeven. Of moet ik zeggen verkocht?

  Welke pastechi zouden ze hebben gehad van de Isla?

 6. Radio Hoyer is verpolitiekt ! Sluiten die spreekbuis van de criminelen!

 7. Bravo SMOC!

  Overigens, ik heb begrepen dat na de Curacaose regering (opknappen Knip-strand) en Radio Hoyer nu ook de R.K. Kerk op Curacao (donatie voor opknappen kerken) haar dertig zilverlingen aan bloedgeld van ISLA bijeen heeft gegrabbeld. Hoe diep kun je zakken?

 8. Ik ben zo benieuwd naar de reactie van mevr. Hoyer. Heeft de redactie van VP al een telefoontje gepleegd?

 9. @ Marius. Oftewel, je reactie slaat werkelijk helemaal nergens op. Lijkt wel alsof je de PR functionaris ven de ISLA bent !

  Ik wacht tevergeefs op een zinnige reactie van Jacinto, maar die zal nooit komen.

 10. terecht dat Smoc de prijs terug geeft.
  Radio Hoyer zet ik nooit meer op.

 11. Dit lijkt me een goed moment om een petitiie te starten tegen de uitgave van de solo di oro aan de ISLA en dat aan Radio Hoyer aan te bieden.

  Kan Radio Hoyer zo’n prijs terug trekken?

  Wie begint de petitie? ik zal zeker komen tekenen….

 12. Wat is de omzet van de ISLA?
  Wat is het bedrag dat ze in de gemeenschap doneren?

  Als je daar de verhouding van vergelijkt met andere bedrijven, neem ik aan dat de meeste bedrijven veel meer voor de gemeenschap betekenen dan de isla terweil de belasting van de gemeenschap veel minder is bij de andere bedrijven.

  Wie kent de cijfers zodat we dit kunnen vergelijken?

 13. Marius, dat laatste is nog maar de vraag. De uitspraak van een aantal Nederlandse woorden op Radio Hoyer 2 is dikwijls tenenkrommend en verwarrend voor diegenen die het Nederlands iets minder goed beheersen. Overigens helemaal eens met jouw reactie!

 14. Uitstekende actie van SMOC! Daarmee zetten ze niet alleen Radio Hoyer in hun hemd maar degraderen ze meteen de Rayo di Sol tot een flutprijs die je kunt kopen, net als de doctorstitel van Schotte waarmee de Venezuelaanse universiteit in het WTC ineens alle geloofwaardigheid is kwijtgeraakt.

  Overigens vind ik Radio Hoyer een prima radiostation, maar het feit dat ze niet reageren op mails geeft ook te denken over het niveau van het management daar.

 15. @ Jacinto,

  Waar baseer jij de stelling op dat de ISLA alles doet om de economie boven water te houden ?
  De raffinaderij moderniseren, zoals destijds was afgesproken, dat zou pas wat extra banen opleveren.
  Bovendien krijg ik een beetje het idee dat jij van mening bent dat een schone, moderne raffinaderij GEEN bijdrage aan de economie kan leveren.
  Oftewel, je reactie slaat werkelijk helemaal nergens op. Lijkt wel alsof je de PR functionaris ven de ISLA bent !

 16. Wat een triest verhaal .
  En dit is gewoon een onzin .
  Raffinaderij Isla doet zijn uiterste beste om de Curaçao Economie boven water te behouden .
  Maar toch zijn mensen die in deze tijd een ezel gebruiken voor hun transport .
  Zijn compleet tegen de functionering van Raffinaderij Isla .
  Maar Raffinaderij Isla wees kalm,want Kampioenen hebben nooit een kroon .

 17. Goed voorbeeld, Peter van Leeuwen! Ik luister niet meer naar Radio Hoyer, maar dat maakt natuurlijk weinig indruk. Veel succes met jullie goede werk!

 18. Wat sociale projecten???? Dit heet OMKOPING en anders niets.