Ivas AsjesCURAÇAO – Premier Ivar Asjes heeft gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak de hoofdpunten uit het regeerakkoord nogmaals herhaald. De minister-president besteedde enkele woorden aan de gebrekkige veiligheid op het eiland. Ook kwam hij kort terug op de bezuinigingen op de overheidssector.

De regering kijkt terug op een turbulent 2013, zei Asjes. Hij wenste alle nabestaanden van dodelijke slachtoffers van geweldsmisdrijven veel sterkte. De premier keek ook met afschuw terug op de moord op Helmin Wiels en noemde het een ‘lelijke smet op onze geschiedenis’.

Bezuinigingen overheidsapparaat
Curaçao kende ook financieel-economisch een zwaar jaar, waardoor bezuinigingen nodig waren om het eiland op de goede weg te brengen, vindt de regering. Om de overheidsuitgaven op orde te krijgen, moeten ook ambtenaren inleveren. Asjes sprak de hoop uit dat maatregelen in overleg getroffen kunnen worden. Hij wees erop dat ook gepensioneerden het in 2013 zwaar te verduren hebben gehad.

Vijf speerpunten
Het regeerakkoord kent vijf speerpunten: nation building, duurzaam economisch herstel, verhoging van de kwaliteit van leven, goed bestuur en een solide begrotingsbeleid. In het kader van nation building, een proces waarbij het eenheidsgevoel van de bevolking versterkt wordt, volgt er een actieplan van een stuurgroep. Daarin wordt onder meer de viering van dertig jaar Dia di Bandera meegenomen.

Onderwijs
Voor onder meer de verhoging van de levensstandaard is goed onderwijs noodzakelijk, stelde Asjes. In het komend jaar investeert de regering in het onderwijs om het niveau op te krikken. Ook is de regering er veel aan gelegen om de toegankelijkheid van het onderwijs te waarborgen. Ook de medische zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, vindt Asjes. Met de bouw van het nieuwe ziekenhuis is een beslissende stap in de goede richting gezet.

3 reacties op “Asjes kijkt terug op turbulent jaar”

 1. Een terug kijkje op turbulente jaar ,is voor nieuwsgierige en enthousiasme personen .
  Die wil hun fouten corrigeren om iets beter te kunnen gaan .
  En niet voor degene die op de hoogte is van de fouten , en wil ze niet corrigeren .
  Want als u in vier jaargang kunnen een fout niet corrigeren .
  Dan betekent dat u bent niet in stand voor correctie

 2. Asjes had het moeilijk dit jaar?

  Even had het erom gespannen. Immers de PS bestuursleden kregen hun twijfels. Maar hij heeft ze goed duidelijk gemaakt dat de fractie in de Staten (hij dus) en niet het bestuur of de ministers de baas zijn. Zo had Wiels het gewild. Weg bestuur. Even wat mensen optrommelen.. Asjes aan de macht. Turbulent jaartje.

  Met dank aan Marvelyne werd op het nippertje zijn politieke loopbaan gered. Laat nu net Marvelyne met haar CV hebben gerommeld. PAIS moest omgeturnd worden. Ja het was een druk jaar voor Asjes.

  Ook het gedoe met de functies van Tara. dat wil je toch niet meer meemaken. Wat een jaar!

  Hij moest even toch nog maar even zijn Staten-ontslag intrekken, want de screening gaf twijfels. Dan nog dat gedoe met Daal die zijn baantje als Sector directeur wilde en hij bijna zijn dubbele inkomen misliep. Allemaal op het nippertje goed gekomen, maar zo’n jaar poeh poeh!

  Hij moest openheid beloven na de screening. En zoals beloofd, zou hij zijn dubbele inkomen (Als Statenlid, als Sectorhoofd en nog wat inkomsten) openbaren. Daar blijven mensen nu nog om vragen, wat een jaar! Blij dat het voorbij is.

  Dat hij met zeteldieven een regering moest vormen. Ai, ai, lastig. Ook daarover blijven ze doorzeuren, want ze weten dat ik tegen zeteldieven was maar het toch deed. Je moet toch iets om aan de bak te blijven. Blij dat het jaar over is.

  Maar.het wordt beter. De Staten zijn lastig. dat weet iedere sterke leider. Parlementen, bah! Ooit bedoeld om de regering te controleren, nu alleen nog voor goedbetaalde partijslaven een erebaantje.

  Maar Asjes, hoe gaat het dan met de inspraak en controle? Nou, ook dat zie je veel sterke leiders doen. Rechtstreeks met het volk in overleg gaan. Je hebt dan altijd gelijk, je vat samen wat je denkt dat ze gezegd hebben en gaat dat zelf doen. Staan de miniters ook buitenspel. Ze kunnen wel mopperen, maar je niet afzetten. Dat is een stuk rustiger dan een parlement dat kan dreigen met moties of zetelroof. De Staten moeten het dan ook automatisch met je eens zijn want je hebt ” het volk” al naar hun mening gevraagd, dus wat kunnen de Staten dan anders?

  Eventueel roep je op TV dat de Staten tegen “het volk” zijn en je kunt je gang gaan. Zo simpel is het. Weg met de Staten, weg SER, weg Raad van Advies. Leve Asjes!

 3. hij kijkt terug,kijk ook ff terug op de rekeningen die nog privé,aan jouw volk moet betalen,heebben ze oo een betere leefstaandaard