geld thumbCURAÇAO – Het “Illicit Financial Flows from Developing Countries” rapport dat vorige week is gepubliceerd, geeft aan dat in 2011 3,6 miljard dollar via Aruba in het zwarte circuit is verdwenen. Tussen 2002 en 2011 is er in Aruba meer dan 25 miljard dollar weggesluisd. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Anoniem
In de lijst van 144 ontwikkelingslanden die het meest te maken hebben met geld dat wegvloeit via anonieme brievenbusfirma’s, geheime belastingconstructies en witwaspraktijken, staat Aruba op de 31ste plaats. Die lijst wordt aangevoerd door China, Rusland en Mexico. Wereldwijd ging er in 2011 bijna 950 miljard dollar om in het illegale geld circuit, 13,7 procent meer dan in 2010.

De auteur van het rapport, econoom Dev kar, is werkzaam voor Global Financial Integrity (GFI). De zwart geld waakhond die in het leven is geroepen om het kapitalisme te beschermen tegen de eigen excessen. Hij relativeert het cijfer zelf enigszins: “Voor wat betreft data van belastingparadijzen als Aruba betreft het een schatting. We moeten altijd een slag om de arm houden omdat ze zelf niet gul zijn met het geven van informatie.”

Crisis
Directeur Raymond Baker van GFI zegt dat nu de wereldeconomie hapert ten gevolge van de financiële crisis er in de ontwikkelingslanden, steeds meer geld wordt afgeroomd. “Nu zowel de rijke als de arme landen er alles aan moeten doen om hun economie te laten groeien, gaat er bijna 1000 miljard verloren als resultaat van belastingvlucht en witte boorden criminaliteit. Dit onderzoek zou de wereldleiders moeten wakker schudden”, zegt Baker. “Er moet direct wat gebeuren.”

5 reacties op “‘Ruim 25 miljard dollar via Aruba weggesluisd’”

  1. Mij interesseert v.n.l de plaats op de lijst van de West Europese landen

  2. Waar een klein land groot in kan zijn,…..

  3. @William Hassell. ff googlen…

    http://www.scribd.com/doc/193325965/Illicit-Financial-Flows-From-Developing-Countries-2002-2011

  4. A.u.b. de hele lijst laten zien om een beter inzicht te krijgen.

  5. Tijdens de MEP periode?