• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Henk Pasman in op de kerstverlichting in de binnenstad.

Hierbij enkele kritische kanttekeningen bij de kerstverlichting, onder andere geplaatst in Punda en Otrobanda. In 1995 is de Fundashon Pasku Fiesta di Lus opgericht en in november 2010 de Fundashon Dekorashon di Pasku. De eerste stichting bestaat nog steeds, maar doet niets meer aan kerstverlichting. De tweede stichting is degene die nu nog verantwoordelijk is voor de feestverlichting.

kerst verlichting

Verleden jaar waren er problemen met de feestverlichting. Er waren artikelen besteld vanuit Colombia, terwijl er onvoldoende financiële middelen waren voor de betaling. Blijkbaar zijn deze problemen dit jaar opgelost en hebben we nu wel feestverlichting. We constateren echter dat deze verlichting veel te laat is aangebracht (het merendeel enkele dagen tot een dag voor kerst). De eerste koopavonden in de binnenstad moesten we het doen zonder feestverlichting.

Hoe zit het nu precies met de verantwoordelijkheden van deze stichting? Vijf burgers stappen naar de notaris en richtten de Fundashon Dekorashon di Pasku op. Doelstelling: verwerven en beheren van fondsen voor de organisatie van de feestverlichting. Het bestuur benoemt zelf nieuwe bestuursleden, ontvangen geen beloning, maar wel recht op vergoeding van gemaakte kosten. Het bestuur maakt jaarlijks de balans op. Deze gegevens moeten tien jaar worden opgeslagen. Einde verantwoordelijkheden.

De stichting rapporteert dus uitsluitend aan zichzelf en heeft verder geen enkele verantwoordelijkheid vastgelegd in de statuten naar de financiers toe. Er is niet vastgelegd vanaf welke dag er feestverlichting zal zijn en tot wanneer. Als we vandaag de dag kijken naar transparantie, eisen en voorwaarden die bijvoorbeeld in de code ‘corporate governance’ zijn vastgelegd, dan wordt daar niet aan voldaan.

DSC07199Het zou ‘normaal’ zijn de feestverlichting te verzorgen vanaf pakweg 1 december tot en met Driekoningen (6 januari), in totaal 37 dagen. Wat we nu in de praktijk zien: in 2012 bijna geen feestverlichting en in 2013 vanaf 23 december, dat zijn slechts veertien dagen oftewel 38 procent van de tijd.

Hoe komt de organisatie en financiering van de feestverlichting nu tot stand? Onder andere door donatie van de overheid en winkeliers. Daarnaast helpt Aqualectra met de installatie. Ook dient er toestemming te worden gegeven door van de overheid voor het plaatsen van de verlichting. Met andere woorden er zal verantwoording afgelegd moeten worden aan de belastingbetaler.

Een andere vraag is waarom deze verlichting uit Colombia gehaald is en niet uitsluitend lokaal vervaardigd wordt? Kijken we naar de technische aspecten van de geïnstalleerde verlichting, dan is de vraag: wie is daarvoor verantwoordelijk? Een voorbeeld: de verlichting in de Heerenstraat was zeer armoedig. Als je een verlichting rondom de lichtbron van een lantaarnpaal armatuur plaatst, dan geeft dit armatuur het meeste licht en valt de feestverlichting in het niet. Vroeger hing men bijvoorbeeld de verlichting op in de Heerenstraat en in de Breedestraat over de weg heen, de bekabeling is er nog steeds!

Een dergelijke verlichting komt veel beter tot zijn recht en je hebt veel minder last van de bestaande verlichting.
Aan het begin van beide kanten van de Emmabrug is een boog gemaakt en daarop een aantal figuren die één voor één aan gaan in plaats van ze tegelijkertijd te laten branden. Tussen de bogen op de Emmabrug zijn strings geplaatst, maar deze zijn niet bedoeld om zo los met onze wind op te hangen, met als gevolg dat ze kapot gaan en de lampjes niet meer branden.

Op de rotonde bij Riffort is een houten voetstuk gemaakt en daarop een watervalconstructie, maar die brandt nog steeds niet! Excuus van Aqualectra: te laat aangeleverd en zodanig beschadigd bij vervoer dat reparatie dit jaar niet meer mogelijk is. De Handelskade verlichten we in de kleuren groen en geel, met als gevolg dat het Penha-gebouw groen en geel wordt aangelicht in plaats van compleet in het geel.

Aan het begin van de Emmabrug (aan de kant van Punda) heeft men een schijnwerper op Penha gedraaid, met als gevolg dat je van vanuit de kant van Otrobanda in deze schijnwerper zit te kijken, in plaats van naar de mooie Handelskade. Curaçao Ports Authority heeft drie nieuwe bogen geplaatst op dit vaste gedeelte van de brug met verlichting in het midden, waardoor deze schijnwerper niet meer nodig is. Ik probeer tevergeefs al maanden voor elkaar te krijgen dat men deze schijnwerper uitmaakt. Dit helaas zonder reactie.

De Emmabrug en de Handelskade zijn uniek. We staan op de Werelderfgoedlijst! Maar we weten niet hoe we dit moeten verlichten. Qua verlichting is het op het Brionplein idem dito. Elke keer weer komen we met schijnwerpers bij een manifestatie en rondom onze vlag plaatsen we vier schijnwerpers waar we in moeten kijken! Excuus van de Dienst Openbare Werken: de bestelde louvre om dit te voorkomen is nog nooit gearriveerd!

kerst straat verlichtingConclusie: we praten over een investering van pakweg een miljoen, elk jaar terugkerende kosten en daarover wordt geen enkele verantwoordelijkheid afgelegd. Het komt op mij over als een amateuristisch geheel. Mijn verzoek aan de overheid is dan ook om hierin een fatsoenlijke structuur in aan te brengen.

Mijn advies is Punda en Otrobanda compleet opnieuw te laten belichten en daarbij rekening houden met normale straatverlichting. Bijvoorbeeld de Emmabrug, dit is een pontjesbrug, uniek op de wereld, dus wat moet je accentueren met verlichting? De pontjes en de brug. Wat doen we nu? Zijkant van de brug met gloeilampen en de bogen met kleurverlichting en dit het hele jaar door elke dag laten branden! Laat aan jezelf en de toerist zien wat ons uniek maakt!

6 reacties op “Ingezonden: ‘Kerstverlichting moet anders!’”

 1. Met criteria verdient je niks ,alleen uw tegenstander worden iets sterker .
  Het moet wel een begrip dat Curaçao is momenteel in een grote economische crisis
  En wat de Fundashon Dekorashon di Pasku had gedaan .
  Is een inzamelingsactie om alle mensen op Curaçao blij en tevreden kunnen maken.
  Een werk van een goeddoende word nooit eerder gedaan , maar op die geschikte moment

 2. Verlichting was prachtig, danki Fundashon Pasku Fiesta di Lus. Tips zijn altijd mooi meegenomen ter verbetering.

 3. Eigenlijk zou er gewoon het hele jaar door verlichting moeten hangen. Voor iedere toerist op het eiland zou het een prachtig gezicht zijn. Heb nooit begrepen waarom het alleen met kerst- oud en nieuw zou moeten zijn.
  Dat idee is zo ouderwets, we zouden ons moeten inleven in de mind set van de toerist. Andere landen en steden ter wereld kunnen dat ook, waarom kan Curacao dat niet ?

 4. Pasman ziet dit ook weer erg goed.
  Lokaal meewerken zou mijins inziens goed mogelijk zijn door bij Feffik nu een project te starten om mooie feestverlichting in elkaar te zetten voor diverse plaatsen op het eiland.
  Eerst voorbereiden, thema’s kiezen, dan bouwtekeningen en schema’s maken, tijdsplanning voor het monteren ter plaatse, nov/dec. het installeren en monteren ter plaatse en na 6 januari 2015 weer netjes demonteren en opbergen.
  Daar leren die jongens en meisjes wat van.

 5. Grotendeels mee eens. Al met al wel mooi maar veels te laat, al hing er bv. op de Caracasbaaiweg vanaf de rotonde van Janwe vanaf begin November al verlichting die echter, zoals terecht gesteld door de heer Pasman, volkomen in het niet viel door de straatverlichting zelf. Overigens mogen ze dit jaar ook iets doen aan een betere timing, op sommige lokaties ging de verlichting al om 4 uur ‘s middags aan. Overigens ben ik ook bang dat de meeste verlichting (of restanten daarvan) er eind April nog steeds hangen.

 6. Ik vond de verlichting van Punda, Otrobanda en vooral de pontjesbrug erg mooi, maar als het met de tips van de heer Pasman nog beter kan zou ik zeggen: in 2014 doen!