Glas waterCURAÇAO – “Ik koop meer dan dertig flessen water per week”, vertelt Madeleine Francis. Ze wil niet dat zij of haar twee kinderen fluoride binnenkrijgen. De overheid van Curaçao nam vorige week een motie aan om de hoeveelheid fluoride in het drinkwater te verhogen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Reden hiervoor is de slechte kwaliteit van het gebit van sommige mensen. Momenteel zit er minder dan 0,5 parts per million fluoride in het drinkwater. Dit was 1,5 ppm, totdat premier Gerrit Schotte in 2012 de hoeveelheid verlaagde. Dit wordt nu weer teruggedraaid, omdat 0.5 ppm te weinig zou zijn om cariës tegen te gaan. Volgens de aangenomen motie kampt 94 procent van de Curaçaoënaars met tandproblemen. Dat de verhoogde fluoride gevaarlijk kan zijn, wordt in de motie ontkend: “De World Health Organiation en onze wet wijzen uit dat een concentratie van 1,5 mg per liter drinkwater niet gevaarlijk is voor de gezondheid.”

‘Tegen fluoride’
Komishón Anti-Fluoride vecht al jaren tegen het geheel elimineren van fluoride uit ons drinkwater. Wijlen politicus Helmin Wiels was een voorstander van dit idee. Op oude videobeelden is nog steeds te zien dat Wiels zich heftig uitlaat over fluoride: “Voorstanders van het toevoegen van fluoride aan ons drinkwater zijn niet goed bij hun hoofd en crimineel”, stelde de politicus. Ook verschillende leden van Wiels’ partij Pueblo Soberano hebben zich bij de Komishón gevoegd. Toch stemden vier PS-leden vorige week in met de motie om fluoride te verhogen.

Verkeerde informatie
“Minister Ben Whiteman heeft het slim aangepakt”, reageert Rudolph de Wit van Fundashon Anti-Fluoride. “Hij heeft mensen laten stemmen op een voorstel om tandheelkundige zorg te verbeteren. Uiteraard hebben veel parlementariërs hier goed op gereageerd, maar nu blijkt dat ze pro-fluoride hebben gestemd.” Volgens De Wit klopt de informatie in de motie niet. “Ze gaan ervan uit dat het toevoegen van 1,5 mg per liter binnen de grenzen is van de World Health Organization, maar dit hangt helemaal af van het aantal liter dat iemand drinkt. Iemand die veel water drinkt, krijgt natuurlijk ook meer fluoride binnen en dit is met 1,5 mg per liter al snel teveel.”

Waterflessen
Familie Francis gaat voorlopig door met het kopen van water. Dit kost hen maandelijks een paar honderd gulden, maar volgens Madeleine is dat het meer dan waard. “De overheid steekt haar kop in het zand, ik niet. Ik vind het niet zonde van mijn geld. Stel je voor dat mijn kind kanker krijgt of zijn hersenen worden aangetast en ik had dat kunnen voorkomen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik heb mijn kinderen uitgelegd dat ze geen water uit de kraan moeten drinken, maar op school of op een feestje krijgen ze natuurlijk wel water met fluoride. Daar kan ik niks aan doen, maar thuis weet ik zeker dat ze geen risico lopen.”

23 reacties op “‘Flessen water kopen door verhoging fluoridegehalte’”

 1. Nee maar blijf lekker suiker eten.

 2. Beste forum

  Om de tegenstellingen tussen de pro-en-anti meningen in de discussie over het wel of niet toevoegen van Fluoride aan het drinkwater meer daadkrachtig te ondersteunen kunnen beide partijen zeer beter oriënteren op navolgende website:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluoridering.

 3. @ Kerstman. Het is de overheid gegund dat ze een keer iets doen dat goed is.

  Laat ik in het midden laten of het goed of fout is, maar tot hoe ver is de bevoogding door een overheid toelaatbaar en/of legitiem. Volgens mij zijn zelfs inentingen niet verplicht en dan praten we over ernstiger gevolgen. Wordt het volk ook daarom dom gehouden?

 4. ons parlement heeft gekozen en aangenomen voor deze verhoging Ze gaan ervan uit dat het toevoegen van 1,5 mg per liter binnen de grenzen is van de World Health Organization.

  Ons land weet dus dat de WHO bestaat, neemt wetten aan op basis van deze organisatie, raar eigenlijk want als je met onderzoeken komt over schadelijke uitstoot van bijvoorbeeld de ISLA dan geven ze niet thuis.

  gevaarlijk is dat onze staten alleen door een meerderheid stemt op deze gegevens, straks is er een onderzoek dat er stoffen zijn die de misdaad kunnen bestrijden, of kamfer in het water die de libido onderdrukken gaan we daar dan ook mee accoord.

 5. @Edo Peters, dan moet Curaçao (alweer) zo snel mogelijk beginnen met het produceren van zout. Het zout ligt in de droge maanden gewoon voor het oprapen te JanTiel en JanKok etc. Waar andere landen diep moeten graven om een klein beetje zou uit de zoutmijnen op te kunnen halen ligt het op Curaçao zo voor het oprapen.
  Daarnaast is zeezout zeer gezond.

 6. Duidelijk betoog van Edo Peters.
  Ik hoop dat de paranoia hiermee ten einde kan komen en dat de overheid
  blijft bij het genomen besluit.
  Het is de overheid gegund dat ze een keer iets doen dat goed is.

 7. Ik heb in Amerika een omgekeerde osmose installatie gekocht. Dit apparaat kost op dit moment slechts 139 dollar plus transport en invoerrechten ongeveer 400 gulden. Het apparaat haalt 99,5% van alle bacteriën, zware metalen en FLUOR uit het water. Ik gebruik het voor mijn putwater, wat normaal niet te drinken is. Er komt nu drinkwater uit mijn kraan, daar kan geen enkel waterproducent aan tippen. Heerlijk!!!!!

 8. Mag ik even fijntjes opmerken dat er aan water geen fluor maar fluoride wordt toegevoegd dan dat dat laatste geen enkele schadelijke eigenschap heeft in de gebruikte doses? In (pure) fluor lossen je tanden direct op… dus stel je even op de hoogte voor je als een wilde allerlei zaken gaat beweren hier. 😉

  En de slechte gebitten kun je gemakkelijk terugvoeren op de overmatige consumptie van suiker. Als je dan wat voor het cariësgehalte op het eiland betekenen wilt, verbied dan die Fria-zooi eens…

  @Pukkie: Je bent (met velen) in de grootste hoax uit de geschiedenis gaan geloven. Er is geen enkele toxische eigenschap van zoetstoffen (waaronder aspartaam) ooit wetenschappelijk en (reproduceerbaar!) aangetoond. Dit is de bekende anti-suikervervangerslobby, die al sinds 1953 gaande is, gefinancierd door de suikerindustrie. Wist je dat suiker 39x winstgevender is dan ruwe olie? Suiker is de grootste commodity ter wereld en bovendien het belangrijkse conserveringsmiddel naast zout.

  Je doet er verstandig aan, te zwijgen in deze bewoordingen TOTDAT er een ertikel gepubliceerd wordt in The Lancet (het gezaghebbende medisch-wetenschappelijk tijdschrift ) dat uitsluitend onderzoeken publiceert die (wederom) reproduceerbaar zijn door NASA, MIT, WHO, TNO en Cambridge University. Zolang die publicatie er niet is, is alles guerilla-marketing van de belanghebbenden bij de productie en verkoop van suiker…

  Bespaar je de moeite van het zoeken, zo’n publicatie is er nog nooit geweest. Waarom? Juist. Omdat de schadelijkheid van suikervervangers – hoe vaak ook beweerd – nooit wetenschappelijk kon worden onderbouwd. De publieke opinie was des te makkelijker te beïnvloeden. Maar dat is niet hetzelfde als bewijs…

  Ik wens u alleen een mooi jaar toe!

 9. @senaid Dit is de minst goede oplossing, dit heeft het omgekeerde effect.

  Zoals ik al eerder schreef min of meer geadresseerd aan, Noortje:
  “Ik adviseer je een eigen onbevooroordeeld onderzoek te doen!”

 10. Gewoon water koken en laten afkoelen en drinken , bespaar geld

 11. Helemaal met Ergernis eens.

  Ben hier geboren en getogen en, alhoewel niet wetenschappelijk,
  heb ik nog nooit iets nadeligs gemerkt dat op een of andere manier
  aan fluor gerelateerd kan worden.

 12. En de paranoia ontploft weer in alle hevigheid. Nou nemen de Staten eindelijk eens een verstandig besluit! De tegenstanders baseren zich pseudowetenschap, leugens en bedrog. Er is hier NIEMAND die ooit last heeft gehad van overmatige fluorinname.

 13. simple oplossing. Flourid euit het water halen en de mensen langs laten komen voor een fluoride spoeling,. Zo gaat dat ook in andere landen. Willen de mensen dat niet dan gaan hun tandjes maar eraan. Zo heeft het volk iig de keuze wat ze willen.

  Nu wordt je gedwongen om het te drinken of 30 flessen water te kopen.

 14. Is het waar dat Rudolph de wit alleen maar paniek maakt over fluoride omdat hij dan meer flessen water kan verkopen?

 15. @noortje Enige nuance wellicht?

  Ik adviseer je een eigen onbevooroordeeld onderzoek te doen.

 16. Als het maar bij het fluoridevergif bleef. Ook aspartaam (nutrasweet) is giftig. Deze zoetstof wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan meer dan 6000 ( Zesduizend !!!) producten die door consumenten worden gekocht. Al die rommel opgeteld en samengevoegd met de drinkwaterfluoridering, is het onmogelijk vast te stellen hoeveel vergif men binnenkrijgt.
  Dan maar liever tanden poetsen met fluoridetandpasta.

 17. Op Curacao heeft 94% van de bevolking caries (volgens Whiteman) terwijl aan het drinkwater fluor wordt toegevoegd.

  In een land als Nederland ligt dat percentage vele malen lager, terwijl er geen fluor wordt toegevoegd.

  De conclusie dat het fluor gehalte dan omhoog moet op Curacao gaat aan mij voorbij.

  Zou het zo kunnen zijn dat dit een goedkope populistische oplossing is omdat de boel echt op poten zetten in de gezondheidszorg meer kost?

  Als een politieke actie op een onlogische conclusie is gebaseerd is er meestal iets anders aan de hand op de achtergrond.

  Overigens aangenomen met 15 stemmen totaal, de rest was even op reis of zo.

 18. Jammer dat de staten “vergeven’ is van zulke domme krachten.
  Van Pais zou ik zeker wat slimmers hebben verwacht uiteindelijk hebben zij Moses in hun statenpakket zitten.
  Wat een lachwekkende club mensen bij elkaar. Treurig.

 19. Wat een belachelijk gedoe. Mevrouwtje is bang dat haar kinderen een beetje van het ongevaarlijke fluoride binnen krijgen, maar slaapt wel met open ramen onder de rook van de Isla.

 20. Alleen water flessen kopen is niet genoeg, douchen met water met flouride is ook niet goed voor je gezondheid. Zie onder..

  “To complicate matters, fluoride is absorbed through the skin, and by inhalation. Showering and bathing in fluoridated water is also a problem. Fluoride is actually more dangerous when absorbed through the skin and/or lungs because it enters the bloodstream more easily, bypassing the gut where it binds with minerals from food. When it is not feasible to remove the fluoride from your entire water supply, limiting time in the shower or bath and reducing the temperature of the water helps minimize the amount of fluoride absorbed.” -http://www.dancingwithwater.com/articles/how-to-remove-fluoride-from-water/

 21. misschien zou men ook kunnen nagaan hoe verslechtering van het gebit onstaat bij een aantal mensen, en bij welke groep mensen,a het kan ook liggen aan de kwaliteit van tandpasta en OOK de frequentie gebruik- dagelijks van tandpasta wat zegt een deskundige ervaren tandsarts eigenlijk ?

 22. Het fluoridegehalte is in 2012 verlaagd en moet nu weer verhoogd worden vanwege “de slechte kwaliteit van het gebit van sommige mensen”. De fuoridering t/m 2012 heeft dus duidelijk geen effect gehad voor deze mensen. Dan is er ook nu geen enkele reden om meer fluor toe te voegen.

 23. Komishón Anti- Fluoride vecht al jaren tegen het geheel elimineren van fluoride uit het drinkwater??? Dus ze willen dat er wat fluoride in het drinkwater blijft. Of vecht de komishón vóór het geheel,elimineren van fluoride uit het drinkwater?