fuikdag 2013 luchtfoto KustwachtCURAÇAO – Een paar afgekeurde boten, dronken feestgangers en een anker dat losschoot. Behalve dit, verliep Fuikdag op Curaçao rustig en feestelijk. Toch stijgt de bezorgdheid waardoor meer mensen pleiten voor een georganiseerde Fuikdag. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Fuikdag is het tweede Carnaval”, stelt Roderick Gouverneur van de Kustwacht. “Voor Carnaval is er één organisatie verantwoordelijk voor een goed verloop van het feest: ditzelfde zou moeten gelden voor Fuikdag.”

Organisaties
Onder andere de Kustwacht Caribisch Gebied, Citro, Selikor en de brandweer zetten elk jaar uit zichzelf mensen in om de veiligheid te waarborgen en rondzwervend vuil te voorkomen. Door de massa’s mensen die jaarlijks naar de Fuikbaai varen, kost het hen steeds meer tijd en geld.

Geen budget
“Dagen van tevoren beginnen de acties al”, vertelt Gouverneur. “Vooral boten uit het buitenland zijn al vroeg en die moeten gecontroleerd worden.” Omdat er geen budget vanuit de overheid wordt vrijgemaakt, zoals bij Carnaval, moet dit vanuit de meewerkende organisaties zelf komen.

Incident
Vanaf de vroege ochtend vertrokken er gisteren massaal boten richting Fuik. De kustwacht controleerde streng op papieren en veiligheid aan boort en enkele boten werden tegengehouden. De dag verliep veelal rustig, maar rond 12.00 uur schoot het anker van de Ferry Krioyo Blue los. Dit zorgde voor behoorlijke paniek, omdat de grote boot in volle vaart op andere boten afdreef. “De Krioyo was al twee keer afgedreven en in de bosjes beland, omdat het anker niet goed vastzat”, vertelt kapitein van Wet Dream Mick Bosman. “Uiteindelijk heeft de Citro ze naar een andere plek gebracht waar ze aan een paal hebben vastgelegd. De Citro lag continu voor de boot om te voorkomen dat mensen het anker weer zouden loshalen doordat deze maar een paar meter onder water lag.”

Angst
Uiteindelijk draaide de Krioyo door wind en ging er alsnog vandoor. De boot ramde een zeilboot en kwam toen richting Bosman. “De reling van mijn boot brak af en we werden 50 of 60 meter naar achter geduwd. Achter ons lag een nieuwe rij boten met daartussenin allemaal zwemmende mensen. We waren behoorlijk angstig, want het had heel ernstig kunnen aflopen.” De Krioyo is uiteindelijk toch de baai uitgekomen en door de haveninspectie terug begeleid. Darwin Gregg, eigenaar van de ferry, vertelde tegen Antilliaans Dagblad dat de Krioyo wel goed geankerd was, maar dat iemand de touwen expres had doorgesneden.

Splash Zone
Nieuw dit jaar op Fuikdag was de Splash Zone, een podium in het water waar dj’s als Afrojack, Dimitri Vegas en Like Mike draaiden. De duizenden mensen voor het podium werden regelmatig opgeroepen om in het water te spetteren. Het initiatief werd niet door iedereen gewaardeerd. “Ik vind het zonde dat er een podium wordt gebouwd”, zegt de 38-jarige Michael. “Normaal is het overal gezellig en druk, maar nu ligt het voor het podium zo vol dat je er niet eens doorheen kunt.” Toch waren er ook veel mensen die genoten van de Splash Zone en dolenthousiast naar huis gingen. “Nergens op de wereld wordt zoiets fantastisch gedaan en dat doen ze nu gewoon hier op mijn eiland!”, aldus de 28-jarige Janey.

Schoonmaakactie
Zaterdag wordt er een zowel onder als boven water een Clean Up actie georganiseerd op de Fuikbaai. Opgeven kan via de Facebookpagina.

18 reacties op “Steeds meer bezorgdheid over Fuikdag”

 1. Inderdaad alleen nog prive boten en geen optreden, zoals vroeger.

 2. @ Monus,

  Dat is het inderdaad geworden, maar zo was het nooit bedoeld en zo hoort het ook niet te zijn.
  Zoals anderen al schreven, laten ze een dag voor de commercie organiseren en een dag voor de watersporters oftewel weg met die herrie, weg met de stages, weg met de jokers die er niets te zoeken hebben.
  Dan mag de commercie de kosten voor de eigen organisatie en schoonmaak betalen.

  In ieder geval wil ik hen bedanken voor het slopen van, wat ooit, de gezelligste dag op het water was.

 3. Fuikdag. Dat is toch die ene dag waarop lallende aso’s helemaal los mogen.
  En het is ook het moment dat een aantal sukkels daarna als vrijwilliger de rotzooi van een ander gaan opruimen.

 4. Zullen wel weer doden moeten vallen voordat men er wat aan gaat doen..

 5. Vroeger ging ik ook graag naar fuikdag, waarschijnlijk als ik nu ga zal ik het ook wel naar mijn zin hebben….maar naar mijn mening is het een beetje een commercieel gebeuren geworden en dat is eerlijk gezegd niet mijn style. Vroeger was het heerlijk druk met vele boten en veel gezelligheid. Iedere boot had hun eigen muziek etc. Nu is er stage met Electronic dance music en een splash center of hoe dat ook mag heten en ik hou nou eenmaal niet van house/electronische muziek. Dus dat verminderd de plezier voor mij. Helaas.

  Mischien is het een idee om weer de Lions(zoals een aantal jaren geleden) of een of andere band te laten spelen, of gewoon geen groot podium.

 6. Darwin Gregg kan beter plaatsjes gaan draaien, van varen heeft hij zeker geen verstand, met een lilliputter anker proberen zo’n ouwe roestbak op zijn plaats te houden is niet eens een lachertje, het is ronduit crimineel…zei ik crimineel …ha ha ha

 7. Verbazend het hele f.cking jaar wordt er overal in de mondi vuil gedumpt, de openbare stranden vuil achter gelaten. Ennne nu maken een klein groepje mensen zich in eens druk over al het afval dat notabene een dag en 1 zaterdag later wordt opgeruimd door een familie en vrijwilligers. Doe jezelf een lol en doe niet zo hypochriet walgelijk. Uhhhh nee ik ben niet op de fuikdag geweest heb geen boot of vrienden met een boot.

 8. @Andrew, Nee ik was er niet bij in 1983.. wel kan ik je aangeven dat ik bij heel veel aanwezig ben geweest.. als jij er sinds 1983 bij bent geweest dan moet je me zeker kennen!

  en wat bedoel je met regeltjes.. Als jij er bij bent geweest dan weet je ook wat het verschil is.. nu zijn er duizenden mensen die dronken met bootjes en waterscooters door elkaar varen.. Voor een event met een paar bootjes heb je geen regeltjes nodig maar voor een event met duizenden dronken mensen wel.. de kustwacht en Citro moeten paraat staan.. dus als jij FUIKDAG wilt dan gaan we back to basics.. Geen feestboten meer en geen stages met djs. maar gewoon kleine bootjes en onder elkaar lekker wat drinken en eten..

 9. @ Wouter,

  Was jij erbij toen we in 1983 ermee waren begonnen?…..Raar ik heb je daar niet gezien met de orginele 6 boten………maar ja..jij bent de expert.

 10. @Wouter

  Ja ik weet precies wat FUIKdag is sinds 1983…..ik was deel van de eerste 6 boten die daar naartoe gingen. Heel veel experts op wat kan en niet kan(zonder ervaring)…..omdat iemand de laatste 5, 10 of 15 jaar daarnaartoe gaan maakt nog steeds niemand expert( ik hetzelfde). En met die gedachte was het begonnen….een free for all!! Zodra er door onze “goed” geregelde ambtenaarij wordt bemoeit gaat het fout……….30 JAAR zonder problemen……nu opeens wel?

  Sorry maar laat al die bekende regeltjes neu*erij voor Holland.

 11. @Andrew,
  Jij weet niet wat Fuikdag is en was..
  Nu is het een commercieel dansfeest voor voornamelijk stagiaires en makambas.. Water is smerig door alle rommel en uitwerpselen en zwemmen is gevaarlijk door al die grappenmakers op jetskis!
  Fuikdag hoort geen herriemuziek en achterlaten van troep te zijn!

 12. Gezien de hoeveelheid criminelen aanwezig op Fuikdag kunnen we het beter Bon Futurodag gaan noemen.

 13. De schoonmakers zullen wel een behoorlijk aantal lege hersencellen vinden gezien het publiek wat er op afkomt.

 14. Dit had ik al vanaf het begin voorspelt. Helaas bij God enop Curacao is alles mogelijk. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Een ding is zeker, wil dit een succes worden dan moet er een hoop goed geregeld worden. Dit kan neit zo maar door losse organsiaties worden opgepakt. Het is nu goed afgelopen, maar voor hetzelgfde geld. Er is nu in dit geval geen NOS MES POR. Want er zijn geeen voorzieningen voor zo’n grootschalig evenement. Fuikbaai heeft een eigenaar. Laat die daar wat van gaan vinden.
  Misschien wordt het tijd voor entreegeld want het aanleggen van vorozieningen en organiseren van dit evenement is niet goedkoop.
  IS de goegemeente van mening dat het zo wel best is dan denk ik dat er maar een ding overblijft en dat is een ketting voor de ingang van de Fuikbaai.
  Hoe is het gesteld met de milieuomstandigheden daarzo. Ik zou als garnaal daar gauw weg wezen.

  To be continued

 15. @ Wouter,
  “Heel simpel.. Geen stages meer op het water en alle grote boten verbieden.”

  Dan is het geen FUIKDAG meer……..Maar don’t worry door gezeik van bepaalde typetjes en een paar (niet onder de tafel betaalde) ambtenaren wordt dit feest hoogst waarschijnlijk niet meer gedaan volgend jaar.

  En dan kunnen jullie weer klagen over niets.

 16. Vroeger ging ik graag naar Fuikdag, maar toen was het alleen nog voor de watersporters. Gewoon gezellig met je vrienden en kennissen het water op, langs hun boten zwemmen, nieuwjaar wensen en een biertje drinken.
  Tegenwoordig is het een en al commercie, het doel ver en ver voorbij geschoten. Het zal niet lang meer duren eerdat grote ongelukken gaan gebeuren of dat er flinke vechtpartijen gaan uitbreken.
  Fuikdag is Fuikdag niet meer.
  Misschien moeten de watersporters maar een 2e Fuikdag gaan organiseren, eentje die wel voor hen is, zonder alle commercie.

 17. Vergeet niet dat er dit jaar door een aantal boten/organisaties particuliere beveiliging is ingehuurd om het 1 en ander ook in goede banen te leiden tijdens fuikdag.

  En Afrojack was de avond voor Fuikdag al vertrokken dus lijkt me sterk dat deze hier aanwezig was.

 18. Heel simpel.. Geen stages meer op het water en alle grote boten verbieden.. Fuik is leuk maar moet ik de hele dag naar house muziek luisteren? En dan al die figuren die er een rotzooi van maken..