GPS raket vs FARCCURAÇAO – Een geheime operatie van de Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren meer dan twee dozijn FARC-leiders om het leven gebracht. Dat gebeurde tussen juli 2007 en november. Dat meldt de Washington Post.

De CIA voorziet de Colombiaanse regering van bommen en GPS-begeleiding (30.000 dollar per stuk), waardoor doelwitten doelgericht gelokaliseerd en omgebracht kunnen worden. In een gelekt rapport bevestigen meer dan 30 bronnen dit verhaal. Uit veiligheidsredenen blijven ze anoniem.

Geheim
Het plan is in het diepste geheim opgesteld. Het plan maakt bijvoorbeeld geen deel uit van het 9 miljard dollar kostende Plan Colombia, een anti-drugsprogramma dat de Verenigde Staten sinds 2000 voert. Toenmalig president George W. Bush keurde het plan goed, Obama zette het voort. In maart 2008 is FARC-kopstuk Raul Reyes in Ecuador op deze wijze omgebracht. Nog niet eerder is de rol van de Verenigde Staten hierin zo nadrukkelijk aangetoond. De aanslagen zijn ook gebruikt tegen leiders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

www.versgeperst.com