ambulanceCURAÇAO – Toen een klant van een bedrijf in het Waaigat Business Center een hartaanval kreeg, duurde het veertig minuten voor de ambulance arriveerde. Het kantoorpand ligt op amper drie kilometer van het Sint Elisabeth Hospitaal. Dat meldt Caribisch Netwerk.

De beheerder van het bedrijf, Michiel van Someren, en een kennis van hem, hebben de klant veertig lange minuten gereanimeerd. Toen het ambulance personeel het pand binnenliep, volgens Van Someren ‘op hun dooie gemak’, zeiden ze dat hij gewoon nog even moest doorgaan met reanimeren.

‘Ontzettend traag’
Het ambulance personeel zette ondertussen de automatische externe defibrillator (AED) klaar. “Ze waren aan het zoeken waar verschillende snoeren en stekkers moesten”, zegt Van Someren, “op dat moment vroeg ik geïrriteerd of ze ooit zo’n apparaat hadden gebruikt. Ze leken me echt ontzettend traag”. De man is een aantal dagen later overleden.

Wettelijke bepalingen
“Op Curaçao is wettelijk bepaald dat een spoedrit binnen vijf minuten moet arriveren en een ‘gewone’ rit binnen dertig minuten”, laat Elba Luisa, interim-manager van Ambulance Curaçao weten. Veertig minuten is over de wettelijke grens. Op vragen hoe het kan dat ambulances over korte ritjes veertig minuten doen en wat er intern wordt gedaan aan personeel dat niet adequaat reageert, kan Luisa geen antwoord geven.

Upgrading
Het is niet de eerste keer dat het ambulance personeel onder vuur ligt. In juni 2012 kregen ambulanceverzorgers een vierdaagse upgradingcursus om de ambulancezorg te verbeteren, nadat de klachten binnenstroomden. De bekendste klacht was de kritiek op de houding en werkwijze van het ambulancepersoneel na een duikongeluk. De 22-jarige Debby van der Woude kwam daarbij om het leven.

Onderzoeksresultaten onbekend
De moeder van de verongelukte duikster, Monique Middelbeek-Eilander, vond dat het ambulance personeel toen niet accuraat reageerde. De ambulancemedewerkers waren volgens haar traag en namen niet de benodigde apparatuur mee. “Ik heb één dame een duw gegeven zodat ze harder ging lopen. Ze sjokte het strand over en elke seconde telt op zo’n moment”, liet Middelbeek-Eilander destijds weten. De ambulancedienst, toen nog onder de naam Fundashon Kuido di Ambulans, begon een intern onderzoek. De resultaten van dat onderzoek zijn niet bekendgemaakt.

Campagne
Begin dit jaar startte Ambulance Curaçao een campagne, wederom na aanhoudende klachten in de media over traag personeel dat regelmatig apparatuur vergeet mee te nemen. De campagne had volgens de directie als doel “om de procedures en strikte protocollen tijdens een noodsituatie toe te lichten.”

Darmperforatie
Twee maanden geleden kwam de ambulancedienst weer in opspraak. Een vakantieganger met een darmperforatie moest lang wachten op een ambulance omdat er een discussie ontstond over geld. Een ritje van de ambulance kost namelijk 915 gulden en moet gelijk cash afgerekend worden. Luisa liet toen weten dat bij ernstige gevallen de ambulance altijd moet komen. “We moeten onderzoeken waarom de meldkamer niet meteen een ambulance stuurde, want zoiets mag niet mogelijk zijn.”

Tweede nummer
Politiewoordvoerder Reggie Huggins meldde in oktober dat de structuur van 911 verbeterd zou worden. Er moest binnen paar weken een tweede nummer komen. Zijn vervanger Alfred Suares is niet op de hoogte van een tweede nummer of aanpassingen in de structuur. “911 is voor spoedgevallen en 917 is voor niet-spoedgevallen waar politie bij nodig is. Dat is het enige wat ik weet.”

17 reacties op “911 en ambulancedienst continu in opspraak”

 1. Ik heb zelf een keer zoiets meegemaakt. Toen mijn moeder met spoed naar de emergency room moest en echt spoed (ze reageerde al niet meer) kwamen er twee dames van het ambulance team, ze konden niet met de brancard door de gang van het huis.. Oplossing?? nee dat wisten ze niet te bedenken.. Ik heb mijn moeder op een bureau stoel met wieltjes getilt om haar vervolgens doot de gang te rijden (geen hulp van ambulance team) Vervolgens moest ik aan hun vertellen dat ze een prostetisch oog heeft (het oog reageerde niet, maar zelf hadden ze niet door dat het een nepoog was) In de ambulance, wisten ze de brancard niet goed vast te maken (volgens mij waren deze dames nog in de proeftijd ofzo) dus heb ik dat ding met mijn scheenbenen vast geklemd, met alle gevolgen van dien. Traag!! ontzettend traag! Zelfs de politie was er veeeeeeeeeeel eerder dan die hele ambulance.
  Curacao is heerlijk! Maar er moet je nooit wat overkomen, en zolang je niks te maken heb met 90% van de ambtenaren, kun je hier echt heerlijk leven!!

 2. En elders in de wereld wordt ‘gekwalificeerd’ ambulance personeel, tijdens hulpverlening, in elkaar geslagen of worden verpleegkundigen (die het erg goed doen) in het ziekenhuis ofwel bedreigd of neergeslagen. Waar gaat het wel goed.
  Politiekorps kan ook daar niets tegendelen.
  Geen Curacao-probleem dus, maar een WERELD-probleem.
  En wie gaat hierover?

 3. @Maarten Koot

  Huren van 30.000 op Mambo, dat gaat idd op heel korte termijn fout aflopen.

 4. @ Ramon,

  Dat soort situaties zijn inderdaad te belachelijk voor woorden, terwijl men een vergunning hoort aan te vragen voor het sluiten van de weg. Sommige bars mogen geen Pagara’s afsteken omdat dan een achteraf straatje zou worden geblokkeerd. Maar de weg naar Westpunt is kennelijk geen probleem.

  Nog een ander geval van ‘ hoe is het mogelijk’.

  We hebben net vorig jaar de ontploffing van het kruithuis gehad dus zou je denken dat men de regels eens wat nader zou gaan bekijken. Maar helaas, niets van dit alles. Nog altijd verkoop van vuurwerk vanuit containers, recht voor woonhuizen of winkels en als klap op de vuurpijl gaat dat personeel (hoezo gekwalificeerd ?) het eigen vuurwerk RECHT VOOR de vuurwerk container afsteken.
  1 vuurpijl die de verkeerde kant uitgaat of een rotje wat wegspringt, in de container en we hebben een 2e kruithuis, maar dan met wat meer doden en gewonden.
  De politie ?
  Doet zoals gewoonlijk helemaal niets. Sterker nog, die stoppen om mee te kijken naar het vuurwerk.

 5. CEMS was geheel gefinancierd door Girobank, en als je door Girobank gefinancierd wordt dan weet je dat je failliet gaat.

  Zie ook MIO en DAE.

  En het wachten is op het faillissement van Mambo Boulevard, Ctex en nog enkele andere grote bedrijven waaraan Eric Garcia flink geleend heeft waar andere banken er voor bedankten.

 6. Ik neem aan dat deze mensen enige scholing en kennis hebben hoe een AED werkt?
  Heb laatst een foto in de krant gezien van een ambulance medewerkster die haar ambulance uniformjasje gewoon in haar ambulance uniformbroek gestopt had om zo haar dikke reet beter te kunnen accentueren.
  Een uniformjasje behoort losjes (boven de uniformbroek) gedragen te worden zodat je ten alle tijde goed in kan bewegen/functioneren. Daarnaast verwacht men dat je over de kennis en kunde beschikt om mensenlevens te redden, daar wordt je voor betaald.
  Je moet alles doen om levens te redden daar gaat het om!
  En niet om met je dikke reet in een veel te kleine pantalon rond de slachtoffer te lopen ijsberen met jouw twee linkerhanden.

 7. gisteren wilde ik om 20.00 uur naar grote berg (daar woon ik).
  onwetend van het feit dat er een vuurwerk show bij Selikor georganiseerd was.
  ik was echt de enige die dat niet wist.
  de hele weg stond vast aan beide kanten tussen veeres en de landfil.
  alle auto”s stonden willekeurig geparkeerd mensen op scooters brommers quads motoren.
  alles kon er nog net langs, maar de automobilisten stonden stil.
  ik heb er 3 uur over gedaan om thuis te komen.
  wat als er iets gebeurt op banda bau? of in die massa van mensen ontstaat een ruzie met kogels? of brand?
  Ambulances/brandweer/politie konden er nooit langs komen en de ramp was niet te overzien geweest.
  Er was helemaal niemand die iets regelde geen politie niemand van Selikor het was een totale chaos.
  Levens gevaarlijk.
  is dit ieder jaar zo?
  Dit is iets wat verboden moet worden!
  ik heb nog 3 keer (in de auto)met de politie gebeld, maar die konden niets doen.

 8. Waarom moest CEMS zonodig ook alweer weg? Dat was beter georganiseerd, maar waren geen vriendjes van Constancia…

 9. Zelfredzaamheid is in deze een belangrijk sleutelwoord zegt het GMN in het regeerprogramma van deze regering. Dus volgende keer maar zelf direct naar het ziekenhuis rijden.

  Het regeerprogramma zegt helemaal niets over ambulance dienst, ze denken dat het prima gaat? Kennelijk heeft het ministerie GMN van Whiteman andere prioriteiten gekregen. “Invoering Statiegeld” staat er wel in. Wat het zwaartst is, moet het zwaartst wegen, he?

  Maar er is volgens het regeerprogramma in Q3 van dit jaar (!) een “Raad voor de volksgezondheid” opgericht. Daar eens gaan vragen?

  En de Staten? Tja… En PAIS?.. “niet ons ministerie”, voorspelbaar.

 10. De gemiddelde werkmentaliteit op het eiland : mensen laten waaaaaaaaaaachten, ja toch?
  Dit soort mensen horen een ambulance niet bemannen!!! Maar ja, waar vind je de mensen de graag dit werk doen en er TROTS op zijn om dit te mogen doen met hart en ziel? Triest!!

 11. Heb ook ervaring met hun bellen. Wat zijn ze heel laks en traag. Terwijl het om mensenlevens gaat.

 12. Wat is dit nu weer voor schandelijk verhaal. Houdt het dan nooit op hier.
  Luisa die maar wat aan bazelt, Huggins niet veel beter en ondertussen kost het mensernlevens. Waar blijft Whiteman behalve op zijn vette krent te zitten.
  Schaamt u zich niet met zijn allen.
  Wat is er voor kwalificatie op de ambulance. Waarom is app niet standard aanwezig. Hoe kan het als de meldkamer doorkrijgt dat er wel sprake van een hartaanval zou kunnen zijn er geen aerts meegestuurd is.
  Allemaal vragen en geen antwoorden. Ondertussen verliezen mensen hun leven hier, volstrekt onbnodig.,

 13. Vreemd, toen Schotte van het dak viel was de ambulance er bij wijze van spreken al voordat hij de grond geraakt had.

 14. Ik voorzie een markt voor een private onderneming, met wel gekwalificeerd, goed gemotiveerd en alert personeel.
  Het is jammer de het huidige personeel ondermaats is, goede reden om ze en masse te ontslaan. Niet willen werken ? Ga dan maar ergens anders een baan zoeken.

  Dat de ambulance er te lang over doet is niet zo vreemd. Wanneer er maar 1 ambulance op stand by staat dan stapelen de ritjes zich hier wel op. Maar ja, je zou eens extra personeel in gaan schakelen, staat gelijk aan vloeken in de kerk.

  Neem aan dat het management weer door de politiek is neergezet en totaal geen kennis van zaken heeft.
  De rode draad bij alle overheids instanties op Curacao.

 15. De eerste doden zijn al gevallen vanwege traag en onbenullig handelen van ambulancepersoneel. Nu is het wachten op de eerste klappen die gaan vallen En dan is het piepen en jammeren over agressie. Nou dat heeft men dan aan zichzelf te danken.

 16. De ambulances zijn niet gestationeerd bij het ziekenhuis, dus de afstand naar het Sehos doet er alleen toe als de patient al in de ziekenwagen ligt en naar het ziekenhuis getransporteerd wordt. De ambulanes horen zich te bevinden op verschillende lokaties: Montana, Zaquito en Barber.

 17. Dan is het in Nederland beter geregeld bij mijn vader is dat ook overkomen binnen 10 minuten 5 man voor de deur met 2 ziekenauto’s.