• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Wereld Kanker DagCURAÇAO – Fundashon Prevenshon trapt vanmiddag een nieuw project af ter voorkoming van baarmoederhalskanker. Dat gebeurt van 17.30 tot 19.30 uur in het gebouw van de stichting aan de Klipstraat 11. Baarmoederhalskanker is wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder vrouwen.

“Het project is om meer vrouwen in de doelgroep te bewegen om een pap-test (uitstrijkje, red.) te laten afnemen, omdat baarmoederhalskanker te genezen is”, licht directeur Tiffany Cristina, directeur research & development van de stichting, toe tegenover Versgeperst.com.

Voorlichting & onderzoek
Fundashon Prevenshon krijgt inkomsten voornamelijk door middel van donaties en sponsoring. Met dat geld geven ze voorlichting in buurthuizen. Vrouwen in de doelgroep krijgen hun uitnodiging thuisgestuurd. Ook laat de stichting medische checks uitvoeren. Christina: “We hebben een mammograaf waar vrouwen de mammografie kunnen laten doen. De uitstrijkjes van het vooronderzoek zijn ook door ons verricht, namelijk door een arts-onderzoeker. Die is nu aan het promoveren.”

Leeftijd
De doelgroep van de stichting, die sinds 2010 actief is, zijn vrouwen. Wel verschilt de leeftijd van de doelgroep. Christina: “Onze doelgroep voor borstkanker is van 45 tot 75 jaar, voor baarmoederhalskanker is dat 25 tot 65 jaar. Dat is zo gekozen naar aanleiding van richtlijnen van beide vormen van kanker en van onderzoek dat is gedaan op het eiland.”

Virus
Baarmoederhalskanker wordt als een van de weinige vormen veroorzaakt door een virus, het zogeheten papillomavirus. De ziekte ontwikkelt zich langzaam, gemiddeld duurt het tien tot vijftien jaar. In Nederland wordt er doorgaans één uitstrijkje in de vijf jaar gemaakt. Volgens Christina komt baarmoederhalskanker op het eiland vaker voor dan in Nederland. “Er worden te weinig pap-testen afgenomen en de duur tussen de pap-testen is te lang.”

www.versgeperst.com