davidCURAÇAO – De toestand van de in vegetatieve staat verkerende oud-premier van Israël Ariel Sharon is verslechterd. Dat heeft het ziekenhuis dat hem behandelt gisteren gezegd. De 85-jarige Sharon ligt sinds 2006 in coma.

Sharons toestand ‘is de laatste paar dagen verslechterd’ zei Amir Marom, woordvoerder van het Tel Hashomer-ziekenhuis. Hij gaf geen verdere details. Volgens Channel 10 TV kampt Sharon met nierproblemen en ligt hij in kritieke toestand in het ziekenhuis. Sharons zoon Omri wilde niet op de berichten ingaan.

Sharon was premier van 2001 tot 2006 en was een van de controversieelste en bekendste figuren van Israël. Als politicus stond hij bekend als ‘de bulldozer’, een man die zijn critici minachtte, maar ook veel zaken voor elkaar kreeg. Hij werd door een hersenbloeding geveld toen hij premier was. In april 2006 werd hij door het kabinet permanent onbekwaam verklaard, waarmee officieel een eind kwam aan zijn ambtstermijn als premier. Hij werd destijds opgevolgd door Ehud Olmert, die de verkiezingen van maart had gewonnen met de Kadima-partij die Sharon kort voor zijn hersenbloeding had opgericht.

De oud-premier vergaarde roem als een risico’s nemende en vaak ongehoorzame legerofficier. In de jaren zeventig ging hij de politiek in, als parlementslid van de rechtse Likud-partij. Hij was een van de ferventste voorstanders van de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden, maar haalde – wat voor velen als een verrassing kwam – halverwege 2005 als premier alle joodse kolonisten terug uit Gaza.

© Novum

www.versgeperst.com