• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag levert Philippe Maaskant gratis tips aan premier Ivar Asjes om meer draagvlak en vertrouwen te creëren onder de bevolking.

In het regeerprogramma staat: “… Zeker is dat een directe, open en transparante communicatie tussen de overheid en de burger door middel van online portalen en sociale media één van de belangrijkste initiatieven is.”

Nu, dan beginnen we maar met tips voor Asjes cs. (PAIS en de anderen laat ik maar even weg, want daarvan verwacht ik geen eigen inbreng meer, die volgen Asjes). In deze tijden van crisis is het nodig om draagvlak te organiseren. Dat krijg je als we er weer vertrouwen in hebben. Hoe kan dat? Een goed begin zou zijn:

1. Openbaar maken pensioenen van ambtenaren en politici. Zeker de “gestapelde” pensioenen uit meerdere functies. Eventueel te beperken tot mensen die meer dan 50.000 gulden per jaar ontvangen.
2. Overzicht van alle ambtenaren die thuis zitten en wel betaald worden, en wel in detail: overzicht van ambtenaren die rechtszaken tegen de overheid hebben gewonnen, maar toch niet mogen werken (zoals Daal, Gumbs, enzovoorts).
3. Overzicht van inkomen Asjes als sectordirecteur bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening, waar hij nooit zou gaan werken maar nu als ambtenaar in de politiek van geniet. Die krijgen doorbetaald.
4. Uitvoering geven, door Asjes, van zijn toezegging na zijn screening : “Ik kondig publiekelijk aan dat ik, één van de ministeriële kandidaten, geen probleem heb om al mijn gegevens openbaar te maken om voor het volk te bekijken. Ik heb niks te verbergen en mijn geweten is schoon.”
5. Overzicht van alle inkomsten van ministers, statenleden uit particuliere bron, als werknemer of consultant voor PDVSA, als zelfstandige of welk ander bedrijf dan ook. Ter voorkoming van dubbele belangen (en MOT-meldingen).
6. Overzicht van ambtenaren en politici die tevens een politiek/ambtelijk inkomen en/of pensioen hebben of direct of indirect andere vergoedingen of inkomsten uit overheidsbron krijgen (en de hoogte ervan).
7. Overzicht van ontslagen, vertrokken of gepensioneerde ambtenaren die nu een rol als adviseur of consultant hebben bij de overheid, een overheidsbedrijf of een door de overheid gesubsidieerde instelling of stichting.
8. Overzicht van de topsalarissen (alles boven de 50.000 gulden) bij overheid, stichtingen, overheidorganen, overheidsbedrijven of anderen die geheel of deels van overheidsgelden bestaan (zoals de Lannoy bij CBCS).
9. Bewijs dat Asjes zijn ten onrechte salaris voor het geritselde baantje bij Selikor inderdaad heeft terugbetaald zoals de rechter bepaalde.
10. Wachtgelden en pensioenen die om andere reden worden of werden uitgekeerd.
11. Overzicht van ambtelijke vergoedingen, faciliteiten (auto, studie, pensioenpremies, enzovoorts) en de kosten ervan als die per persoon meer dan 15.000 gulden in een jaar bedraagt.
12. Overzicht van ambtenaren die Volgens het LMA naast hun werk als ambtenaar een tweede baan hebben met toestemming van de minister.
13. Jaarverslagen over 2012 van alle overheidsinstellingen en gesubsidieerde stichtingen en verenigingen en instellingen op internet.
14. Overzicht op internet per kwartaal van de advieskosten en opdrachten van de overheid, alle overheidsbedrijven en de de stichtingen die van de overheid afhankelijk zijn. Te presenteren en te totaliseren per bedrijf die de opdracht kreeg.

En laten we nu niet beginnen over privacy. Maak maar een wet ‘Openbaarheid Overheid, Vertrouwen Burgers’ waarin de privacy voor deze zaken niet meer mag worden geclaimd. Het volk moet door een beroep op privacy niet in het ongewisse gelaten worden. We moeten inleveren en doen dat graag als we echt zien dat het nodig is. Als we denken dat de pot nog steeds wordt geplunderd, zal er geen draagvlak komen. Of durven we het niet omdat dan de revolutie pas echt uitbreekt? Wat hebben we te verbergen?

15 reacties op “Ingezonden: ’14 Tips hoe Asjes vertrouwen kan creëren’”

 1. Geachte meneer Maaskant.

  Rivieren was grapje.
  Maar goed.

  Si water stroomt altijd naar de zee.
  En rooien zijn ook net rivieren op Curcao.

  Inderdaad op Curacao is niets onmogelijk.
  De meest idiote dingen die ergens anders als belachelijk worden beschouwd worden hier als de “waarheid” voor het “Volk” verkondigd.

  Dhr. Asjes is goed bedreven in schuiven met macht.
  Het schaakspelletje PS bestuur eruit en daarna hoppa minister president was een perfect voorbeeld.

  Dat nu plots ook dhr. Schotte huis bezoek krijgt en er een geld telmachine moet bij komen om zijn consultancy fees te warderen, zegt al weer iets…
  Nietwaar. weer een pionnetje minder.

  Waar zouden toch die centjes vandaan komen die zijn betaald voor de troonswisseling.
  Frappant is dat het ziekenhuis er plotseling komt en een terrein dat illegaal is verkregen daarvoor wordt gebruikt.
  Inclusief Colon.
  En ik meen me te herinneren in de kwestie Juliana kanker fonds dat colon ook plots van iemand was….
  Iets met een gedeputeerd famillie lid…

  En nu het geld toch echt wel op is.
  NV’s leeg
  Stichtingen ook.
  Wegenfonds
  Andere geld stromen zijn niet beschikbaar zijn, dus moet het weer ergens vandaan komen niet waar.
  Ob omhoog, invoerechten omhoog.
  Ambtenaren worden nu geschoven.
  Tol wegen… pfff.

  Ffrappant is dat het miniserie van Financieen in een hyper smart modern pandje komt van 2 verdiepingen aan de zee… Duurder kan niet.
  Glazen muren die van kleur verwisselen.

  Wat die sukkels allemaal niet snappen is dat je van een kale kip niet kan plukken.
  Dus je moet zorgen dat de economie top is, dan is er ook veel meer te stelen.
  En als er veel is valt het niet alleen minder op maar men vind het ook minder erg.
  Maar deze boy’s…

  Dhr. Asjes is niet zo heel erg uit op veel geld, denk ik, zijn voorganger was veel meer verbonden aan sponsors.
  Ik denk dat macht veel meer speelt.
  Toen hij staten voorzitter was ging het ook zo.

  Toerisme is hij wel gevoelig voor.
  Maar ja. die betaalde vroeger ook z’n pakken.
  Gratis Wifi in de stad.
  Waarom niet de scholen ook.
  En de Una.

  Asjes vertrouwen..
  Puntenlijstje.

  Waarom richt je geen partij op.
  En gebruik die punten zelf in het echt.

  En er zullen er vast nog wel een paar zijn die de onzin zat zijn.
  Ik spreek veel ondernemers en ze zijn het allemaal meer dan zat.
  Bab kassa’s

  Mijn stem heb je ook.

 2. @Juny, Exact, er zijn zaken waar de dames en heren “politici” liever maar niet over spreken.
  Ze leiden oms af met andere futiliteiten, maar de vragen die in het stuk staan zullen niet beantwoord worden. Zolang dat zo is, zullen “politici” die zeggen “voor het volk” te zijn huichelen. Asjes presteert het zelfs om kritische journalisten gebrek aan vaderlandsliefde te verwijten, zodat de andere journalisten bang worden. Ook ambtenaren zijn bang, ze kunnen ontslagen worden. De hele VDC kon weg. Steeds weer vazallen op sleutelposities bij overheidsbedrijven. Dat het dok naar de haaien gaat door overheidsfiguren en politici. Dat we heen grip krijgen op PDVSA, dat de crminalitiet uit de hand loopt. De Staten en ministers hebben het over andere zaken. Hou het volk dom en zorg dat jezelf dubbel of meer wordt betaald.

 3. @Philliep, Hoe zat het dan met Schotte en die functie die voor hem was gemaakt bij de DROV die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld?

 4. Nu moet Asjes toch zijn toelage als minister van onderwijs inleveren, waarvoor hij 3 keer niks heeft gedaan. Zielig, hoor.

 5. @Yukamba, Vlieg eene een rondje over Curacao en je krijgt toch de indruk dat ze alleen maar droog staan. Tijdje terug was er toch bij Lagun een riviertje die het lang volhield. Kortom: Niets is onmogelijk, hoewel.. ingeval van Asjes..

 6. Asjes vertrouwen ??

  ER zijn geen rivieren op Curacao.
  Maaskant.

 7. @Ruud, misschien is er nog een journalist op het eiland die het Asjes durft te vragen. Anders een Statenlid? Met elkaar de zaak onder de aandacht houden is het enige dat we kunnen doen, EENS wordt het volk wakker (hoop ik)..

  NB: Ook Wiels werkte bij de Dienst Cultuur en Educatie en kreeg betaald vrijstelling (dus dubbel betaald) om in de Eilandsraad, later de Staten, te zitten. Wat we allemaal doen voor HET VOLK!!

  WE VINDEN DAT ALLEMAAL NORMAAL, MAAR WEL CRISISHEFFFING?

  “Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) blijft voorlopig zijn functie bekleden. Dat zegt PS-leider en parlementariër Helmin Wiels in reactie op de benoeming van Asjes als sectordirecteur bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening. In tegenstelling tot wat eerder in de media heeft gestaan, zal Asjes zijn ontslag niet op korte termijn indienen. “Zoals we vanaf het begin hebben afgesproken blijft Asjes in het parlement”, aldus Wiels.
  Volgens de partijleider zal Asjes een verzoek moeten indienen voor vrijstelling van dienst, zodat hij zijn werkzaamheden als Statenvoorzitter kan blijven doen. Hij blijft tot het einde van zijn termijn in 2014 aan, of het kabinet moet vallen. Asjes heeft tijdens de werving- en selectieronde een gooi gedaan naar een van de topfuncties in het nieuwe ambtenarenapparaat. Asjes kwam uit de 55 voorgedragen kandidaten als beste uit de bus voor de functie sectordirecteur Publieke Dienstverlening.”

  (Nou ja…de beste??… ook na de tweede sollicitatieronde werd Daal voorgedragen voor de post sectordirecteur Publieke Dienstverlening. Hij ging ervan uit dat hij alsnog benoemd zou worden, maar hij moest uiteindelijk vernemen dat Asjes, en niet hij benoemd werd. Asjes heeft op dit ‘vrijstelling van dienst’ en kan aan het einde van zijn Statenlidmaatschap de functie van sectordirecteur gaan vervullen.)

  “De benoemingen zijn nog niet helemaal rond. Zo moeten er nog gesprekken gevoerd worden over SALARISEISEN..en secundaire arbeidsvoorwaarden”. … oeps…

  “Op dat moment zou ook de vrijstelling voor Asjes naar voren worden gebracht. In de regel wordt vrijstelling van dienst verleend aan ambtenaren die zich voltijd willen inzetten voor hun rol als Statenlid. De ambtenaar heeft dan recht op behoud van vol inkomen. Ook behoudt hij al zijn overige rechten en aanspraken. Bij beëindiging van de vrijstelling van dienst gaat de ambtenaar weer aan de slag in zijn oude baan. Ook Wiels kreeg bij zijn aantreden als Eilandsraadslid in 2007 vrijstelling van dienst. Wiels werkte bij de Dienst Cultuur en Educatie.”

  “Voor Asjes geldt het tegengestelde. Hij treedt aan als gekozen volksvertegenwoordiger, bekleedt vervolgens de functie van Statenvoorzitter en wordt daarna ambtenaar…..”.
  ….. Asjes zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

  BRON: AMIGOE DINSDAG, 03 MEI 2011

 8. Goed stuk, Philippe, en helemaal mee eens. Een wet die openbaarmaking van veel van je punten vereist in combinatie met een kritische pers zal voor een schoonmaak zorgen in de politiek. Al begint het uiteindelijk bij de burger die steeds voor paljassen als Garmes en Pisas in het parlement zorgt, om nog niet te spreken van delinquenten als Schotte en Constantia. Ongelooflijk dat mensen nog in hun leugens trappen, al moet ik toegeven zelf in de leugens van Rosaria (PAIS) te zijn getrapt, die zich tijdens de verkiezingscampagne presenteerde als het summum van integriteit maar, bang voor zijn zetels, in de affaire Wiels ervoor de leugen en nepotisme te gedogen.

  Ik geloof jouw bewering niet dat Asjes een dubbel salaris ontvangt, dat zou zelfs Asjes niet durven, maar ben wel benieuwd of hij het door de rechter bevolen salaris aan Selikor heeft terugbetaald. Als dat niet zo is past de burger maar 1 ding: stoppen met het betalen van de maandelijke bijdrage aan Selikor.

 9. @ Philippe Maaskant. Wat zal er eerder zijn? Dat Asjes je tips zal opvolgen of dat hij de onafhankelijkheid uitroept?

 10. Asjes is niet geinteresseerd in waarheden, dat is rondom de leugenachtige gevolmachtigde minister wel gebleken, het in deze 14 punten genoemde daar komt hem een deel ook niet van uit, hij gaat zijn achterban niet wijzer maken want dan valt er niets meer te verdedigen.

 11. Stel dat een parlementslid naast zijn werk voor de staten ook verdiend als consultant..betaald hij hier belasting over?

 12. vraag.
  ambtenaren die met pensoen zijn betalen die wel 10% BZV
  Neem nu Gerrit schotte die verdient als adviseur 30.000 gulden gaat daat dan 3000, oo gulden richting het BZV. trouwens mag dat eingenlijk wel, lijkt het niet op belangen verstrengeling?
  Trouwens zijn die spullen al terug die Jamalodin mee had genomen.
  Hoe groot is de kans dat vermogens die via een storting op een bankrekening komen belast worden als je het steekpenningen noemt maar Loon. Heeft gerrit dan een grote schuld aan de belasting dienst?
  zijn alle waterrekeningen en van de electriciteit al betaald door diverse ex-ministers?
  kunnen we het bewijs zien dat de Hr Asjes rechtsgeldig op het eiland is zo ja sinds wanneer dan?
  Graag ook wie een dubbel paspoort heeft in de regering of als parlementslid, kunnen we in de wet opnemen bij het vervulleen van een openbaar ambt betrokkenne mag maar 1 paspoort hebben dat van Nederland.

 13. Philippe, aardige poging maar het kenmerk van een juntaleider, in onderhavige kwestie de megalomane en heerszuchtige Asjes zelve, heeft geen boodschap aan het gewauwel van het gepeupel. Deze man raakt slechts van één belang onder de indruk en dat is van zijn eigen belang.

 14. Ik ben bang dat Asjes niet het type is van de goede luisteraar.

 15. Asjes heeft een te groot verleden zodat niemand hem ooit meer kan vertrouwen..