• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Henk Pasman over het verlies van vertrouwen in de democratie door discriminatie en het niet naleven van de grondrechten.

Het is bijzonder triest te moeten constateren dat onze regering, de gevolmachtigde minister en de Statenleden onze staatsregeling niet kennen en/of niet kunnen uitdragen naar de bevolking toe. De staatsregeling is wel het fundament van onze democratische samenleving, waarop de eed is afgelegd.

De regering heeft nu een regeerprogramma uitgegeven met als titel ‘Speransa i Konfiansa’ (hoop en vertrouwen). Hoe kan ik nu als 69-jarige in onze maatschappij ‘hoop en vertrouwen’ hebben in een overheid die de grondrechten aan haar laars lapt! Hoe kan ik mijn jeugdige medeburgers uitleggen dat wij ouderen niet in staat zijn geweest om onze democratie te beschermen en toelaten dat een regering en een parlement uitlatingen doet (in onder anderen de Staten), die niet gedaan mochten worden volgens onze grondrechten?

In onze staatsregeling staan 24 grondrechten, waarvan de eerste luidt: discriminatie is niet toegestaan en de achtste: het recht op persvrijheid.

Een journalist doet onderzoek naar de CV van de gevolmachtigde minister en komt daarin onregelmatigheden tegen, confronteert de minister daarmee op basis van hoor en wederhoor en publiceert dit vervolgens. Naam van de journalist is bekend en verder is alle andere informatie over deze persoon niet relevant, zoals waar hij geboren is en welke kleur hij heeft.

Wat doet nu regering en parlement: discrimineren op deze niet-relevante onderwerpen. De journalist wegzetten omdat hij een ‘Europese Nederlander’ zou zijn. Boodschap aan de burger die dit moet aanhoren: ‘let op alle Europese Nederlanders!’. Dit doen we niet in onze democratie!

Waar het om gaat? De journalist heeft het recht op persvrijheid. Achteraf kan eventueel via de rechter om correctie worden gevraagd, als in dit geval de regering het niet eens is met het gestelde. Welk Statenlid (inclusief de voorzitter) is opgestaan toen de minister president of een ander Statenlid de grondwet overtrad? Welke andere journalist is opgestaan tijdens de persconferentie toen daar de grondwet werden overtreden?

Mijn voorstel is nu het volgende: iemand die onder andere in bovengenoemde situaties merkt dat een grondrecht wordt overtreden, steekt zijn/haar vinger op met de opmerking let op grondrecht word overtreden! In de Staten en in een persconferentie, als er geen correctie plaatsvindt door de overtreder, staan allen op en verlaten de zaal!

Beste regeerders, begin bij uzelf en treed op ter bescherming van onze democratie. Niet voor niets zijn onze voorouders tot onze grondrechten gekomen! Het heet ook niet voor niets grondrecht. Hou je er dan ook aan en accepteer geen afwijking hierop.
Vraag niet alleen om ‘Hoop en Vertrouwen’, maar geef die ook! Het zou mooi zijn als de regering en de Staten alsnog excuses aanbieden voor haar optreden aan de gehele bevolking, dan gaan we inderdaad vooruit in dit nieuwe land Curaçao.

6 reacties op “Ingezonden: ‘Discriminatie door regering en parlement’”

 1. Asjes staat partij politiek uit te voeren, een echte ministerpresident is het niet, en hij zal het ook nooit worden. De partij politiek is gericht op het in eigen gelederen steun te krijgen/behouden want zo geliefd is deze man niet binnen de PS.
  Dus zo af en toe deze mensen een kreet laten horen waar ze de `schuld` bij kunnen neerleggen dat gaat er dan wel in.
  Dat het ronduit schandalig is dat is een feit en het zou een echte minpres onwaardig zijn, maar dat is hij niet en dus is de cirkel weer rond.

 2. @ Guy Fawkes. Henk Pasman heeft helemaal gelijk en slaat de spijker precies op zijn kop.

  Waarover, want hij heeft zo veel geschreven? Als we elkaar inderdaad allemaal corrigeren zonder wet, rechter of advocaat, heeft hij ook wat mij betreft gelijk zonder daarvoor toevallig een youtube-filmpje te hoeven zoeken. Ik voorspel, dat hij dat soort gelijk niet zal krijgen. Ga jij maar eens een ander corrigeren, als hij sushi willekeurig weggooit, dan kan je een hengst voor je kop krijgen of erger.

 3. oh, voor wat betreft europese nederlander, Asjes is een beetje dom een speelt nu zich de kaart van bosman uit.
  we zijn allemaal nederlander door het onderscheidt te maken, kan Bosman nu zeggen zie nou wel zelf de MP van curacao zegt het.

 4. Corrigeren doe je tijdens het stemmen.

  In 2014 zal alles anders zijn, immers deze regering is over zijn houdbaarheidsdatum heen.
  Het geloof van 50.000 niet stemmende bewoners op ons eiland is van verbazing ( regering Schotte) in ongeloof gevallen ( regering van de Rotterdammer Asjes)
  Het limiet is bereikt voor deze stemmers, immers eerst was er Ali Baba en zijn graaiende rovers in allerlei fondsen, nu komt er de volgende plaag aan de Hr Asjes met zijn Heilstaat van socialist getinte chaos. In plaats van werk verschaffen, goede opleidingen te verzorgen, gaat het verdelen rustig door de ziekte kosten verzekering, inkomensafhankelijk belasten voor scholen, waarde afhankelijk belasten van de grondbelasting, het ophalen van vuil afhankelijk van inkomen, het belasten van de motorrvoertuigen inkomens afhankelijk.
  Dit terwijl iedereen weet dat je de midden inkomens moet ontzien om een goede economie te kunnen hebben.
  deze stemmers hebben geen enkele probleem om bij te dragen aan het groter goed namelijk een heerlijk en eerlijk land waar iedereen gelijk is.
  echter de 50.000 stemmers die de voorgaande keren af gezien hebben om te stemmen , willen dan ook dat het eerlijk word gedaan. Iedereen een toets over vermogen, gronden, goede doorlichting van derden uit betaling bij de belastingdienst. Niks vrijstelling van een gliding scale voor verdieners met een laag inkomen, enz,
  50000 stemmers vertegenwoordigen 10 zetels in het parlement, dus wees gerust ze kunnen het verschil maken

 5. @Zorro, Henk Pasman heeft helemaal gelijk en slaat de spijker precies op zijn kop. Als mensen elkaar niet meer corrigeren valt dat niet op te vangen met wetgeving, advocaten en rechters. Om te zien hoe dat in de praktijk ook kan, ga naar youtube en zoek op guy brings his white girl to barbershop. De vrouw op het eind laat perfect zien wat de bedoeling is.

 6. @ Henk Pasman. Zo werkt het natuurlijk niet, als iemand stout is geweest tegen welke wet dan ook. Het heeft nooit zo gewerkt en zal ook nooit zo werken ondanks je loffelijk streven. Anders zouden de rechters en advocaten zichzelf kunnen opheffen. is er tegen een grondrecht gezondigd dan is zeker een dictator niet bereid om excuses aan te bieden en daarom zal de journalist zelf een aanklacht in moeten dienen. Een hamerstuk in dit geval.