Partido PAISCURAÇAO – “Het koninkrijksverband zoals vastgelegd in het Statuut is verouderd. De koninkrijkspartners zijn sinds 1954 erg veranderd, maar de afspraken zijn ongewijzigd gebleven”. Dit stelt PAIS in de laatste nieuwsbrief van het jaar.

Volgens de partij schiet het Statuut duidelijk te kort omdat het niet is meegegaan met de tijd en de hierbij gepaard gaande ontwikkelingen. “Met de veranderingen als gevolg van de eenwording van Europa, kunnen er bijvoorbeeld geen wederzijdse handelsverdragen bestaan tussen Nederland en de andere Koninkrijkspartners.”

Nieuw samenwerkingsverband
Er zou volgens PAIS een nieuw samenwerkingsverband op tafel moeten komen, ‘gebaseerd op de meerwaarde voor alle partners en wederzijds belangen’. Daarbij worden nieuwe manieren van samenwerken onder de loep genomen. Curaçao moet volgens PAIS bijvoorbeeld de kennis op het gebied van watermanagement, bestuurskunde, milieu en openbaar vervoer van het Koninkrijk meer benutten. Daartegenover staat dat Curaçao een essentiële rol kan spelen als bruggenhoofd tussen Nederland en het westelijk halfrond, door als een voorpost te dienen voor Nederlandse belangen op het gebied van duurzame ontwikkeling en innovatie, vindt de partij.  “De relatie tussen Nederland en Curaçao moet niet langer van paternalistische aard zijn, maar groeien naar het nemen van eigen verantwoordelijk en zeggenschap. Het is de bedoeling dat wij met dit als basis op eigen benen leren staan”, aldus PAIS.

20 reacties op “PAIS: ‘Huidige Statuut is verouderd’”

 1. @Nardy,

  in 1 zin sla je de spijker op de kop:
  Het is nooit onze schuld, maar iets anders wat het probleem is/was.

 2. @Phillippe,

  meestal kan je ik je volgen en begrijpen, maar dat uitbuiten door NL, kan ik niet vatten.
  het is eerder andersom!
  er wonen niet voor niets ruim 100.000 antillianane in NL tegen ongeveer 5000 op curacao.
  De mensen vertekken niet naar NL voor het klimaat of de gezelligheid, maar om er beter van te worden.
  vul in: studie, werk gelegenheid, betere sociale voorzieningen enzovoort.

 3. @All, Het “uitbuiten” was inderdaad wat cynisch bedoeld. Soms lees je dit op dit forum en als je beseft dat NL ons al meer dan 40 jaar souvereiniteit gunt, dan kun je toch niet anders concluderen dat we het allemaal wel lekker vinden zo, inclusief ons geklaag over Nederland..we willen niks anders! Zeker geen autonomie. Stel je voor! Niemand hoor je er meer over.

  Dus als PAIS over het Statuut begint of Asjes over de consensus rijkswetten, dan zal Nederland vermoeid de stap naar het Gemenebest zetten. De claim voor slavernij zal helpen en het komende failliet van het Dok en de Girobank zal Nederland zien als signalen van het afglijdende Curacao. Grenzen dicht!

 4. @Philippe Maaskant
  Ik lees graag je reacties, maar wat je nu opsomt als “uitbuiting” door Nederland vat ik op als sarcasme, als ironie.
  Want alles wat je zegt bijv de kinderen in NL laten studeren, criminelen, afzetgebied voor drugs etc, dat alles is ten nadele van NL.
  Vandaar dat ik dit opvat als ” zelfspot”, als lijdzaamheid en laksheid van de kant van het eiland. Wat dat betreft heb je groot gelijk. Wie wil er nou z’n suikeroompje kwijt?

  Indien je dit inderdaad zo bedoeld hebt, ben ik bang dat niet iedereen dat zo opgevat heeft.
  En anders…..heb ik het verkeerd begrepen.

 5. Bravo PAIS. Het is weer het systeem, nooit de mensen.

 6. @Philippe Maaskant: Zou je eens willen uitleggen in welke zin Curaçao door Nederland wordt uitgebuit? Volgens mij is er vooral geld richting Curaçao gegaan en weinig de andere kant op. Je verdere opsomming geeft al aan dat het Curaçao is dat profiteert van de band met Nederland en niet andersom dus klets geen onzin aub.

 7. De Nederlandse politiek zal zeer blij zijn met de opening die een van de belangrijkste coalitiepartners in de regering van Curacao biedt om de door Nederland gewenste soevereiniteitsoverdracht (dat zal de statuutwijziging uiteindelijk worden) te bespoedigen. De belangrijkste ‘wijzigingen’ die Nederland zal bedingen zijn; geen verantwoordelijkheid meer voor het bestuur van een verre voormalige kolonie, een curacaos paspoort (geen vrije toegang meer tot Nederland), het op andere wijze regelen van de defensie (Bonaire is een uitstekende basis, Curacao is niet meer nodig). Al deze wijzigingen zullen verkocht worden onder het mom van een gemenebest. En denkt U nou echt niet dat voor deze wijzigingen een referendum nodig is; noch het statuut, noch de Nederlandse grondwet kent een referendum, de parlementen beslissen.

 8. Wat heb ik een spijt van mijn stem voor PAIS. Dat was eens maar nooit meer.

 9. Statuut wordt nooit verouderd , want het is een standaard overeenkomst reglement .
  Maar persoonlijke mentaliteit kan wel per seconden veranderen .

 10. @Karl Karlsson, Nederland probeert het al 40 jaar, vanaf 1973! Maar we willen graag ons door Nederland laten uitbuiten, ons ergens tegen afzetten, een suikeroompje houden, onze kinderen in NL laten studeren, onze criminelen naar NL kunnen sturen, ons afzetgebied voor drugs niet verliezen, Venezuela toch een beetje op afstand laten en een paspoort houden waarmee we van het eiland af kunnen. Nu alleen nog een Statuut dat het allemaal nog beter en eenvoudiger maakt…PAIS, jawel…dream on….

  “…De regering verwacht in het komende jaar, aan de hand van het advies van de Koninkrijkscommissie, met de regeringen van Suriname en de Nederlandse Antillen in overleg te kunnen treden over de wijze en het tijdstip waarop deze landen soevereiniteit zullen verkrijgen. De ontwikkelingssteun aan deze landen is gericht op de bevordering van economische, sociale en culturele zelfstandigheid….. ” Bron: Troonrede 1973 (!)

 11. Wat paternalistisch Nederland? Curaçao heeft sinds 10-10-10 alle vrijheid (en daarvoor ook) en mogelijkheid er zelf iets van te maken. Nou dat hebben we gedaan: we hebben er een financiële puinhoop van gemaakt waarbij de witte boorden criminaliteit tot ongekende hoogte is gestegen. Het enige wat Nederland heeft gedaan is een noodzakelijke toezichthouder instellen: CFT. Dit mogen de witte boorden…eh sorry vele (niet alle) politici niet leuk vinden maar het volk is er erg mee geholpen! PAIS/Rosaria: ruim eerst de rotzooi in eigen huis op nu je nog in de Staten bent vertegenwoordigd!
  (afgelopen week heeft PAIS getoond dat ze dat zeker niet zullen doen).

 12. PAIS is inderdaad geen serieuze partij meer. Loopjongens van PS, laat maar.
  Nederland zal de moeite niet meer nemen.

  Waarom een ander Statuut als niemand er meer zin in heeft?
  Hooguit een Gemenebest, met eigen paspoort. De evaluatie van de consensus Rijkswetten is een goede aanleiding. Kans dat Curacao er enthousiast over is, lijkt nihil.

  Rutte zei het al “Bel maar even als jullie zelfstandig willen worden”.
  Wordt tijd dat we even gaan bellen, want nu zitten we tussen wal en schip en horen helemaal nergens bij.

 13. @Karl, Goed idee.. wij hebben hier goede leiders zoals Asjes, Schotte, Jamaloodin, El Hakim, Constancia, Navarro, Rosario, Wilsoe, Monk, Cooper etc.. we kunnen het zelf wel!

 14. Totale onafhankelijkheid wil Curaçao al jaaaaren en Nederland inmiddels heel graag ook.
  Per 1 april a.s. dan maar. Lijkt me wel een geschikte datum 🙂
  Zijn we eindelijk van al dat wederzijds gezeur over elkaar af, ja toch?

 15. kijk gedegen politiek word hier gedaan, proefballonnetjes oplaten om te kijken wat mensen denken, nu de verkiezingen in aantocht zijn geeft Pais al een stukje van strategie prijs.

 16. Puur symboolpolitiek, komend van een partij die als het er op aan komt geen ballen heeft.

 17. Beste Pais,

  60 jaar hebben we nu bijna een statuut, en kijk even hoe goed we hebben het gedaan in die periode>
  Sleutelen aan het statuut betekent dat we dus iedereen mee moeten krijgen, uiteindelijk zal er dan er nog slechter statuut komen.
  blijf van ons statuut af omdat we anders nog verder afzakken richting al die eilanden in onze regio waar het zo goed is dat hun bewoners maar al te graag hier op ons eiland willen zijn.

 18. maar de YDK wil niets aannemen van de hollander en de hollander wil juist weer alles opdringen..

 19. No shit!
  Nu nog zorgen dat bij herformulering onze “leiders” (en daarmee bedoel ik zowel de Curacaose als de Nederlandse) ons niet verder de verdoemenis in helpen.

 20. Haha! …..het nemen van eigen verantwoordelijkheid??! Dan hebben ze aardig wat steekjes en mogelijkheden laten vallen afgelopen week.