ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Philippe Maaskant in op de consequenties van de gewijzigde paspoortwet.

De paspoortwet wordt gewijzigd. Dat was aanleiding om eens na te gaan wat er nu staat en wat er aan komt. Een van de meest in het oog springende wijzigingen is de verlenging van vijf naar tien jaar voor iedereen ouder dan achttien jaar.  Maar wat valt verder op? Er komt een sterkere centralisatie. Met het argument efficiëntie komt er een backoffice-functie voor Nederlandse paspoortuitgifte in het buitenland en mogen consulaire posten en het kabinet van de gouverneur een paar dingen voor Nederlanders in het buitenland niet meer zelf doen.

Er is een basisregister reisdocumenten. De minister van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de verwerking van gegevens in dit register. Je vraagt je af wat daarmee gebeurt. De Tweede Kamer had eerst nog wel gevraagd om af te zien van de inrichting van een centrale online 24/7 paspoortdatabank voor justitieel gebruik, maar het lijkt erop dat deze er is, of komt. En dat met een bestand waar alle paspoorten van het hele Koninkrijk kennelijk in zijn geregistreerd?

Bij de antwoorden op vragen van de Tweede Kamer gaf de minister aan dat het allemaal zeer nuttig is voor bijvoorbeeld de politie en de Koninklijke Marechaussee, om “snel te constateren of iemand vuurwapengevaarlijk is”. Koppeling met landelijke registers als ProgIS, MEOS, Opsporingssyssteem (OPS), Parket politiesysteem, het Centraal Justitieel Incasso Bureau en de Basisvoorziening Vreemdelingen werden genoemd. Eén en al winst qua efficiency!

Wat ik niet wist, is dat de Minster van Buitenlandse Zaken ook degene is die de ‘territoriale geldigheid’ van ons paspoort vast stelt. Je vraagt je af hoever dat kan gaan. Voor bepaalde landen in het Koninkrijk? Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wilde de paspoortwet verruimen zodat bij meer criminelen het paspoort kan worden geweigerd of ingetrokken. Dat is gelukt. Als er nu ‘het gegronde vermoeden’  bestaat dat iemand een misdrijf zal gaan plegen. Geen paspoort, of intrekken paspoort! Het kan nu. Het kan ook als iemand voor een misdrijf  in de voorafgaande tien jaar onherroepelijk is veroordeeld. Teeven kan tevreden zijn. Reizende criminelen krijgen het lastig en moeten blijven waar ze zijn.

Aan het slot wordt in de nieuwe wet nog even vermeld dat ‘nationale paspoorten’ (andere worden niet genoemd), die zijn verstrekt vóór de datum van inwerkingtreding, de geldigheid houden die daarin is vermeld. Maar de wet spreekt naast een nationaal Paspoort ook nog over onder andere een diplomatiek paspoort en een dienstpaspoort. Gaan die vervallen per die datum?

Zo mogelijk nog interessanter dan deze nieuwe wet, is wat laatst in de pers verscheen. Een artikel over mensen die hun Nederlanderschap waren kwijtgeraakt omdat ze een vrijwillig een andere nationaliteit hadden aangevraagd. Een stel had de Mauritiaanse nationaliteit aangevraagd. Dat was handig voor een werkvergunning en het kopen van een huis op Mauritius. Door het vrijwillig aannemen van een andere nationaliteit hebben ze de Nederlandse nationaliteit direct verspeeld. Oeps… Geen nieuw paspoort dus. Het is daarom wel zo verstandig dat Suriname de “Personen van Surinaamse Afkomst” (PSA) geen dubbel paspoort aanbiedt, maar een PSA-document.

Kijk, dat kan leuk worden. Stel dat mensen als Dos Santos, Schotte, Hakim, Wilsoe en nog wat figuren recent, al preventief een ander paspoort hebben geregeld voor landen die dat redelijk goedkoop leveren, zoals St. Kitts and Nevis, Dominica of Malta. Zo’n dubbel paspoort zal dan het einde betekenen van het Nederlanderschap. Je weet maar nooit waar het allemaal goed voor is. Zou dit aspect worden gecontroleerd bij de screening van ministers? Het kan zijn dat er in de Staten ook nog mensen zitten die dus eigenlijk geen Nederlander meer zijn?. Dat is wel een voorwaarde voor ministers en statenleden. Geloofsbrieven Statenleden controleren en dit aspect meenemen, wordt dat gedaan?

3 reacties op “Ingezonden: gevolgen van de nieuwe paspoortwet”

  1. @henki, ze zullen wel wat anders verzinnen voornamelijk voor buitenlanders.. die moeten dan elke maand met hun originele vergunning tot verblijf of verklaring van rechtswege langsgaan en dan gaan ze het de hele dag bekijken of het een origineel is..

  2. verzoeke alvast rekening mee te houden dat we over 4 jaar minder ambtenaren nodig hebben op Kranchi. want als een paspoort straks 10 jaar geldig is komen er ook minder klanten.
    regeren is vooruit zien toch.
    dubbele paspoorten zijn alleen toegestaan als een land dat eist, zoals USA, Marokko of een Turks paspoort.

  3. asjes heeft dan geen probleem want die is rotterdammer