• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURACAO – Milieuorganisatie SMOC heeft een brief gestuurd aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Zij heeft een onderzoek ingesteld naar de luchtkwaliteit rondom de Isla-raffinaderij. Marinepersoneel op het eiland klaagde over stankoverlast. Ook zouden oud-personeelsleden ziek zijn geworden.

SMOC wil graag weten welke instituten betrokken worden bij het onderzoek. Zelf raden ze onderzoeksinstituut TNO aan. Ook wijzen ze de minister op eerdere rapporten.

12 reacties op “SMOC stuurt brief aan minister Defensie”

 1. Wij hebben 4 maanden op Blue Bay gewoond en hadden zeker last van de stank, branderige ogen, hoofdpijn en mijn benauwdheidsklachten namen er ook ontzettend toe. Wonen nu sinds 6 maanden op een andere plaats op het eiland en het verschil is zeker goed te merken. Misschien dat er op bepaalde delen van Blue Bay minder overlast is, maar in de BL sectie ga je er zeker last van ondervinden. Ook van zwarte aanslag op je ramen, tuinmeubelen etc.

 2. Iedereen hebben een vrijheid om een keuze ta maken waar ze eigenlijk wil wonen.
  Maar ten eerste moet u eerst de omgeving leren kennen .
  Om op de hoogte te zijn van de omgevingsproblemen en de woonsituaties .
  Want de meeste Project Ontwikkelaren kopen goedkopen terreinen.
  En goedkopen terreinen liggen meestal in omgevingsproblemen .
  Ze zijn meestal dammen of plantage of gebieden van Raffinaderijen waar het is moeilijk om te wonen
  Of wat denken jullie dat de uitgangstoffen ( rook ) van Raffinaderij Isla moet loodrecht naar de atmosfeer ,terwijl dat alle Raffinaderijen hebben hun grenzen ( Terreinen )

 3. @Irving,

  er was een paar jaar geleden een protestmars tegen de ISLA.
  Ik dacht het zal wel druk zijn met al die mensen uit Wishi en Marchena.
  Dus niet, er waren een handje vol makamba”s en een groep wat hoger opgeleide YDK.
  de gewone man en vrouw uit Wishi en Marchean interesseeerd het geen moer.
  ze accepteren hun lot en gaan er langzaam aan kapot.
  Dat is de realitiet alleen de makamba”s en de hoger opgeleide YDK, zonder familie die bij de Isla werken, willen hier iets aan veranderen.

 4. @iRving, elke keer dat de SMOC een bijeenkomst houd in Wishi is er niemand.. paar jaar geleden wilde men er nog een demostratie houden en er waren vrijwel geen inwoners van Wishi maar wel veel makambas.. waarom blijven de mense van Wishi zo stil?

 5. Nogmaals, dit is om te lachen zo triest.
  Waarom? Omdat toen de bewoners van Wishi en Marchena klaagden dat ze langzaam vergiftigd werden er niemand luisterde! Nu dat de wijken met de meer welgestelde burgers geraakt worden, is het hel en verdoemenis………
  Naar mijn mening moet men op zoek naar een alternatief (omscholing oid) voor de eilandgenoten die bij de raffinaderij werken en daarna zsm de boel sluiten of ze moeten zich aan de milieunormen gaan houden.

 6. Wij hebben een jaar op Piscadera Bay resort gewoond, iets dichter bij de Isla dan Blue Bay. En zeker, met regelmaat ruik je de Isla, heb je last van tranende/prikkende ogen en zie je “”neerslag” op wasgoed of bijv buiten meubilair. Ook hebben we indertijd de “witte stof” uit de catcracker over ons heen gekregen waarvan men, dacht ik, nog steeds niet weet wat er precies inzit. Er zijn overigens mensen verhuist van Piscadera naar Julianadorp omdat daar de overlast veel minder is. Maw als het verhaal waar is dat de marinemensen in Julianadorp zoveel last ondervinden moeten de mensen in Piscadera al helemaal grote gezondheidsproblemen ondervinden. De echte slachtoffers zijn overigens natuurlijk de local’s die hun leven lang in de rook wonen in de dichterbij gelegen huizen.
  Kortom, je zal af en toe de Isla ruiken op Blue Bay, of dat slecht voor je gezondheid is lijkt me af te hangen van het aantal jaren dat je op zo een locatie woont. Zou ik lang willen wonen onder de rook met bijv. je gezin met de huidige kennis ? Ik dacht het niet.

  Weer een onderzoek, weer vragen terwijl iedereen weet dat de mensen die onder de rook wonen langzaam vergiftigd worden en daar op de langere duur veel gezondheidsproblemen van krijgen en als gevolg daarvan een (veel) kortere levensverwachting hebben.
  Ik hoop van harte dat de raffinaderij gesloten gaat worden en heb veel respect voor het vele werk wat SMOC hiervoor verricht heeft.

 7. Het lijkt me beter als het marinepersoneel zelf de minister van Defensie een brief schrijft.

 8. @ peter hoorn
  pak de kaart van Curaçao kijk waar de rafinaderij staat, vervolgens trek twee horizontale strepen aan de onder en bovenkant naar Blauw baai en dan zie je dat Blauw Baai binnen deze twee strepen ligt. Dit komt overeen met de gemiddelde oosten wind die altijd min of meer over dit eiland waait. Hoe vaak heb je nu last van de stank? dit is dus van een aantal factoren afhankelijk, zoals windsterkte, richting, laag of hooghangend, hoeveelheid fakkelen enz enz.
  Zou deze rafinaderij in Nederland of in de Verenigde Staten met een dergelijke uitstoot vandaag de dag nog draaien? Nee.
  Wil je behoren tot de 18 vroegtijdige doden elk jaar opnieuw als gevolg van onder deze rook wonen? Ja, dan moet je er zeker gaan wonen.
  In Nederland zou je er dus niet gaan wonen onder dezelfde omstandigheden!
  Zou ik er gaan wonen? Nee.

 9. Beste Peter, als je iemand spreekt die er woont dan valt het allemaal reuze mee, maar zodra ze verhuisd zijn, komt de waarheid boven, je woont daar in een vergiftigde omgeving en je loopt er een serieus gezondheids risico!

 10. Wij wonen op Blue Bay, al 2,5 jaar. Met heel veel plezier. Af en toe hebben we de stank van de Isla. Maar we hebben geen zwarte ramen en voor de rest is het ook onzin wat er gezegd wordt over Blue Bay. Ik zou zeggen: Kom een keer langs om te kijken!! Heerlijk wonen, kinderen kunnen vrij op straat spelen, de baai om de hoek, gezellige sfeer in de buurt. Een super-plek!

 11. we willen in blue bay gaan wonen.
  is het nou echt zo dat de stank daar ondraaglijk is?
  en de ramen zwart zijn ?
  of is het af en toe?

 12. Milieuorganisatie SMOC als jullie zoveel zorgen maken over gezondheid van uw collega’s .
  Waarom hebben jullie de Voorbeeld van China niet overgebracht in Curaçao .
  En de Voorbeelden is een mondkapjes dragen in plaats van een aanklagen van een Potentiele Olie Raffinaderij .
  Om bij een schadevergoeding te komen voor luxe leven .