Foto Anthony Saiji: Omayra LeeflangCURAÇAO – “Iedereen heeft recht op schoon drinkwater. Dit wordt wereldwijd erkend door het Verdrag voor de Rechten van de mens en zou dus ook moeten gelden voor minderbedeelden die niet altijd in staat zijn hun waterrekening op tijd te betalen”, aldus onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

De Ombudsman heeft dit in een brief gedateerd op 11 oktober 2013 ook kenbaar gemaakt aan Minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn. In deze brief werd er gerefereerd aan een brief uit 2012 van Fundashon Kohehe (die opkomt voor het welzijn van kinderen) aan de Ombudsman, waarin er werd gevraagd om hulp vanuit de overheid om dit op te lossen. Deze brief is doorgestuurd naar de regering van Curaçao, maar tot op heden is op deze brief een reactie uitgebleven.

Voorstel
Volgens Kohehe zou er sprake zijn van schending van de rechten van de mens omdat Aqualectra de levering van water aan burgers die hun rekening niet op tijd betalen, opschort. De Ombudsman verwijst hier naar het Belgisch Drinkwaterdecreet, waarin staat dat iedere familie recht heeft op vijftien kubieke meter gratis drinkwater. Ook zouden instellingen die zich bezighouden met kinderen en zorginstellingen gratis drinkwater moeten krijgen.

Structurele oplossing
Leeflang: “Ik hoop dat er nu wel antwoorden komen en heb de volgende vragen aan minister Francisca: Wat is uw mening over het voorstel van de Ombudsman om vijftien kubieke meter gratis water beschikbaar te stellen aan minderbedeelden? Hoeveel water zou u beschikbaar willen stellen en hoe kan dit gefinancierd worden?”. Ook wil ze meer inzicht in het aantal gezinnen waarvan het water is afgesloten.

18 reacties op “‘Gratis water beschikbaar voor minderbedeelden’”

 1. @ Aquaman. misschien moeten we gewoon juny per maand 5000 gulden geven of nee 8000 gulden en per kind 2000 kinderbijslag toch.. anders hebben Juny en zijn kindjes er zo veel last van.

  Mij ontgaat totaal het vergelijk. Dergelijke bedragen vallen niet onder de eerste levensbehoeften waarop iedereen recht heeft. Ik wacht op je reactie, dat we dan maar iedereen 8000+2000 geven of hun inkomen aanvullen tot dat bedrag. Je slaat echt flink door.

 2. Veel minderbedeelden hebben wel gouden kettingen en gouden tanden…

 3. Kunnen de minderbedeelden niet gewoon hun flatscreen, Ipod. Iphone en Ipad verkopen?

 4. Porta boraa pos den bario.

 5. Enige maanden geleden werd het water bij mijn buren afgesloten. I.p.v. de rekening te betalen vonden ze het noodzakelijk om nog maar weer een tattoo te laten zetten en de nieuwste cellphone aan te schaffen.

  Bij grofweg 99 % van de minderbedeelden is het dus gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Helaas zijn ze daar niet al te goed in.
  En NEE……………nog een keer zwanger worden is geen prioriteit.

 6. Zorro, misschien moeten we gewoon juny per maand 5000 gulden geven of nee 8000 gulden en per kind 2000 kinderbijslag toch.. anders hebben Juny en zijn kindjes er zo veel last van..

 7. wat verbaasd is dat iedereen wel een mobieltje kan pemiteren kost toch zeker 2,5 kuub per maand.( 25 gulden)
  Nu is een telefoon geen basis behoefte maar deze kan wel opgewaardeerd worden.
  Het recht op drinkwater wil ik niemand ontzeggen, maar tegen de tijd dat we gaan geven inplaats de problemen op te lossen waaromiemand geen 60 of 70 gulden kunnen betalen om drinkwater te betalen zijn we verkeerd bezig. Daar worden de minderbedeelden niet mee geholpen maar worden in een hoek gedrukt geef ze het maar want het ijn hopeloze gevallen.

 8. @ Aquaman. Juny die overal kindjes maakt en werkt niet.. moeten we daar gratis water aan geven?

  Ja, want je kan de kindertjes niet laten lijden onder de onverantwoordelijkheid van de ouders. Hun toekomst is toch al verre van rooskleurig.

 9. @Nadry, We weten wel dat het water hier zeer duur is WIJ allemaal moeten dat betalen!! Laten ze gewoon betaalbaar water voor iedereen maken! Geen verhoging in personeelskosten maar verlaging van productiekosten en geen lekken!
  @zorro, laten ze maar de zaken per case bekijken.. Juny die overal kindjes maakt en werkt niet.. moeten we daar gratis water aan geven?

 10. Ben volkomen eens met Zorro. Natuurlijk dienen de praktische kanten (om verduisteringen te voorkomen) ingevuld worden. Maar het gaat in de eerste instantie het zo hard nodige water niet te ontzeggen aan minderbedeelden.

  En opmerker, voor hen is de prijs voor de benodigde 2-4 kub per maand erg veel. We hebben op Japan na het duurste water ter wereld.

 11. @ Freek. Zeg Omayra, geef eens een definitie van een ‘minderbedeelde’?

  Kan je dat niet googelen? Het artikel op versgeperst is een niet geheel correcte vertaling van Leeflang’s brief waarin duidelijk staat wat met minderbedeelden wordt bedoeld (beneden 2000 per maand) en waarin duidelijk wordt geschreven over een vastgestelde hoeveelheid water gratis aan minderbedeelden.
  (Tópiko: Gobièrnu mester stipulá un kantidat di awa grátis pa pueblo di ménos rekurso pa kumpli ku derecho humano).
  Er wordt in de brief zelfs verwezen naar het drinkwaterdecreet van Belgie die 15 kubieke mester gratis stelt voor alle minderbedeelde inwoners. De brief stelt nadrukkelijk de vraag welke hoeveelheid de minister zou willen vastleggen voor Curacao. Dus het gaat absoluut niet om onbeperkt gratis water. De opmerking over zwembad vullen is dan ook een grote onzin. Het is beter om te proberen grappig te zijn zonder jezelf belachelijk te maken en er zijn er altijd wel bij, die dat serieus nemen.

 12. Lekker, met extra fluoride erin…

 13. Aqualectra sluit af, behalve vriendjes, kijk maar bij het kabinet van Gerrit.
  nu is wel zo dat rekeningen betaald moeten worden, we betalen al een hoge rekening voor wat betreft elektra en water door het zogenaamde lek verlies.
  Minder bedeelden, ja die zijn er zeker, maar 15 kuub is wel erg veel gratis. OOk heb ik me twijfels over minder bedeelden, omdat er werkelijke check is voorwat betreft het inkomen per huishouden. Om het maar even scherp te zeggen Kranchi is 30.000 inwoners kwijt.
  Waar wonen ze met wie wonen ze, en wat me ook verbaasd is dat iedereen wel een mobieltje kan pemiteren kost toch zeker 2,5 kuub per maand.
  Nu is een telefoon geen basis behoefte maar deze kan wel opgewaardeerd worden.

 14. Zoals bij het “geniale” gratis onderwijs waarvan de puissant rijken ook profiteren moet het natuurlijk niet worden. Daar hoeven we ons echter nog niet het hoofd over te breken in deze fase. Ik weet niet wat Leeflang de laatste tijd gegeten heeft, maar ze is weer eens in bloedvorm, waarbij verkiezingen geen enkele rol spelen maar zij zoals altijd opkomt voor de zwakkeren in onze maatschappij. Hulde.

 15. Begint Omayra nu ook al met cadeautjes uitgeven? De verkiezingen zijn er voorlopig nog lang niet maar je weet het nooit welke invloed dat later heeft.
  Henk Stok heeft gelijk! De buren van de minderbedeelden kunnen dus meeprofiteren. Niet doorgedacht Omayra?
  Hoeveel water gebruikt een “minderbedeelde” per maand? 2-3 m3? En dat is dan niet te betalen? Of staat er ook een flinke electra rekening uit. Doordat deze “minderbedeelden” hun rekening niet betalen wordt de prijs per m3 of kwh voor de mensen die werkelijk weinig te besteden hebben alleen maar hoger.
  Buiten dat. Hoeveel bedrijven worden afgesloten die hun rekening niet betalen. Gaat dat precies eender zoals met de niet afgedragen belastingen? Lekker op laten lopen, failliet gaan of zomaar van het toneel verdwijnen.
  Het wordt tijd dat men eens wat sneller ingrijpt en de schulden niet zo hoog laat oplopen.
  Natuurlijk, iedereen heeft recht op schoon drinkwater maar iedereen heeft ook de plicht dit te betalen. Deze “minderbedeelden” dienen dus prioriteiten te stellen en als zij dat niet kunnen moeten ze begeleiding krijgen. Dus Omayra…nog veel werk aan de winkel voor U.

 16. Iedereen heeft ook recht op veiligheid toch? iedereen heeft recht op een normaal salaris?

  en toch hebben vele dit niet op Curacao

 17. Ik vind het verder een goed plan, ga ik mijn watervoorziening afsluiten en mijn zwembad laten vullen door een minder bedeelde.

 18. Zeg Omayra, geef eens een definitie van een ‘minderbedeelde’?