ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag maakt Arthur Donker zich boos om een onderscheiding voor de Isla-raffinaderij.

De een voor laatste dag van het jaar zit ik mij kwaad te maken over het feit dat Radio Hoyer in hun jaarlijkse prijsuitreiking voor de mensen die veel voor onze gemeenschap hebben gedaan, de PDVSA een Solo di Pueblo hebben gegeven. Mijn mond viel open en die twee haren op mijn hoofd gingen recht overeind staan, ik kreeg gelijk kotsneigingen en hartkloppingen want ik kan mij niet indenken dat mevrouw Hoyer zo dom is geweest om dit te doen. Wat voor criteria heeft ze gebruikt om tot die conclusie te komen om deze award, wat vroeger zo’n prestigieuze prijs was, aan de grootse vervuiler op ons dushi Korsou te geven!

Waarom? Omdat ze een bus cadeau hebben gegeven aan een groep oudjes of een school hebben laten opknappen of een vette cheque aan een blindeninstituut hebben gegeven? What about de drieduizend kinderen die om de haverklap ziek naar huis gestuurd worden vanwege de stank en de rook, what about de zoutpannen van Jan Kok die voor de volgende tientallen jaren verpest zijn? Verdienen ze daarom een plakkaat?

Die bus en die vette cheques en al die mannetjes in de witte overalls bij Jan Kok toen naast Gerrit Schotte, de grote huichelaar, voor een mooie foto, dat is allemaal PR. Hou jantje publiek koest zodat wij verder kunnen gaan met de boel te verknallen. Mijn God, er zijn genoeg mensen die zoveel goeds doen zonder dat ze een plakkaat willen. Neem dat Amerikaans echtpaar wat elk jaar weer zorgt dat een grote groep arme kinderen allemaal een fietsje krijgen. Die zelf alles regelen. Dat zijn mensen die echt van Curaçao houden die van onze klip hun huis hebben gemaakt. Die doen het niet om een plakkaat te krijgen!

Nee. We geven het aan een multinational die de boel hier wegzuigt en vernielt want Curaçao interesseert ze niet. Het is de bottom line: wat telt? Niet die bus, of die vette cheque of die airco’s voor de scholen onder de rook en jullie vinden dat ze een hoop voor de gemeenschap hebben gedaan en belonen ze. Sorry hier kan ik écht niet om lachen, mijn respect voor Radio Hoyer is jammer genoeg op een dieptepunten gezakt. Sorry, het was een ooit een mooie geste die Solo di Pueblo, maar nu niet meer.

26 reacties op “Ingezonden: Solo di Pueblo voor Isla?”

 1. ‘t kan nog erger: het bisdom van Willemstad heeft ISLA benaderd voor renovatie van Sta. Famia en Sta. Ana. ISLA betaalt de rekening, 3,2 miljoen gulden!

  Dat de R.K. Kerk uitgerekend bij hen gaat bedelen.

 2. DeIsla is een stinbkende moordfabriek.
  en iedereen die daar werkt is daar mede schuldig aan!!!

 3. http://www.mcb-bank.com/Annual_Report_2012

 4. @La Stiwz, MCB wist (after tax 2012 ) Naf 143,676,000 voor de aandeelhouders over te houden. Honderddrieenveertig miljoen Naf en nog wat. Bijna Naf 12 miljoen per maand… Dat er dan iets voor de burgers terugkomt is aardig, maar om dan een PR beloning te krijgen… whaa … Maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat het werkgebied meer eilanden omvat, dus mijn deling in winst per burger kan worden gecorrigeerd, maar toch… een prijs?

 5. Philippe Maaskant, op 31-12-2013 om 10:32 schreef:

  MCB wist (after tax 2012 ) Naf 143,676,000 aan het eiland te verdienen. Dat is naf 1000 per inwoner. Als ze daar geen beloning voor verdienen!

  @Philippe: men heeft een Werk BV en een Holding BV. De werk BV (MCB bank) verdient 10 miljoen. De Holding BV stuurt de Werk BV een rekening van 9,9 miljoen. Nu is de winst van de Werk BV 100.000,-, (Die andere 9,9 miljoen is de winst van de Holding BV).

  Heeft de MCB dan 100.000 verdiendof is het 10 miljoen?

 6. Er is voldoende en specifiek bewijs dat de verontreiniging van Shell verantwoordelijk is (op Curacao) voor de infecties van de luchtwegen bij kinderen en volwassenen. Bepaalde door de regering ingestelde departementen voor onderzoek werden door Shell omgekocht en kregen zelfs zwijggeld. Ja, ondanks waarschuwingen en de tot dusver genomen stappen zijn de problemen in verband met deze voor het leven onontbeerlijke basiselementen alleen maar groter geworden. Op Curacao sterven jaarlijks vroegtijdig mensen aan aandoeningen van de luchtwegen en/of hartziekten veroorzaakt door de luchtvervuiling van de Shell. Precies zo doet Shell ook in de Nigerdelta (Nigeria). Een enorme milieuverontreiniging veroorzaakt door een lekkage van de Shell, maar de Shell doet er niets aan. Maar ook de vervuiling binnenshuis (Curacao) is een belangrijke factor. Shell neemt geen enkele maatregel om de vervuiling onder controle te houden, en deskundigen zijn van mening dat Shell helemááál niets doet om het gevaar te verminderen dat honderden “in hun eigen huis lopen”. Stel je voor. Er schijnt dus een verborgen crisis te bestaan met een directe oplossing, maar de Shell werkt er niet aan mee, aan die oplossing. Curacao staat dus een onheilspellende, funeste, desastreuze, alles vernietigende en verwoestende prognose voor de toekomst te wachten. Lucht en zeevervuiling vormen een steeds zwaardere belasting voor het volk. Enkele maanden geleden zag ik een interview met Maria Liberia-Peters dat heel veel stof deed opwaaien. Haar antwoorden op bepaalde vragen omtrent dit probleem leek op een koorddanser(es) op heel grote hoogte en zonder veiligheidsriemen. Er klopt niets van haar mening. Ze moest oppassen om niets verkeerd te zeggen om “anderen’ niet in problemen te brengen Er zitten addertjes onder het gras. Maria maakte zich ronduit belachelijk voor de televisie. Bewezen werd ook dat wat Shell doet, de vervuiling dus,gevormd wordt door minuscule zwevende roetdeeltjes, en dat deze roetdeeltjes bij machte zijn heel diep in de longen door te dringen, en daar schadelijke scheikundige verbindingen af te zetten met alle gevolgen van dien. En dit alles………………… gebeurt met MEDEWETEN én GOEDKEURING van deze huichelachtige en partijdige regeringsleiders. Deze prachtige eigenschappen en hoedanigheden; kennis, wijsheid, inzicht, en onderscheidingsvermogen zijn niet in hun leven werkzaam.

 7. ‘t Ja al die “arme kindertjes” gaan en gingen al bijna 100 jaar naar een school “onder de rook van….”. De ouders van die kindertjes gingen wonen “onder de rook van….” Nu wordt de dood van 18 mensen toegeschreven aan “wonen onder de rook van…..”
  Er komen nu allerlei “wetenschappelijke ” rapporten die de huidige Isla daarvoor verantwoordelijk stellen.
  De raffinaderij die in feite een overheidsinstelling is die verhuurt wordt aan derden (de Pedavesa) kan men niet dwingen om allerlei maatregelen te laten nemen die onze eigen overheid verplicht is te doen.
  Dat de ISLA allerlei donaties doet is wel degelijk een bedankje waard. Onze eigen overheid is niet bij machte om diverse instellingen behulpzaam te zijn.
  De MCB speelt mooi weer ten koste van de rekeninghouders. Vooral die mensen die maandelijks hun AOV bedragje mogen ontvangen onder aftrek van iedere maand zogenaamde bankkosten. Dat is pas schandalig! Een AOV uitkering die wettelijk is vastgesteld wordt gewoon door deze bank als onderdeel gebruikt om hun winst op te krikken.
  De bijdrage die de MCB aan de bevoking levert is een koekje van eigen deeg.! U als rekeninghouder betaald daar dus aan mee.
  Maar al met al wensen we u een voorspoedig en gezond 2014
  PS ben geen ex of medewerker van ISLA of MCB

 8. MCB wist (after tax 2012 ) Naf 143,676,000 aan het eiland te verdienen. Dat is naf 1000 per inwoner. Als ze daar geen beloning voor verdienen!

  Net als bij ISLA, het maakt niet uit of we stikken of arm worden, als er af en toe maar kralen en spiegeltjes uit het PR budget krijgen. Stel voor dat volgende keer iets genuanceerder wordt gekeken.

 9. Luister ook altijd naar hoyer. Maar kan hun na dit niet meer serieus nemen. Erg jammer voor Curacao, Weer eentje die achter het vuil aanloopt.

 10. Wat meer respect voor Radio Hoyer (2). Ik luister iedere dag met veel plezier naar hun nieuwsprogramma tussen 7 en 8 am.

  Beter dan het schreeuwerige puberale Radio Dolfijn.

 11. En dan hebben we het allemaal weer ergens over ,maar het gebeurt.
  En terwijl Isla haar beloning in handen krijgt ,zie ik hoe de kinderen s’morgens vroeg
  en s’middags door de stank naar en van school moeten lopen.Wat een God zijn ze daar weer he ! .Zelfs de joden die daar begraven zijn die zullen omdraaien in hun graf.
  Belachelijk!!!!.

 12. Na Whiteman die z’n dertig zilverlingen in ontvangst nam, nu de verkwanseling van journalistieke waarden. Met moordcijfers die Venezuela acherterna gaan valt er absoluut niets meer te lachen op deze klip.

 13. Cliëntalisme van de pers in optima forma , maar ja, wat wil je van een radiostation waar sommige nieuwslezers het nieuws alleen maar in lettergrepen kunnen uitspreken en “regenbuiwen” voorspellen. Lachwekkend en zielig tegelijk.

 14. triest!!
  maar het volk trapt er in.
  18 doden per jaar zijn niet belangrijk…
  het is maar mundi volk…
  nogmaals triest!!!

 15. Tja, Zorro, Schotte die zijn MAVO niet wist af te ronden en toen een doctorstitel kreeg was de lacher van de eeuw.

  Die Venezuelaanse mafia universiteit in het WTC die de titel weggaf kon je daarna natuurlijk nooit meer serieus nemen.

 16. Enzovoorts enzovoorts………..

 17. “Zand in de ogen
  maandag, 30 december 2013 07:06

  Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de Isla slaan de handen ineen: Grote Knip wordt opgeknapt, zo berichtten diverse media. Neen, de Isla is de beroerdste niet. Keiharde Antilliaanse guldens worden geïnvesteerd in de Curaçaose gemeenschap. Een actie als deze is natuurlijk geen uitzondering, om die reden ontvangt de Isla van Radio Hoyer zelfs de ‘Solo di Oro’ vanwege het regelmatige investeren in ‘sociale activiteiten’. Graag gun ik een ander het succes en het licht in de ogen, maar hier wordt met zand gestrooid en dat vertroebelt mijn beeld. Als er een orgaan op het eiland is dat niet sociaal is, dan is het de Isla wel. Met grote regelmaat worden normen van de World Health Organization (WHO) overschreden voor zwaveldioxide en als de overlast echt ondraaglijk wordt, tot overgevende kinderen en docenten aan toe, dan sluiten scholen noodgedwongen de deuren. Of nog gekker. Afgaande op een Eco-RYS -rapport uit 2005, heeft de Isla jaarlijks minimaal 18 doden op haar geweten en moeten duizenden mensen een beroep doen op de verzorgingsstaat. Los van de financiële kosten die hiermee gemoeid gaan voor Curaçao, is het voorgaande niet bepaald sociaal te noemen. Maar wat doet minister van GMN, de heer Whiteman? In plaats van de Isla moreel en juridisch de oren te wassen, gaat hij met de Isla in zee door een strand op te knappen. Tsja, u kunt straks dan lekker zwemmen bij Grote Knip terwijl ze in Wishi/Marchena volop aan de pillen zijn of, heel gewoon, dood neervallen. De vraagt dringt zich bij mij daarom op wat in vredesnaam de bloedgroep is van onze minister van GMN – annex geneesheer – de heer Whiteman.

  Smoc-bestuurslid
  ARJAN LINTHORST”

  Bron: ingezonden Amigoe

 18. Arthur heeft hier 1000% gelijk. Wist ook niet wat ik las.

  Radio Hoyer geeft Isla een Solo di Pueblo prijs terwijl menig bewoner elke morgen opstaat met brandende ogen en schrale keel en hoofdpijn en kinderen regelmatig straalmisselijk van school naar huis moeten worden gestuurd dankzij de PDVSA..

 19. @ Jacinta Daal

  Ja ik ook schreif veel over criteria, wist ook niks van wat ik schreif.

 20. Ach Arthur, je weet het toch wel: “money talks enz. enz.”.
  Iedereen heeft zijn prijs, zelf Mevr. Hoyer of Radio Hoyer.
  Doe wel voorzichtig met je hart.

 21. Daar moet iets tegenover staan. Op die manier werd Schotte doctor honoris causa.

 22. Op Curacao wordt je per definitie beloont als je fout bezig bent.

 23. Zucht…

 24. Als Gerrit Schotte volgend jaar weer Blackberries uitdeelt in de mondi, kan hij dus rekenen op de Solo di Pueblo 2014.

  Foei, radio Hoyer!

 25. Ja , jullie weten het niet dat door criteria wordt je sterk .

 26. Valt me inderdaad tegen van Radio Hoyer, dat blijkbaar dan toch ook haar journalistieke waarden opzij zet voor geld.