vivica spongCURAÇAO – Ondanks een nader onderzoek dat hem het voordeel van de twijfel geeft, moet de vriend van de overleden Vivica Spong tot de behandeling van zijn zaak in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag geoordeeld. De 42-jarige Mark van D. wordt verdacht van moord of doodslag op Spong.

Spong werd in juli 2012 dood gevonden onder aan een trap in haar huis aan de Van Brakelstraat in Utrecht. Ze was toen hoogzwanger. Volgens Van D. had ze door haar zwangerschap vaker last van duizeligheid. Op de bewuste dag zou ze hem hebben gebeld met de vraag naar huis te komen omdat ze onwel was geworden. Eenmaal thuis zou hij haar dood onder aan de trap hebben gevonden.

Verdachte situatie
De politie ging eerst uit van een ongeluk, maar uit sectie, onderzoek in het huis en verklaringen van Van D. concludeerde de politie dat sprake was van een verdachte situatie. Van D. werd een halfjaar na de dood van zijn vriendin alsnog opgepakt.

Second opinion
Uit het eerste onderzoek kwam naar voren dat Van D. mogelijk een rol had gespeeld bij de dood van zijn vriendin, maar niet uitgesloten werd dat het om een ongeluk gaat, aldus zijn advocaat Willem Jan Ausma vandaag. Omdat er nog veel onduidelijkheid was, hadden rechtbank, justitie en verdediging behoefte aan een second opinion.

Voorlopige conclusie
In een voorlopige conclusie oordeelde de tweede deskundige onlangs dat de doodsoorzaak meer neigt naar een noodlottige val dan verwurging. Toch heeft de rechtbank de verdachte voorlopig niet vrijgelaten. Volgens Ausma speelt mee dat de zaak al vanaf 20 januari wordt behandeld.

© Novum

www.versgeperst.com